Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανοί μάνατζερ: «Αφήστε την Ελλάδα στην τύχη της»!

Της Ζέζας Ζήκου

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Και είναι ο μόνος. Για να τον πετύχει άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, η Γερμανία αλλάζει δραστικά, βίαια, την Ευρώπη. Και η Ελλάδα είναι το «χρήσιμο θύμα» αυτής της ριζικής μεταβολής κατεύθυνσης των συνθηκών, που θα υπηρετούν το «δόγμα του ευρώ» που επιβάλλει ο ηγεμονισμός του Βερολίνου. Σαν να αρνούνται όλοι πεισματικά να αντικρίσουν την αλήθεια: Πως το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Ομως, θα ακολουθήσουν και άλλα θύματα…

Σε αυτή την τοξική ατμόσφαιρα που έχει βυθιστεί η Ελλάδα, κυρίως λόγω της συνταγής των Μνημονίων, παρεμβαίνουν οι Γερμανοί μάνατζερ. Ηδη συμβολή των Γερμανών πολιτικών, καθώς και των δημοσιευμάτων των γερμανικών ΜΜΕ για την Ελλάδα έχει, εδώ κι ένα χρόνο, χαρακτηριστικά απαξίωσης, που υπερβαίνουν την ορθολογική κριτική για την κρίση που προκαλούμε στην Ευρωζώνη. Πλέον, η απόρριψη της Γερμανίας για την τελική έκβαση της προσπάθειας εξυγίανσης και «σωτηρίας» της Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο στους πολιτικούς κύκλους, αλλά επεκτείνεται και στους επιχειρηματικούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Manager Magazine, το 57% των Γερμανών μάνατζερ τάσσεται υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το περιοδικό φιλοξενεί συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Bosch (που έχει συστηματικά εγκαταλείψει την ηγετική παρουσία που είχε στην αγορά της χώρας μας), Φραντς Φέρενμπαχ, ο οποίος ζητεί να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ενωση είτε οικειοθελώς είτε με... εξαναγκασμό! «Ενα ερειπωμένο σύστημα αποτελεί δυσβάστακτο βάρος για μια κοινότητα αλληλεγγύης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φέρενμπαχ.

Την ίδια ώρα που το Βερολίνο αφήνει στην τύχη της την Ελλάδα, προωθεί τον επανασχεδιασμό της Ευρωζώνης. Η ιδέα μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής που θα μπορούσε να διασφαλίσει την αποφυγή της επανάληψης μιας παρόμοιας ελληνικής κρίσης, συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο ρόλος της Ελλάδας, όμως, ως «χρήσιμου θύματος» έχει αποβεί ολέθριος για τη χώρα μας και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός αυτό.

Εάν ο Nότος πάσχει σοβαρότατα, όπως συμβαίνει άλλωστε, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να ανήκει σε μια λέσχη με ένα νόμισμα κοινό, πολύ ισχυρότερο απ’ ό,τι δικαιολογούσε το επίπεδο της οικονομικής του ανάπτυξης. Θα ήταν πολύ παραγωγικότερο –αλλά και δυσκολότερο– αν οι μικροί ηγέτες–λογιστές της Γηραιάς Hπείρου αφομοίωναν την κραυγή διαμαρτυρίας της ελληνικής κοινωνίας που βιώνει την κατάρρευση της οικονομίας σε περιβάλλον ύφεσης της συνταγής του Μνημονίου.

Σε βαθιά ύφεση, της τάξης του 6,8%, βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει μετά και από την εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ότι και το δ΄ τρίμηνο πέρυσι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7%. Το ΑΕΠ είχε σημειώσει πτώση κατά 8% το α΄ τρίμηνο, κατά 7,3% το β΄ τρίμηνο και κατά 5% το γ΄ τρίμηνο. Η δραματική αυτή επιδείνωση στην ελληνική οικονομία οφείλεται, ως επί το πλείστον, στο ουσιαστικό «πάγωμα» ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, καθώς και στη δραστική συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης. Στον αντίποδα, ήταν μικρό το αντιστάθμισμα από την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών.

Τώρα οι ομολογίες πέφτουν βροχή, αλλά είναι αργά. Το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι αντιπαραγωγικό, επειδή θα καταστήσει δυσκολότερη τη μείωση των ελλειμμάτων, προέβλεψε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών βουλευτών, Χάνες Σβόμποντα. «Συμβάλλουμε ώστε να γίνει εύθραυστο το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και εκφράζω τη λύπη μου γι’ αυτό», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, παρομοίασε τα μέλη της τρόικας με «αρπακτικές ακρίδες», που ασκούν εκβιασμό για να χορηγήσουν τη βοήθεια και πρόσθεσε ότι ομιλούν στο όνομα της Ε.Ε., όμως δεν έρχονται ποτέ να εμφανιστούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Σβόμποντα γνωστοποίησε ακόμη την πρόθεση της σοσιαλιστικής ομάδας να στείλει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων μια «εναλλακτική τρόικα» στην Αθήνα, αποτελούμενη από τρία μέλη της. Οι βουλευτές αυτοί θα προτείνουν στην Ελλάδα ένα «εναλλακτικό πρόγραμμα» για τη μείωση των ελλειμμάτων, που θα ευνοεί όμως την ανάπτυξη και την απασχόληση, εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, δήλωσε πως «επιβάλλουμε στην Ελλάδα έναν αφόρητο ρυθμό λιτότητας, μια απο-ανάπτυξη, που κανένας δεν μπορεί να ζήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: