ΓΙΑΤΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗΣ ΤΙΜΩΝ
Τρεις φορές περισσότερα απ' όσα εισπράξαμε τα τελευταία 15 χρόνια μας ζητούν μέχρι το 2015
Το ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε περί τα 16 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας σε καλές σχετικά τιμές τα τελευταία 15 χρόνια. Τώρα, εν μέσω βαθιάς ύφεσης, η τρόικα θέλει το κράτος να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Αν αυτά είναι προβλήματα μαθηματικών, που μπορούν να λυθούν με μια απλή «μέθοδο των τριών», τότε χρειάζονται 47 χρόνια για να συγκεντρωθούν τα 50 δισ. ευρώ. Αν όχι, τότε η τρόικα έχει άλλα πράγματα στο μυαλό της, συμπεριλαμβάνοντας πώληση ελληνικής γης, ίσως νησιών, θάλασσας και αέρα...
Το ποσό των 50 δισ. ευρώ συμπίπτει με την αξία των 49,431 δισ. ευρώ της «ελεύθερης» (σ.σ.: άμεσα αξιοποιήσιμης) ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, όπως έχει υπολογιστεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και αποτελεί το 18,11% του συνόλου (273 δισ. ευρώ).
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε μελέτη του προϊσταμένου επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΚΕΔ, Β. Μαγκλάρα, που δημοσίευσε το ΙΣΤΑΜΕ. Η μελέτη κινείται στην ίδια κατεύθυνση έρευνας του προηγούμενου Μαρτίου, που έγινε από τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα και έκανε λόγο για συνολική περιουσία (ακίνητα και εταιρείες) αξίας 300 δισ. ευρώ.
Στη μελέτη, περιλαμβάνεται και κεφάλαιο για την αξιοποίηση των νησιών. Αναφέρεται ότι «η ΚΕΔ διαθέτει προς διαχείριση περίπου 598 νησιά πλήρους κυριότητας, τα οποία πέρα από έναν μικρό αριθμό αυτών που είναι ήδη παραχωρημένα και αξιοποιούνται για εθνικούς σκοπούς, η υπολειπόμενη μεγάλη πλειονότητα των εν λόγω νήσων δύναται να αξιοποιηθεί τουριστικά ή επενδυτικά». Αλλες πηγές άντλησης των κεφαλαίων θα είναι οι εισηγμένες και μη επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο.
Η ύφεση, πάντως, που «βασανίζει» την ελληνική οικονομία, έχει δημιουργήσει συνθήκες υποτίμησης σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, από τα ακίνητα μέχρι τις μετοχές. Συνεπώς, οποιαδήποτε πώληση αυτή την περίοδο θα γίνει με δυσμενείς όρους.
Υπάρχει και ο αντίλογος, που λέει ότι, πουλώντας κάποια περιουσιακά στοιχεία, θα αρχίσουν να βελτιώνονται οι τιμές των άλλων, καθώς θα μειώνεται το δημόσιο χρέος και θα υποχωρούν τα επιτόκια. Μένει να επαληθευθεί στην πράξη.
Τη μεγαλύτερη χαρά θα κάνουν σίγουρα οι αγοραστές, που θα αποκτήσουν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον στο 50% της πραγματικής τους αξίας. Γιατί τόση είναι η υποτίμηση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.
Για να κατανοήσει κάποιος το επίπεδο των τιμών ειδικά στις εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο, η αξία της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου σε αυτές αποτιμάται 6,36 δισ. ευρώ. Εάν δηλαδή το Δημόσιο πουλήσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ.. κ.ά., τότε θα μαζέψει περί τα 6,36 δισ. ευρώ. Οι ίδιες εταιρείες στα τέλη του 2007 άξιζαν 16,4 δισ. ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου