Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κατάργηση ασύλου και ΕΦΕΕ ζητά η ΔΑΠ


Τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα κατέθεσε παρουσία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ριζική αλλαγή του άρθρου 16, έτσι ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων κάτω από αυστηρό όμως θεσμικό πλαίσιο και η σοβαρή αξιολόγηση του έργου και των παρεχόμενων υπηρεσιών στα πανεπιστήμια.

Από την πλευρά, του ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος για τα θέματα της παιδείας μακριά από αγκυλώσεις και στεγανά. Χαρακτήρισε «θαρραλέα» την πρόταση της ΔΑΠ για «κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα πανεπιστήμια» αλλά και το γεγονός ότι οι νέοι κάνουν λόγο για αξιολόγηση και εξωστρέφεια των πανεπιστημίων.

Η πρόταση της ΔΑΠ


Αναλυτικά η πρόταση των φοιτητών της ΔΑΠ έχει ως εξής:
-Απευθείας ιδιωτική χρηματοδότηση από επιχειρήσεις ως συμπληρωματικό μέτρο οικονομικής ενίσχυσης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
-Αυστηρότερη εσωτερική αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού. Όσοι καθηγητές εμφανίζουν συνεχείς αρνητικές κρίσεις ή αποδεικνύονται ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να αντιμετωπίζουν κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι το σημείο έκπτωσης του ακαδημαϊκού αξιώματός τους.
-Σύνδεση εξωτερικής αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση, μέσω επίσημης κατάταξης των ελληνικών ιδρυμάτων. Πέρα από την πάγια χρηματοδότηση που θα λαμβάνουν τα ιδρύματα για τις λειτουργικές τους ανάγκες, θα πρέπει να λαμβάνουν bonus χρηματοδότησης ανάλογα με την κατάταξή τους.
-Ίδρυση παραρτημάτων των ελληνικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του αραβικού κόσμου.
-Κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό.
- Να χορηγούνται στους φοιτητές e-readers και e-books προς αντικατάσταση των συγγραμμάτων.
- Κατάργηση του θεσμού της ΕΦΕΕ – δημιουργία νέου οργάνου
- Διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών κάθε δύο χρόνια με παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.
- Για το Άσυλο η ΔΑΠ υποστηρίζει πως «Οι δημόσιες αρχές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν κάθε φορά που διαπράττονται εγκληματικές πράξεις με απλή καταγγελία».
- Να επιτραπεί η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων.
- Και αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τα ακαδημαϊκά Τμήματα οφείλουν να έχουν ουσιαστικό λόγο στην επιλογή των εισακτέων και του αριθμού τους
Οι νεολαία της ΔΑΠ, προτείνει ως μοντέλο ακαδημαϊκής διακυβέρνησης το εξής:
Α) Σύγκλητος (με αυστηρά ακαδημαϊκά καθήκοντα και επίβλεψη του 4ετούς προγραμματισμού),
Β) Πρυτανικό Συμβούλιο (εκτελεστική και διοικητική διαχείριση – σύνθεση: Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Εκτελεστικός Διευθυντής, εκπρόσωπος φοιτητών). Ο Εκτελεστικός Διευθυντής θα προέρχεται από την ανοιχτή αγορά με καθήκοντα οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης,
Γ) Συμβούλιο Στήριξης. Προτείνουμε τη δημιουργία Συμβουλίου Στήριξης με συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του ιδρύματος, ανθρώπους της αγοράς και τοπικούς φορείς. Στόχος η διάδοση της καλής φήμης του ιδρύματος και η προσέλκυση επιπλέον εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: