Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Το γκρέμισμα ενός μύθου


Tης Tασουλας Kαραϊσκακη
Αξίξει η σύλληψη του δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα ένα εκατομμύριο ευρώ; Το χρηματικό ποσό σκανδάλισε πολλούς, σε μια στιγμή οικτρής δημοσιονομικής στενότητας, με δυσβάσταχτα «ρυθμισμένα» χρέη δισεκατομμυρίων και αγνώστου ύψους οφειλές 800 δημοσίων φορέων, την προοπτική ενός τετραετούς -τουλάχιστον- προγράμματος σκληρών περικοπών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος, και τον οδυνηρό φόβο, αν η κυβέρνηση δεν συμμαζέψει έγκαιρα τις δαπάνες και δεν μειώσει τις απώλειες εσόδων, τον «λογαριασμό» του Μνημονίου να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα συνήθη θύματα - μισθωτοί, συνταξιούχοι, φοροκαταθέτες.

« Ένα εκατομμύριο ευρώ... Μα θα έχει να τα δώσει;» απορούν. Καταρχάς, ένα εκατομμύριο ευρώ είναι ποσό που δεν τρομάζει όσους πληρώνουν χώνοντας το χέρι στην τσέπη του Δημοσίου. Τόσο κόστισαν, λόγου χάρη, η ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων ή της Βουλής (942.105 και 1.011.318 ευρώ αντίστοιχα - σε άλλες υπηρεσίες περισσότερο, όταν η κατασκευή ενός σύνθετου site δεν ξεπερνά κανονικά τις 50.000 ευρώ), δύο λογαριασμοί τηλεφώνου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή τα δωράκια που αγόρασε εντός ενός έτους ο ΕΟΤ για τουριστικούς πράκτορες...

Από την άλλη, ο Βασίλης Παλαιοκώστας δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση. Ο εντοπισμός του θα αποτελούσε τεράστια επιτυχία της ΕΛ. ΑΣ. με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Η σύλληψη του νεαρότερου από το δίδυμο των λαϊκών ηρώων, των «Ρομπέν των φτωχών», που μοίραζαν πεντοχίλιαρα και προίκιζαν άπορα κορίτσια, σε μια εποχή διογκούμενης αντίδρασης στις αυξήσεις αγαθών και υπηρεσιών και ενίσχυσης του κινήματος «δεν πληρώνω», θα αποτελούσε ηχηρό μήνυμα επαναφοράς στην τάξη.

Πριν όμως από αυτό, η αστυνομία μοιάζει να έχει να επιτελέσει ένα άλλο έργο: Να γκρεμίσει τον μύθο του γαλαντόμου εγκληματία (στο παρελθόν απέφευγε τις αιματηρές επιθέσεις), του ρομαντικού ποινικού με τη μεγάλη καρδιά και τις επαναστατικές ιδέες, του «αίλουρου» ληστή. Και να αποκαλύψει το άλλο, σκληρό του, πρόσωπο, να αναδείξει το προφίλ ενός κυνικού κακοποιού, με πολλές απαγωγές και δεκάδες ένοπλες ληστείες, του αδίστακτου τρομοκράτη («εκτελεστή» του υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το «δέμα-βόμβα») και να τον αποκαθηλώσει, τορπιλίζοντας το εδραιωμένο κλίμα συμπάθειας προς το πρόσωπό του και κάμπτοντας τους ενδοιασμούς των μαρτύρων.
Στη θέση του διασκεδαστικού μύθου του ληστή-θαύματος να θέσει τον αποκρουστικό μύθο του ύπουλου δολοφόνου. Μόνον έτσι ο Παλαιοκώστας όχι μόνο θα εξομοιωθεί με τους άλλους στυγερούς εγκληματίες, αλλά και -με μια μαγική μεταβίβαση ενοχής- θα αποτελέσει την κεφαλή και το σώμα όλου του εγκλήματος. Αν συλληφθεί ο Παλαιοκώστας, θα είναι σαν να έχουν συλληφθεί όλοι οι κακοποιοί και τρομοκράτες - αν είναι δυνατόν να συλληφθούν. Και το κακό του κόσμου θα ξορκιστεί. Θα βεβαιωθεί η ύπαρξη ενός νόμου, σύμφωνα με τον οποίο τίποτα δεν συντελείται χωρίς μια ίση συνέπεια. Το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας εκπορεύεται κυρίως από μια ηθική λογιστική, από την αναγωγή του αστυνομικού προβλήματος σε καθαρή ισότητα - δεν υπάρχει έγκλημα χωρίς τιμωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: