Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

WikiLeaks «καρφώνει» Χρυσοχοΐδη

Ξέρω όλα τα ονόματα μελών τρομοκρατικών οργανώσεων - 'Επικίνδυνη' η ΕΥΠ - Δεν θα έχω μυστικά με τους Αμερικανούς
Αποκαλυπτικό για τις σχέσεις του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την πρεσβεία των ΗΠΑ είναι εμπιστευτικό διπλωματικό τηλεγράφημα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το WikiLeaks. Αφορά σε 45λεπτη συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις 22 Ιανουαρίου του 2010, με τον τότε πρεσβευτή της υπερδύναμης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός χαρακτήρισε ανύπαρκτη και επικίνδυνη την ΕΥΠ, ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει τα ονόματα «των περισσότερων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων» και συμφώνησε στη δημιουργία ελληνοαμερικανικής ομάδας εργασίας για ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας


Ήταν η τρίτη συνάντηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και αντικείμενο το νεοσύστατο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σπέκχαρντ και Χρυσοχοΐδης είχαν συναντηθεί και στις 12 Νοεμβρίου 2009. Η συνάντηση της 22ας Ιανουαρίου έγινε στο γραφείο του υπουργού.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, που αναδημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε, "ωμά", ότι η ΕΥΠ είναι ανύπαρκτη και δεν εκπληρώνει την αποστολή της για την προστασία της Ελλάδας. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, λόγων των πολλών αδυναμιών της. Ανάμεσά τους ξεχώρισε τη συνδικαλιστική δράση των πρακτόρων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκμυστηρεύθηκε στο συνομιλητή του ότι σκοπεύει να γκρεμίσει την ΕΥΠ και να τη χτίσει από την αρχή με νόμο που θα έφερνε στη Βουλή.
Όσον αφορά στη δράση της αστυνομίας, σημείωσε ότι δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της προστασίας της κοινωνίας και αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούσε, όπως στην πρόσληψη επιστημόνων για τη στελέχωση της.
"Ξέρω τα ονόματα τρομοκρατών"
Όταν η συζήτηση έφτασε σε ζητήματα τρομοκρατίας, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι η αστυνομία γνωρίζει τα ονόματα σχεδόν όλων των μελών των "τρομοκρατικών-αναρχικών" οργανώσεων, αλλά δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία για να τους συλλάβει. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, πρόσφατη βομβιστική επίθεση στη Συγγρού λέγοντας ότι γνωρίζει ποιοι τοποθέτησαν τη βόμβα αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ώστε να τους συλλάβουν.
Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι "αναζωογονημένες" αντιτρομοκρατικές ομάδες στην ΕΥΠ και στην ΕΛΑΣ θα κατάφερναν να εξαρθρώσουν τις μεγαλύτερες οργανώσεις μέσα στο πρώτο μισό του 2010.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο υπουργός επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι ορισμένες οργανώσεις έχουν δεσμούς με τη Μέση Ανατολή και το Ιράν.
Τέλος, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην πρόταση του πρεσβευτή για τη δημιουργία ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ και των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, όπως το FBI και η DEA-ICE.
Φέρεται να δήλωσε "με σθένος", ότι επιθυμεί άριστη συνεργασία με τις ΗΠΑ και δεν επιθυμεί να κρατά μυστικά από τους Αμερικανούς στα ζητήματα τρομοκρατίας ενώ θα είναι "καλοδεχούμενη κάθε πρόταση εκπαίδευσης των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων από τους Αμερικανούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: