Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Η εικόνα του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου να φωνάζει με τηλεβόα στους διαδηλωτές «πήρατε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που αρχίσαμε δεν γυρίζει πίσω... Σας ζητώ υπομονή, η αλλαγή έρχεται» ήταν τουλάχιστον αναμενόμενη και απεικονίζει με μεγάλη ακρίβεια αυτό που θα γίνει στον αραβικό κόσμο.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τηλεγραφήματα που δημοσιοποιεί το WikiLeaks, η Ουάσιγκτον επιχειρούσε από καιρό να πείσει τον Μουμπάρακ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Χρόνια τώρα είναι γνωστό ότι τόσο οι χώρες του Μαγκρέμπ όσο και τα άλλα αραβικά κράτη έχουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Οτι οι κυβερνήσεις τους επιβιώνουν εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα της Δύσης και σωρεύοντας τεράστιο οικονομικό πλούτο, ενώ ο κόσμος σχεδόν λιμοκτονεί. Σε λαούς που η πλειονότητα είναι νέοι άνθρωποι, που η μεσαία τάξη διευρύνεται και μαζί της οι πάσης φύσεως ανισότητες, το ξέσπασμα είναι βέβαιο, πολύ περισσότερο, όταν υπάρχουν πια φωνές όπως του Αλ Τζαζίρα, αλλά και το Ιντερνετ που στην πραγματικότητα διαβρώνουν τόσο τον έλεγχο του κράτους στα ΜΜΕ όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Οπως φάνηκε σε Τυνησία και Αίγυπτο, οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή, υπό την πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού, δεν σβήνουν τη δίψα του κόσμου για ελευθερία, δημοκρατία και ευημερία. Χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις και πάνω απ' όλα γνήσια βούληση των κυβερνήσεων να τις προωθήσει. Είναι ζήτημα αν τις προλαβαίνουν η Υεμένη και η Ιορδανία, όπου κάτι άρχισε να κινείται. Η Αλγερία προτιμά να απαντήσει στην πυρκαγιά που κινδυνεύει να κάψει τα αραβικά καθεστώτα απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις. Θα έπρεπε να την προβληματίσει η στάση του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος αγνοεί τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων και κυκλοφορίας και στην ουσία ενώνεται με τους διαδηλωτές.
Και στο παρελθόν σημειώθηκαν διαδηλώσεις για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα στον αραβικό κόσμο. Μικρές, που καταπνίγηκαν. Η διαφορά τώρα είναι ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο δυνατοί, γιατί είναι πολλοί και απελπισμένοι. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: