Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Η κρίση του ευρωπαϊκού χρέους

Του Ρούσσου Βρανά
  • Η κρίση του ευρωπαϊκού χρέους έχει µερικές παράπλευρες και απρόσµενες συνέπειες. Όχι στη Φρανκφούρτη, αλλά έξι ώρες δρόµο (µε το αεροπλάνο) από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
  • Οι έξι χώρες του Συµβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου αποφάσισαν να βάλουν στο ράφι το σχέδιό τους για την υιοθέτηση ενός κοινού νοµίσµατος. «Εχουµε ακόµη να µάθουµε πολλά από τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Ισπανία», λέει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχης Μοχάµεντ Σαµπάχ αλ Σαλίµ αλ Σαµπάχ, που προήδρευσε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συµβουλίου στην Τζέντα. Το σχέδιό τους για ένα κοινό νόµισµα αναβάλλεται έως το 2015. Επειδή, κοιτάζοντας την Ευρώπη, διαπιστώνουν τώρα πως αν υιοθετούσαν ένα κοινό νόµισµα προτού εναρµονίσουν τις οικονοµίες των χωρών τους, θα ήταν σαν να έζευαν το άλογο πίσω από το κάρο. Οι διαφορές δυναµικότητας των χωρών του Συµβουλίου είναι µεγάλες. Η οικονοµία της Σαουδικής Αραβίας αντιστοιχεί στο 43% των οικονοµιών των χωρών του Συµβουλίου και είναι 20 φορές µεγαλύτερη από την οικονοµία της µικρότερης χώρας, του Μπαχρέιν. Αν οι Αραβες είναι τόσο επιφυλακτικοί εξαιτίας αυτών των ανισορροπιών, τότε τι να πει κανείς για την οικονοµία της Γερµανίας, που αντιστοιχεί στο 26% του συνόλου της ευρωζώνης και είναι 400 φορές µεγαλύτερη από την οικονοµία της Μάλτας;
  • Οι ίδιοι οι Γερµανοί δείχνουν πάντως ανήσυχοι. Γιατί η οικονοµική παντοδυναµία της χώρας τους σέρνει πολλά βαρίδια. Μία από τις µεγαλύτερες χρηµατιστηριακές ιστοσελίδες, η ΒoersenΝΕWS.de, επιβεβαιώνει για ακόµη µία φορά τη νοσταλγία τους για το µάρκο. Η γερµανική ιστοσελίδα αποφάσισε να δίνει στο εξής τις αποτιµήσεις των µετοχών όχι µόνο σε ευρώ, αλλά και σε γερµανικά µάρκα: «Εξαιτίας της κρίσης του ευρώ, πολλοί επενδυτές προσδοκούν την επιστροφή στο γερµανικό µάρκο. Πάντως, µε την αποκατάσταση του γερµανικού µάρκου στις αποτιµήσεις των µετοχών δεν υποστηρίζουµε την κατάργηση του ευρώ, αλλά ανταποκρινόµαστε στην επιθυµία πολλών πολιτών για οικονοµική ασφάλεια». Και η γερµανική ιστοσελίδα συνεχίζει στο σχόλιό της, µε το οποίο δικαιολογεί την απόφασή της: «Το γεγονός ότι το ευρώ απέφερε σηµαντικά οφέλη στους Ευρωπαίους, ιδιαίτερα στους Γερµανούς, είναι αναµφισβήτητο.Οµως, πριν από την εισαγωγή του, είχε σαφώς οριστεί πως µέτρα όπως το “πακέτο σωτηρίας” δεν είναι επιτρεπτά. Ενας από τους πιο ένθερµους υποστηρικτές του ευρώ, ο Χανς Ολαφ Χένκελ, τέως πρόεδρος της Οµοσπονδίας Γερµανικών Βιοµηχανιών, ζητεί σήµερα την κατάργηση του ευρώ και την επαναφορά του γερµανικού µάρκου»
  •  Οταν λένε τέτοια οι Γερµανοί, τότε ποιος θα διαψεύσει τον Τζιµ Ρίκαρντς, οικονοµολόγο της Οmnis, που ισχυρίζεται πως σύντοµα η Γερµανία και η Ρωσία θα εξετάσουν τη δηµιουργία ενός νέου νοµίσµατος που θα έχει αντίκρυσµα σε πετρέλαιο και χρυσό; Για την ώρα, θα κρατήσουµε την επισήµανση της γερµανικής ιστοσελίδας ότι «το ευρώ εκφράζει ένα οικονοµικό σύστηµα που έχει διαρραγεί, πρώτα από όλα στη Γερµανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: