Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Tου Γεωργίου Ζιώγα
Νομαρχιακός Σύμβουλος
Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασία
Πρώην Αντινομάρχης                                                                                                                                                  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
 ( Η απειλή του περιβάλλοντος από της Πυρκαγιές)   
   Η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε, έστω για μια μέρα, ότι η ύπαρξή μας εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον.
     Η  ρύπανση του περιβάλλοντος οφείλεται  τόσο σε φυσικές διεργασίες (ηφαίστεια,  πυρκαγιές, βιολογικές δραστηριότητες  κ.α.) όσο και σε ανθρωπογενείς  δραστηριότητες (βιομηχανία, αυτοκίνητο, παραγωγή ενέργειας, θέρμανση  κ. α.).
     Δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για τη γεωργία και την αλιεία, καθώς οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη προκαλούν μείωση της γεωργικής παραγωγής και της αλιείας.  
    Η χώρα μας έχει μπροστά της σοβαρά προβλήματα. Πέρα των οικονομικών, αντιμετωπίζει θέματα εκτεταμένης μόλυνσης εδάφους και υδάτων, με γνωστότερα αυτά του Ασωπού ποταμού και της ερημοποίησης εξαιτίας της εντατικής γεωργίας και των πυρκαγιών.
     Το φυσικό περιβάλλον δοκιμάζεται σκληρά από τις πυρκαγιές και όχι μόνο.
     Σε παγκόσμια ια κλίμακα οι δασικές πυρκαγιές συνιστούν μία από τις σημαντικότερες απειλές του φυσικού περιβάλλοντος.
     Ο 21ος αιώνας θεωρείται ο πλέον κρίσιμος όχι μόνο για την επιβίωση του ανθρώπου αλλά και για τη διάσωση των δασών που απέμειναν, αφού αυτά τα δύο είναι αμοιβαία αλληλοεξαρτώμενα και η επίτευξη του ενός προϋποθέτει την επίτευξη του άλλου.  
    Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος, αφού αποτελούν κύριες συνιστώσες των τριών μεγαλύτερων παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων -  του ‘φαινομένου του θερμοκηπίου’, της ‘αλλαγής του κλίματος της γης’ και της ‘ερημοποίησης’.
     Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα θεωρούνται περίπλοκο, διαρκές και συνεχώς επιδεινούμενο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αποδίδεται στις κλιματολογικές συνθήκες, στις ανθρώπινες δραστηριότητες, στην έλλειψη θεσμικών μέτρων και οργάνωσης.
    Το δάσος θεωρείται ένας τεράστιος απορρυπαντής. Απαλλάσσει την ατμόσφαιρα από τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του άνθρακα. Εξασφαλίζει τη βιοποικιλότητα οποία εγγυάται την ισορροπία των οικοσυστημάτων εμποδίζει την διάβρωση του εδάφους και το σχηματισμό των χειμάρρων. Συγκρατεί το νερό της βροχής. Προσφέρει αναψυχή, άθληση και υλικά αγαθά.
    Ο δασικός πλούτος της χώρας μας έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό, η οικολογική - περιβαλλοντική ισορροπία θα αρχίσει να διαταράσσεται, κάνοντας σύντομα αισθητή την αλλαγή του κλίματος. Βασικό χαρακτηριστικό των επόμενων ετών θα είναι η εμφάνιση ακραίων θερμοκρασιών με εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας, ενώ οι προβλεπόμενες αραιές και έντονες βροχοπτώσεις θα οδηγούν σε επικίνδυνες πλημμύρες, με ανυπολόγιστες για τα ελληνικά δεδομένα επιπτώσεις.
      Οι καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών θα είναι «ορατές» στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, ακόμη και στο υπέδαφος των περιοχών.
       Οι απότομες βροχοπτώσεις σε καταστρεμμένα από τη φωτιά δάση αλλά και σε καλλιεργούμενες επικλινείς περιοχές, προκαλούν πλημμύρες και διάβρωση (ερημοποίηση).
      Συνεπώς, επιβάλλεται για την προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση προληπτικά των δασικών πυρκαγιών μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδικασία διαχείρισης και προστασίας των δασών. Εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία.
   Τη φετινή 5η Ιουνίου, ας μην κοιτάξουμε το περιβάλλον μόνο μέσα από τις τηλεοράσεις μας.
  Ως ενεργοί πολίτες ας αναλάβουμε όλοι εθελοντική δράση έστω για μια ημέρα, όπου κι αν  βρισκόμαστε, ας μαζέψουμε ο καθένας μας από 2-3 απορρίμματα (πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, χαρτιά, κουτάκια αλουμινίου κλπ) δηλώνοντας έμπρακτα ότι μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον.
     Όλοι μαζί ας αγωνιστούμε ώστε  το καλοκαίρι του 2010 να μην  καεί ούτε ένα στρέμμα δασικής  έκτασης….ΜΠΟΡΟΥΜΕ..

                                      Το Π ε ρ ι β ά λ λ ο ν 





              ΔΕΝ ΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ 

                     ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ 

       

Δεν υπάρχουν σχόλια: