Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

"Πράσινες προσλήψεις" με καμουφλάζ ΜΚΟ


Σάλος έχει προκληθεί στην ελληνική κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση κατηγορείται για ρουσφετολογικές προσλήψεις με την «επαναφορά των stage» ως προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), θέμα για το οποίο είχαν γράψει έγκαιρα τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», στο τεύχος 91, στις 14 Ιουλίου 2011.

Επίσης δημοσιεύματα καταγγέλλουν την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου για «πράσινες προσλήψεις», με όχημα το τεστ δεξιοτήτων, στον υπό κατάργηση φορέα «Ινστιτούτο Νεολαίας».
Οι 55.000 άνεργοι μέχρι 30 ετών θα απασχοληθούν με καθεστώς υποαμειβόμενης απασχόλησης στους ΟΤΑ στη θέση των απολυμένων συμβασιούχων. Η «κοινωφελής εργασία» θα είναι πεντάμηνης διάρκειας και ο μισθός θα φθάνει στο 80% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή τα 625 ευρώ.
Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης αφορούν κυρίως τη σύσταση ΜΚΟ από το βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ κ. Κουτμερίδη, με την επωνυμία «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών», για την οποία είχε δώσει ως τηλέφωνο επικοινωνίας τον αριθμό τηλεφώνου του πολιτικού του γραφείου. Το γεγονός καταδικάζει και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Σερρών.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχελάκης αναφερόμενος στην υπόθεση δήλωσε:
«Η αποκάλυψη ότι το ΠΑΣΟΚ στήνει μηχανισμούς ρουσφετολογικών προσλήψεων την ώρα που ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, προκαλεί οργή στην κοινωνία και δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα.
Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο προκλητική, καθώς -όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”- ένας τέτοιος μηχανισμός έχει στηθεί στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Κουτμερίδη, από στενό του συνεργάτη του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει να απαντήσει άμεσα:
- Η εταιρεία του κ. Κουτμερίδη είναι η μοναδική που έχει στηθεί από βουλευτή, συνεργάτη ή συγγενή βουλευτή, ή άλλου στελέχους του ΠΑΣΟΚ;
- Είναι τυχαίο πως τέτοιες “πράσινες” εταιρείες ή οργανώσεις στήθηκαν λίγες μέρες πριν ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι αποφάσεις για την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών;
- Είναι αλήθεια ότι οι εταιρείες – μεσάζοντες, όπως αυτή του στενού συνεργάτη του κ. Κουτμερίδη θα εισπράξουν συνολικά το 5% του προϋπολογισμού, δηλαδή περίπου 9,5 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα γύρω από τις προϋποθέσεις ανάθεσης και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υποψηφίων; Μάλιστα το ερώτημα αυτό έχει τεθεί στη Βουλή, εδώ και ημέρες, μετά από παρέμβαση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τασούλα και Μ. Χαρακόπουλου. Ερώτημα που μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητο.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση αφού με την πολιτική της δημιούργησε στρατιές ανέργων έρχεται τώρα να τους εκμεταλλευτεί ρουσφετολογικά, τάζοντάς τους δουλειά για λίγους μήνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: