Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η καταιγίδα μετά την ηρεμία.

του Michel Rocard 
Είναι δυνατό να επαναληφθεί η οικονομική κρίση του 2007-2008; Από την έναρξη της κρίσης δεν έλειψαν όσα (με τη μορφή λαθεμένων συμπερασμάτων και ατυχών αποφάσεων εκ μέρους των αρμοδίων) τροφοδοτούν την αγωνία μας για το ενδεχόμενο αυτό.


Στις τρεις συνόδους των G20 που συγκλήθηκαν μετά την κρίσηοι ηγέτες αποφάσισαν να αυξήσουν λίγο τους ελέγχουςαλλά μόνον για τις τράπεζεςαφήνοντας ανεξέλεγκτους τους άλλους «παίκτες» των αγορών, χωρίς ελέγχου
και λογοδοσίαΌπως ακριβώς συνέβαινε πριν την κρίση,κανείς δεν ελέγχει την σχεδόν απεριόριστη «εικονική» αγορά των τραπεζικών παραγώγωνόπου τα κεφάλαια κινούνται αδέσμευταχωρίς κανόνες -ή σύνδεση με την «πραγματική οικονομία».

Οι μεγάλοι παίκτες διαθέτουν αφθονία ρευστότητας προς κερδοσκοπία,
 ιδίως μετά την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (FED) να πλημμυρίσει τον κόσμο με μια θάλασσα ρευστότητας.
 Παρά τις προθέσεις της FED, το αποτέλεσμα δεν ήταν επενδύσεις σε παραγωγικές διαδικασίες που θα τόνωναν την απασχόληση στις ΗΠΑαλλά μάλλον μια κούρσα αισχροκέρδειας στιςπαγκόσμιες τιμές των πρώτων υλών και περαιτέρω διόγκωση της «φούσκας» των ακινήτων στις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες  οικονομίες.

Για να το πούμε απλάτίποτα δεν εμποδίζει την παγκόσμια οικονομία να βουλιάξει σε μια ακόμα οικονομική κρίσηΟι «φορολογικοί παράδεισοι» εξακολουθούν να είναι πολυάριθμοι κι η οικονομία παραμένει εν πολλοίς αναρχική
Τα αναιμικά μέτρα που ελήφθησαν μετά την κρίση για έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν ανταποκρίνονται επουδενί στις απαιτήσεις της εποχήςΟι  κυβερνήσεις  αρνήθηκαν να αποκαταστήσουν το «τείχος»  που άλλοτε διαχώριζε απολύτως τις εμπορικές από τις επενδυτικές τράπεζεςφορτώνοντας στους φορολογουμένους ολόκληρο το κόστος  του σκασίματος  της «φούσκας» του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Είναι πλέον σαφές πως οι κυβερνήσεις απέτρεψαν το 2008 την πλήρη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα μεταμορφώνοντας τα «τοξικά» ιδιωτικά δάνεια σε δημόσιο χρέος!Αυτό λειτούργησε τότε αλλά δεν μπορεί να
λειτουργήσει τώρα, διότι εντωμεταξύ συνέβαλλε στη δημιουργία της νέας, επαπειλούμενης κρίσης, με τη μορφή της υπερχρέωσης των κρατών.

Κανείς δεν μπορεί να ρίξει το φταίξιμο για τη νέα κρίση αποκλειστικά στις σημερινές ή τις πρόσφατες κυβερνητικές πολιτικές
Επί πάνω από είκοσι χρόνια, οι μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου αφέθηκαν να δανείζονται όσο ήθελανανενόχληταχάρη κυρίως στους νέουςκανόνες δανεισμού που θεσπίστηκαν παγκοσμίως τη δεκαετία του '70 και του '80, σύμφωνα με τους οποίους η νομισματική πολιτική  συνδέθηκε με τον  έλεγχο του τιμαρίθμου.  Αυτή η επικίνδυνη ιδέα,που στη Γαλλία προτάθηκε από το Ζακ Ριέφ (Jacques   Rueff) το 1958 και υιοθετήθηκε σταδιακάσε ολόκληρη την Ευρώπη τις επόμενες δύο δεκαετίεςως ότου επεκταθεί στην «ευρωπαϊκήκεντρική τράπεζα» (ΕΚΤ), αποσκοπούσε στο να ελεγχθεί η τάση των καπιταλιστικών οικονομιών να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, μόλις αντιμετώπιζαν πρόβλημα ανεργίας.

Αλλά αυτή η διάταξη είχε μια τρομακτική παρενέργεια: οδήγησε τα κράτη να  στραφούν στο δανεισμό από ιδιωτικές τράπεζεςσε αγοραίες τιμέςπροκειμένου να διατηρήσουν «όρθια» τα κρατικά τους θησαυροφυλάκια.  Πράγμα που με τη σειρά του στέρησε από πόρους τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς οι κρατικές δαπάνες διοχετεύθηκαν σε μεγάλα τοκογλυφικά κέρδη για τις τράπεζες και τους μετόχους τουςΜε την εξαίρεση ίσως των τεσσάρων σκανδιναβικών κρατών, καμία άλλη κοινωνία δεν κατάφερε να ισορροπήσει (ούτε καν προσπάθησε να το κάνει)  μεταξύ κράτους και αγοράς, με τρόπο που να διασφαλίσει ένα ανεκτό επίπεδο δημοσίων υπηρεσιών.

Αλλά ακόμα και αυτή η θεσπισμένη μονεταριστική  λιτότητα δεν απέτρεψε  τα δημόσια χρέη των ευρωπαϊκών κρατών από το να φθάσουν στο 50%- 100% του ΑΕΠ (ακόμα περισσότερο σε κράτησαν την Ελλάδα ή την Ιταλία)  και πάνω από 100% στις ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι πως η επίσημη αντίδραση στην κρίση του 2008 ήταν παράλογη και καταστροφική, από πάσης απόψεως.

Επιπλέοντα 17 ευρωπαϊκά κράτη που έχουν υιοθετήσει το ευρώ δε δύνανται πια να υποτιμήσουν μονομερώς το νόμισμά τους Το ευρώ σηματοδοτεί ένα σημαντικό συλλογικό βήμα προς τα εμπρόςπροκειμένου όμως να εξασφαλίσει την αξιοπιστία του ως πραγματικά κοινό νόμισμαθα χρειαστεί να μεταχειρίζεται ως η ενσάρκωση μιας πραγματικής και  εγκάρδιας  αλληλεγγύης Η γερμανική κυβέρνηση ακόμα δεν το παραδέχεται αυτό. Είναι λες και η Γαλλία πριν το ευρώ ξεπουλούσε το Σεν Σεν-Ντενί ή την Κορσική,  προκειμένου να μηδενίσει το δημόσιο χρέος της και να διατηρήσει το φράγκο.

Η Ελλάδακράτος-μέλος της ευρωζώνηςβρίσκεται σήμερα σε μια παρόμοια ανυπόφορη κατάστασηΑν χρεοκοπήσει η Ελλάδαθα ανοίξουν διάπλατα οι πύλες στην ξέφρενη αισχροκέρδειαΟι αγορές δεν πρόκειται να ξεχωρίσουν την Ελλάδα από τις άλλες υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνηςσυμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίαςτης Ιρλανδίαςτης Ισπανίαςακόμα και της Ιταλίαςτου κράτους-μέλους της  ευρωζώνης 
που ήταν το τελευταίο στη σειρά που δέχτηκε πρόσφατα κερδοσκοπική επίθεση.

Αυτό θα δημιουργούσε ένα χρηματοπιστωτικό τσουνάμι πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων,πράγμα που εξηγεί την ενεργητικότητα με την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ (Jean-Claude Trichet)προσπάθησε να αποφύγει τα χειρότερα
Το Ηνωμένο Βασίλειοτο Βέλγιοακόμα καιη Γαλλία βρίσκονται σε τέτοια επίπεδα υπερχρέωσης που δεν δικαιούνται να ελπίζουν πως θα βγουν αλώβητες  από τυχόν επιδείνωση της κρίσης.

Εντωμεταξύοι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν θα κατορθώσουν να τηρήσουν τις επερχόμενες δανειακές τους υποχρεώσειςεκτός αν το κογκρέσο κι ο πρόεδρος κατορθώσουν να συμφωνήσουν να ανεβάσουν το επιτρεπόμενο όριο δανεισμού της χώρας.

Οι συνέπειες της χρεοκοπίας των ΗΠΑ έχουν δικαίως προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.
 Είναι ακόμα μπορετό να βελτιωθεί η κατάσταση.  Αλλά τα απαιτούμενα οικονομικά μέτρα πλέον δε συνδυάζονται με την παραδοσιακή πλήρη εθνική κυριαρχία των κρατών
Οι ΗΠΑ οφείλουν να παραιτηθούν από τον ιμπεριαλισμό του δολαρίου και η Γερμανία οφείλει να παραιτηθεί από τοόραμα ενός «deutscheuro», που θα το διαχειρίζεται λες και τα υπόλοιπα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν είναι παρά ιστορικές και πολιτιστικές αποφύσεις του γερμανικού έθνους.

Η επερχόμενη καταιγίδα, και τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπισθεί, θα φέρει κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Ο Michel Rocard είναι πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας (1988-1991)
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: