Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Δεν αποκλείει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο Fitch.




«Άπιαστη» θεωρείται -προς το παρόν- η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch χαρακτηρίζει πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του, καθώς το rollover θα προκαλέσει υποβάθμιση του ελληνικού IDR από CCC σε C.



Σύμφωνα με τον οίκο, αυτό αποτελεί εμπόδιο στην εμπιστοσύνη των αγορών για την Ελλάδα και κάνει την χώρα «άπιαστη» στον τομέα της φερεγγυότητας. Παρόλο που η μείωση των επιτοκίων και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ελλάδας, «οι νέες αξιολογήσεις πιθανότατα θα είναι low non-investment grade».

Επίσης, ο Fitch αναφέρεται στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τον Ιούλιο, στην αβεβαιότητα για το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών σε οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση, καθώς και στην περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας. Ωστόσο, κρίνει ότι μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, οι ανησυχίες έχουν αμβλυνθεί.

Ο Fitch θεωρεί ακόμη ότι η αύξηση της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ώστε να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του στη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης. Σημειώνει, όμως, ότι μία σημαντική αύξηση των πόρων του ή η στήριξη με άλλα εργαλεία πολιτικής των προβληματικών χωρών θα βοηθήσει να μειωθούν τα spreads στις αποδόσεις των ομολόγων και να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: