Του Ρούσσου Βρανά
Ο πόλεμος...
... εναντίον του άλλου δεν γίνεται παντού με τα ίδια όπλα. Αλλού διεξάγεται με σφαίρες. Και αλλού με κατέβασμα του διακόπτη.
Η συνταγή...
... του Μουμπάρακ φαίνεται να βρίσκει μιμητές και στη Δύση. Για να αποτρέψει τη μαζική κάθοδο σε προγραμματισμένη διαδήλωση, η αρμόδια Αρχή του Σαν Φρανσίσκο κατέβασε τις προάλλες τους διακόπτες σε τέσσερις σταθμούς κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της πόλης, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Μουμπάρακ στην Πλατεία Ταχρίρ, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλωτές στις αρχές του χρόνου.
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ρίχνει το φταίξιμο για τις πρόσφατες ταραχές στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, δύο νεαροί καταδικάστηκαν προχθές σε τετραετή φυλάκιση για «υποκίνηση σε ταραχές» μέσω του facebook.
Ομως, η καθηγήτρια ψυχολογίας Παμ Ρούτλετζ έχει άλλη γνώμη: «Η ταχύτητα και το εύρος των ταραχών αποδίδονται στη χρήση κοινωνικών δικτύων όπως το facebook, το twitter και το Blackberry. Με τα κοινωνικά δίκτυα, η πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση ταξιδεύουν το ίδιο γρήγορα. Ομως να ρίχνει κανείς το φταίξιμο σε αυτά, είναι σαν να σκοτώνει τον αγγελιαφόρο. Και αυτό δεν είναι μόνο αφελές, αλλά και επικίνδυνο».
Παρ' όλα αυτά, η βρετανή υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους υπεύθυνους του facebook, του twitter και του RIM «προκειμένου να συζητηθούν οι ευθύνες τους». Αναμένεται να προτείνει την απαγόρευση πρόσβασης υπόπτων στις υπηρεσίες τους ή ακόμη και το κατέβασμα του διακόπτη σε περιόδους ταραχών. Η πάταξη των «κακών» δικαιολογεί ακόμη και την αναστολή των ατομικών ελευθεριών.
Έτσι οι Αρχές...
... προτιμούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους παρά να αναζητήσουν τα βαθύτερα αίτια.Τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να επιτάχυναν τη διάδοση των πληροφοριών και τη συγκρότηση ομάδων, αλλά δεν ήταν αυτά που έβαλαν στα χέρια των νεαρών διαδηλωτών τα τούβλα και τις εμπρηστικές βόμβες.
Τα κοινωνικά δίκτυα δεν προκάλεσαν την οργή και το αίσθημα μειονεξίας που πλανώνται στις φτωχογειτονιές. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι μεταδοτικά, αλλά αυτά τα αισθήματα είναι.
Πολιτικοί που φέρουν σήμερα ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να μεταδίδουν τα πολιτικά μηνύματά τους, αλλά την ίδια ώρα απαγορεύουν στους αντιπάλους τους να μεταδώσουν τα δικά τους. Τι είναι λοιπόν εκείνο που κάνει «καλά» ή «κακά» αυτά τα δίκτυα; Το μήνυμα. Και η ισχύς του καθενός να επιβάλλει το δικό του και να απαγορεύει τα μηνύματα των άλλων.
Στην Πλατεία...
... Ταχρίρ, οι εξεγερμένοι σιγουρεύτηκαν πια πως είχαν νικήσει, όπως κάποιοι από αυτούς λένε στον δημοσιογράφο Ματ Ρένερ, τη στιγμή που ο Μουμπάρακ αποφάσισε να κλείσει το Ιντερνετ και να μπλοκάρει την κινητή τηλεφωνία: όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν πια να μάθουν τι συνέβαινε, κατέβηκαν μαζικά και πλημμύρισαν την πλατεία.
Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρη, όταν πια αναγκάζεται να αποκαλύψει τη σιδερένια γροθιά μέσα από το βελούδινο γάντι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου