Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Με περιβαλλοντική καταστροφή απειλείται το Μαντούδι.

Της Λαζαρίδου Ε.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας μπροστά στην προοπτική να δημιουργηθεί Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το Μαντούδι και πεντέμιση χιλιομέτρων από την παραλία της Αγίας Άννας. Όπως τονίζουν η κατασκευή ΒΙ.ΠΕ. απειλεί με ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή όλη την περιοχή και καλούν σε συσπείρωση προκειμένου να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρει στο σχετικό blog η επιτροπή κατοίκων της περιοχής, στις 15 Ιουλίου 2011 η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ μέσω της υπό σύσταση ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ζητά την χωροθέτηση 783 στρεμμάτων στην περιοχή Φούρνοι Μαντουδίου (985 μέτρα από το Μαντούδι και 5,5 χλμ από την παραλία της Αγίας Άννας) σαν ΒΙΠΕ. Εκεί θα εγκατασταθεί θερμοηλεκτρικός σταθμός με φυσικό αέριο 1.160 MWe για τον οποίο έχει πάρει άδεια παραγωγής στις 9/6/2010 (μονάδα υψηλής όχλησης). Η εγκατεστημένη θερμοηλεκτρική ισχύ στην Μεγαλόπολη είναι μόνο 850 MWe. Επίσης προγραμματίζεται η εγκατάσταση μονάδας μεταλλουργίας (μεσαία όχληση) και έχουν οριοθετηθεί 12 οικόπεδα για την εγκατάσταση αναλόγου αριθμού μονάδων μεσαίας και υψηλής όχλησης (μονάδων υψηλής ρυπαντότητας).


Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, στην περίπτωση που εγκριθεί η δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. η εταιρία που υπέβαλε την αίτηση ΤΕΡΝΑ θα μπορεί να εγκαταστήσει με συνοπτικές διαδικασίες, όποτε θέλει στο μέλλον: μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιθάνθρακα, φυσικού αερίου κλπ), διυλιστήρια πετρελαίου, μονάδες καύσης σκουπιδιών και  επεξεργασίας τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομό Ευβοίας δεν υπάρχουν ΒΙΠΕ. Η Χαλκίδα που έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση μονάδων υψηλής όχλησης του νομού προτίμησε την δημιουργία ΒΙΟΠΑ (βιοτεχνικού πάρκου). Στα Οινόφυτα (Τανάγρα) οι κάτοικοι ακύρωσαν σχέδια δημιουργίας ΒΙΠΕ με το αιτιολογικό ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλη ρύπανση. Στην Ριτσώνα το ίδιο. Στην Θίσβη ζητούν αποχαρακτηρισμό της ΒΙΠΕ.

"Πρόκειται για μια τεράστια απειλή για την υγεία των κατοίκων", τονίζει η επιτροπή κατοίκων και συνεχίζει: "Κάποιοι λένε πως αν τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας δεν θα υπάρξει σημαντική ρύπανση, όμως τα παραδείγματα της ρύπανσης στα Οινόφυτα, στα Ψαχνά και στην Πτολεμαΐδα δείχνουν ποιο μέλλον μας επιφυλάσσουν, μια και στις πιο πολλές περιπτώσεις η λογική του κέρδους αυτών των εταιρειών παρακάμπτει τα ακριβά μέτρα ασφάλειας. Η ατμόσφαιρα, η θάλασσα και το υπέδαφος μαζί με τον υδροφόρο ορίζοντα θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη από την ρύπανση. Ο τουρισμός θα αφανιστεί, η αλιεία θα μαραζώσει, οι οικοδομές θα παγώσουν, η αξία της γης θα μηδενιστεί και οι αγρότες δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους! Πάνω απ’ όλα όμως τα τοξικά απόβλητα που θα διοχετεύονται στη θάλασσα, στον αέρα και στο νερό θα προκαλέσουν βαριές ασθένειες και θανάτους στον πληθυσμό, με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον ευαίσθητο οργανισμό των παιδιών. Τέλος, ο κίνδυνος ενός βιομηχανικού ατυχήματος θα απειλεί συνεχώς τις ζωές των κατοίκων".



Σημείωνεται ότι η βόρεια Εύβοια καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Τι απαντούν λοιπόν στους ισχυρισμούς της εταιρείας για ανάπτυξη μέσω της απασχόλησης και για νέες θέσεις εργασίας; "Υπόσχονται ότι θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή, που πραγματικά είναι μεγάλο. Όμως, δεν απαντούν για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από όλους τους άλλους κλάδους. Στην μονάδα φυσικού αερίου, όπου η εταιρία δίνει αναλυτικότερα στοιχεία για το προσωπικό, θα προσληφθούν 85 μόλις άτομα, από τα οποία τα 60 είναι ειδικευμένοι! Κατηγορούν όλους εμάς που αντιδρούμε πως δεν θέλουμε την ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου. Κι αυτό είναι ψέμα! Εμείς λέμε ΝΑΙ στην ανάπτυξη, ΝΑΙ στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υγεία μας"...


Επιτροπή Κατοίκων: Μπορούμε να νικήσουμε
Μπροστά στη διαφαινόμενη περιβαλλοντική καταστροφή σ' ένα από τα ωραιότερα τμήματα της Εύβοιας, η επιτροπή κατοίκων που αγωνίζεται για μην δημιουργηθεί ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή τους, επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία προσπάθησε να εγκριθεί η αίτησή της στη μέση του καλοκαιριού και χωρίς καμιά απολύτως ενημέρωση των κατοίκων.


Ήδη έχουν παρέμβει στη σύγκλιση του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό ενώ επίσης κατάφεραν να υποβάλλουν ένσταση για την μελέτη που υπέβαλε η εταιρία στην Περιφέρεια πέντε μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.


"Μπορούμε να νικήσουμε" υποστηρίζουν σθεναρά, "αρκεί να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να απαντήσουμε υπομονετικά στην παραπληροφόρηση που επιχειρεί η εταιρία και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της. Αρκεί να πιστέψουμε πως το μέλλον το δικό μας, του τόπου μας και των παιδιών μας είναι στα δικά μας χέρια".


Ήδη προγραμματίζουν ενημερωτικές συζητήσεις σε χωριά και κωμοπόλεις της περιοχής για το τι πραγματικά πάει να γίνει και τι επιπτώσεις θα έχει η Βιομηχανική Περιοχή. Στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν χιλιάδες υπογραφές και να "βομβαρδίσουν" τα γραφεία της Περιφέρειας και των Υπουργείων με επιστολές διαμαρτυρίας. "Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους οικολογικά ευαίσθητους πολίτες για την καταστροφή που θα υποστούν οι βιότοποι της περιοχής και τα θαλάσσια πάρκα της Αλοννήσου", τονίζουν χαρακτηριστικά, ενώ σκοπεύουν να κινητοποιηθούν δυναμικά με διαδηλώσεις και αποκλεισμούς για να εμποδίσουν κάθε διευκόλυνση που μπορεί να θελήσει να παρέχει η Δημοτική ή η Περιφερειακή Αρχή στην εταιρία για να υλοποιήσει τα σχέδια της.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: