Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Κλίμα... διάλυσης.


Oι προβλέψεις και οι επί χάρ­του λογαριασμοί και εκτι­μήσεις των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των μεσο­πρόθεσμων προγραμμάτων, καθώς διατυπώνονται κατά ριπάς, μας δυσκολεύουν ίσως να συνειδητοποιή­σουμε πως όλοι αυτοί οι αριθμοί αφο­ρούν ανθρώπους και τις ζωές τους. Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς πώς σφραγί­ζουν, όλα αυτά τα μέτρα που ανακοι­νώνονται «για να αλλάξει πρόσωπο και να εκσυγχρονιστεί η χώρα», τις ζωές των ανθρώπων.

Άσ’ τον τρελό...
Παράδειγμα πρώτο: Πριν από μια βδομάδα στο ΙΚΑ Περιστερίου εισβάλ­λει μια κυρία σε κακά (ψυχολογικά) χάλια. Με την πρώτη ματιά το έμπειρο προσωπικό αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια βαριά περίπτωση ψυ­χικής ασθένειας. Το εν λόγω ιατρείο, ωστόσο, δεν έχει τις κατάλληλες υπο­δομές για να προσφέρει την απαιτού­μενη φροντίδα. Η ασθενής, μέσα σε στιγμές διαύγειας, φαίνεται ότι έχει πλήρη γνώση της κατάστασής της και εκλιπαρεί να την πάνε εκεί που γνώ­ριζε ότι είχε τη δέουσα προσοχή και φροντίδα: Στο Δαφνί.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΙΚΑ Περιστερίου δίνουν κάποια κατα­σταλτικά, τα οποία χαλαρώνουν την ασθενή για πολύ λίγο χρόνο. Σύντο­μα, η ασθενής βυθίζεται στον ωκεα­νό της μανίας της και κάνει το ιατρείο γης μαδιάμ. Οι νοσηλευτές έχουν τη­λεφωνήσει εν τω μεταξύ στην αστυνο­μία και το ΕΚΑΒ προκειμένου να γίνει η μεταφορά της επικίνδυνης για τον εαυτό της και τους άλλους ασθενείς σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο αστυνομικός που πηγαίνει εκεί, ενημερώνει το προσωπικό του ΙΚΑ Περιστερίου ότι είναι η δεύτερη φο­ρά μέσα σε λίγες μέρες που θα μετα­φέρει την ίδια ασθενή στο Δαφνί. Εκεί θα την κρατήσουν για λίγες ώρες και μετά θα τη στείλουν σπίτι της ή, με άλ­λα λόγια, θα αφήσουν αυτήν και τους ανθρώπους γύρω της στο έλεος της ασθένειάς της...
Χωρίς ρεύμα!
Παράδειγμα δεύτερο: Αν και δεν θα ’πρεπε, καθότι ψυλλιασμένοι, νιώσα­με έκπληξη όταν μας τηλεφώνησαν στο «Π» για να μας πουν ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έχει τηλέφωνα και ηλεκτρικό ρεύμα επειδή δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με όσα μας είπαν (και εμείς επιβεβαιώσαμε) στο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που βρίσκεται στη Λ. Αθηνών και Σπ. Πάτση και στο οποίο στεγάζονται υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την αρχειοθέτη­ση, το ρεύμα έχει κοπεί από τις 30 Ιουνίου. Το φέσι στη ΔΕΗ και για άλ­λους λογαριασμούς κοινοχρήστων φτάνει σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ! Μέσα σε αυτό το ποσό ίσως δεν είναι μεγάλη δαπάνη άλλες 5-6 χιλιάδες ευρώ που θα κοστίσει το τα­ξίδι της νέας αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας στο Πουέρτο Ρίκο (προ­φανώς και αναμφισβήτητα για λόγους της υπηρεσίας...).
Την ίδια στιγμή πάντως, οι υπάλλη­λοι της εν λόγω υπηρεσίας μάς λένε ότι δεν έχουν από χαρτί τουαλέτας και καθαριστικά μέχρι μελάνια και χαρτί για το φωτοτυπικό.
Τέτοιου είδους πληροφορίες / κα­ταγγελίες φτάνουν πια στην εφημε­ρίδα καθημερινά, περιγράφοντας με έντονα χρώματα την εικόνα της διάλυσης των υπηρεσιών του Δημοσίου, στο όνομα «του εκσυγχρονισμού, της ανασυγκρότησης και του εξορθολογισμού της λειτουργίας του».
Στα παραδείγματα που αναφέρονται παραπάνω γίνεται μια απλή νύξη της διάλυσης των τομέων της Υγείας και της Παιδείας (στην ευρύτερη διάστασή της). Υγεία και Παιδεία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούν τον πυρήνα αυτού που είχαμε συνηθίσει να αποκα­λούμε κοινωνικό κράτος. Στην εποχή του άγριου νεοφιλελευθερισμού, στην οποία με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις εισέρχεται η χώρα, είναι φανερό ότι αυτός ο πυρήνας είναι απο­φασισμένο να καταστραφεί.
Το κράτος, αφού εκποιήσει έναντι πινακίου φακής κάθε τι που υπόσχε­ται κέρδη για τους ιδιώτες, θα μετα­τραπεί σε άδειο κέλυφος ανασφά­λειας (και καταναγκασμού) για τους πολίτες του. Από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στην εκ­παίδευση και αξιοπρεπή περίθαλψη για όλους, από τη στιγμή που οι δημό­σιες δαπάνες του θα καθορίζονται και ελέγχονται από τους πιστωτές, από τη στιγμή που τα έσοδα από τη φορο­λογία θα πηγαίνουν για τα πανωτόκια των δανεισμών, το ερώτημα που ανα­κύπτει είναι απλό:
Τι χρειάζεται ένα τέτοιο κράτος; Ποιον εξυπηρετεί η ύπαρξή του; Σί­γουρα όχι τους πολίτες του ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: