Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ριζοσπαστική - Οικολογική Συνεργασία:Ανεργία, Ώρα Μηδέν.


Λαμία, 03/08/2011
Με αφoρμή την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΣτερεάςΕλλάδας στις27-7-2011, για ζητήματα ανεργίας, ο Νίκος Στουπής εκπρόσωπος της Παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ανάμεσα στα άλλα δήλωσε: 

“ Συζητάμε για την υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, που ήδη είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Εργασίας επί Κατσέλη. Ουσιαστικά διανύσαμε την απόσταση: Από τα λεφτά υπάρχουν....στην μερική χρεοκοπία...και στο 1.000.000 ανέργους 

Η κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου με το εμφανιζόμενο κραχ ανεργίας και την αύξηση των ανέργων κατά περίπου 200 χιλιάδες, απέτυχε παταγωδώς και διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις. Ο «εργασιακός μεσαίωνας» που κατήγγειλε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, είναι πλέον εφιαλτική πραγματικότητα. Ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται στο «σημείο μηδέν». Η ανεργία κινείται στο 16% - πλησιάζοντας τα επίπεδα των χωρών της αραβικής εξέγερσης - με οροφή, σύμφωνα με τους αναλυτές, μέσα στο 2012 το 22%,. Στους νέους αγγίζει το 40%. Η Στερεά Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις. Στους 27 της Ευρωζώνης η Ελλάδα κατέχει την 22η θέση.

Η εργασία από υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας, υποβαθμίζεται σε επιβράβευση εξατομικευμένων προσπαθειών κοινωνικής επιβίωσης. Γίνεται κρατική παροχή περιορισμένου χρόνου, και μηδενικού εργοδοτικού κόστους. Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις τείνουν να αποτελέσουν τον κανόνα ιδίως για την νέα γενιά. Το οκτάωρο-πενθήμερο καταργούνται, η ψευδό-αυτoαπασχόληση (μπλοκάκια) εξαπλώνεται και καθιερώνεται η προσωρινή εργασία. Σε κάθε τρεις νέες θέσεις εργασίας, η μια τουλάχιστον αντιστοιχεί σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Η πλήρης απασχόληση αποτελεί μακρινό όνειρο. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη καταργηθεί. Το επίδομα ανεργίας μειώνεται κάτω από το όριο διαβίωσης και μετατρέπεται σε μέσο επαιτείας (επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας). 

H κυβέρνηση χρεώνεται, την κατάργηση κάθε προστασίας της εργασίας, τη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Το πρόσφατα εξαγγελθέν «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας» και η επιδότηση των εργοδοτών για να προσλαμβάνουν, σχεδόν δωρεάν, τους νέους εργαζόμενους με συμβάσεις πρώτης απασχόλησης και με συμβάσεις μαθητείας (stage) δεν προσφέρει καμία επαγγελματική προοπτική. Πρόκειται για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για την ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας . Ανακυκλώνει την ανεργία, αφού δίνει κάποιες θέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα με ημερομηνία λήξης. 
 
Στην ουσία και τα δύο προγράμματα, (Πρόγραμμα Κοινωνικής Οικονομίας και Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης) ένα από τα οποία μας απασχολεί σήμερα (Πρόγραμμα Κοινωνικής Οικονομίας) αφορούν συνολικά κατά τις εκτιμήσεις του ίδιου του Υπουργείου 55.000 και 37.000 εργαζόμενους αντίστοιχα, δηλαδή ένα σύνολο 92.000 απασχολούμενων σε όλη τη χώρα (φανταστείτε πόσοι αντιστοιχούν στην Περιφέρειά μας), οι περισσότεροι για ένα μόνο πεντάμηνο, σταγόνα στον ωκεανό, όταν μιλάμε ότι η ανεργία στη χώρα έχει ξεπεράσει το 1.000.000.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοινωνικό σκηνικό, και όσο οι πολίτες βιώνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής του μνημονίου, τη φτώχεια, την ανεργία και την περιθωριοποίηση, τόσο τα φαινόμενα διάρρηξης του κοινωνικού ιστού θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους συνολικά σε όλη την επαρχία, και όχι μόνο στις πλατείες των πρωτευουσών με το κίνημα των «αγανακτισμένων».
To γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: