Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Πολλαπλοί εκβιασμοί.


Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνο στη δίνη του αβάστα­κτου χρέους, της οικονομικής κρίσης, του Διε­θνούς Ελέγχου και της κοινωνικής κατάρρευσης. Δυστυχώς, πάντα έφερε το βάρος της γεωγραφι­κής της θέσης και, ειδικά τις τελευταίες δεκαετί­ες, έχει μονίμως ανοιχτά εθνικά θέματα, τα οποία την υποχρεώνουν να κρατάει τα μάτια της ορθά­νοιχτα.

Στη σηµερινή κρίση στη Μεσόγειο, στις ακτές της οποίας συντελούνται κοσμοϊστορικές αλλαγές και ανατρέπονται δεδομένα δεκαετιών, ένα κεντρικό επίδικο είναι η οριστικοποίηση, για τα επόμενα πολλά χρόνια, του ενεργειακού στάτους - και με την έννοια του ελέγχου των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και, κυρίως, με αυτήν του ελέγχου των πηγών της.
Ήδη η τάση της απόσπασης του ελέγχου των πετρε­λαϊκών αποθεμάτων από τα κράτη, εκ μέρους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, επιβεβαιώνεται με τη δραματική και αιματηρή αλλαγή στη Λιβύη.
Όµως στην περιοχή δεν βρίσκονται μόνον οι Άραβες, οι Ισραηλινοί, το ΝΑΤΟ και οι εταιρείες. Βρίσκο­νται η Ελλάδα και η Κύπρος. Και απέναντί τους η Τουρκία. Ήδη η Κύπρος βρίσκεται στη δίνη ενός πολύπλοκου προβλήματος, καθώς η απειλή ενός... Μνημονίου, οι ενεργειακές της συμφωνίες και οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της για φυσικό αέριο, η επερχόμενη προεδρία της στην Ε.Ε. και το εθνι­κό της πρόβλημα διαπλέκονται ευθέως με τις δι­απραγματεύσεις - που κακώς άρχισαν και κακώς συντηρούνται - για «επίλυση» του Κυπριακού.
Το ακόµη χειρότερο για τη μαρτυρική Μεγαλόνησο εί­ναι ότι όλο αυτό το αξεδιάλυτο κουβάρι, με τους πολλαπλούς εκβιασμούς, καλείται να το διαχειρι­στεί μια αδύναμη κυβέρνηση, της οποίας ο επικε­φαλής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, βρίσκεται σε υπό διαρκώς εντεινόμενη αμφισβήτηση που τείνει να εξελιχθεί σε απομόνωση.
Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευοίωνα. Η άσκηση πι­έσεων και εκβιασμών σε όλα τα επίπεδα, στο δημοσιονομικό από τη Γερμανία και τους οίκους αξιολόγησης και στο εθνικό και τα ενεργειακά από την Τουρκία, παρά τη λεκτική «στήριξη» από ΗΠΑ, Ισραήλ και Ρωσία, απαιτεί εθνικό σχεδια­σμό - ο οποίος φαίνεται να λείπει. Τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα αν συνυπολογίσου­με ότι και αυτή ακόμη η «στήριξη» μόνο τζάμπα δεν είναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: