Ως συνήθως, οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και άλλων οργανισμών λειτουργούν σαν λαγοί και παραθέτουν δέσμες βάναυσων μέτρων που χρειάζονται για να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο κόσμος πανικοβάλλεται και έρχεται μετά η κυβέρνηση να υιοθετήσει ελαφρώς... ηπιότερα μέτρα δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι κάτι κερδίσαμε.
Πρώτο μέτρο φιγουράρει, όπως πάντα, η πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να διασκεδάζονται οι εντυπώσεις. Στην ουσία βεβαίως, τα υψηλά κλιμάκια που φοροδιαφεύγουν, συνεχίζουν ανενόχλητα καθώς δεν σχεδιάζεται κανένας μηχανισμός για τη στόχευσή τους, που θα ανακούφιζε την οικονομία κατά 30%. Αντιθέτως, έρχονται ακόμα και αυτόφωρα για τους μικρο-οφειλέτες.
Τα μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ περιέχουν διάφορα... απίστευτα, όπως
♦ κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε μεθόριο και νησιά,
♦ ένταξη των γεωργικών εργασιών στον γενικό ΦΠΑ και κόψιμο των επιδομάτων τους,
♦ νέα μείωση στο αφορολόγητο,
♦ νέα γενική αύξηση φόρων,
♦ μείωση στην έκπτωση των δαπανών στις δηλώσεις,
♦ άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο,
♦ κατάργηση της πρόωρης σύνταξης,
♦ πιθανή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης
♦ και, βεβαίως, το αγαπημένο όλων: αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές με ταυτόχρονο τσεκούρι στα δικαιώματα.
Εδώ διερωτάται κανείς εάν όλα αυτά λέγονται και γράφονται σκόπιμα καθώς η υιοθέτησή τους θα βυθίσει περισσότερο τη χώρα στη δίνη της ύφεσης και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τη στιγμή μάλιστα που πρέπει, βάσει της νέας δανειακής σύμβασης αλλά και του ιδίου του ΟΟΣΑ, να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του... 6% (!) από το 2013, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Από τη μια δηλαδή ο ΟΟΣΑ ζητά πρωτογενή πλεονάσματα και αναπτυξιακούς ρυθμούς και από την άλλη ζητά μέτρα που κάθε άλλο παρά ανάπτυξη θα φέρουν. Και έτσι, με τέτοια εξέλιξη, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από την πλήρη αποκρατικοποίηση όλων των κρατικών πόρων, προκειμένου να ξελασπώσει.
Ο στόχος είναι πλέον τόσο εμφανής, ώστε προκαλεί απορίες γιατί η κυβέρνηση δεν τον αναγνωρίζει ή... κάνει ότι δεν τον αναγνωρίζει. Το ερώτημα είναι λοιπόν: Γιατί η κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα προς τα εκεί;
«Καπνός» και ο... Μάρσαλ
Η κυβέρνηση έσπευσε να προαναγγείλει και να πανηγυρίσει ως δική της διαπραγματευτική επιτυχία τον πακτωλό χρημάτων που θα ερχόταν από την Ε.Ε., υπό την ομπρέλα ενός «σχεδίου Μάρσαλ» που θα έφερνε δισεκατομμύρια και μαζί τους την ανάπτυξη. Η επιπολαιότητα της κυβέρνησης φάνηκε με τον χειρότερο τρόπο όταν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου οι ηγέτες της Ε.Ε. διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό το αυτονόητο: «Χρησιμοποίησε πρώτα τα κονδύλια που έχεις και... βλέπουμε».
Ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε στις ανακοινώσεις του να αναφερθεί στο νέο «σχέδιο Μάρσαλ», όμως ψάχνοντας στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν το βρήκαμε να αναφέρεται πουθενά. Αντιθέτως, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, ο όρος αυτός αφαιρέθηκε στο τελικό ανακοινωθέν. Έτσι η κυβέρνηση έμεινε να εξαγγέλλει κονδύλια και αναπτυξιακές μεθόδους που ουδέποτε αποφασίστηκαν. Τι αποφασίστηκε αντί γι’ αυτό;
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, «θα επιτραπεί σε έξι χώρες να συνεισφέρουν λιγότερο σε έργα που επί του παρόντος συγχρηματοδοτούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή καθιστά διαθέσιμο αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία».
«Το μέτρο δεν αντιπροσωπεύει νέα ή πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά επιτρέπει την πρόωρη καταβολή των κονδυλίων που ήδη δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της πολιτικών της Ε.Ε. για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία. Η συνεισφορά της Ε.Ε. θα αυξηθεί έως 95 κατ’ ανώτατο όριο, αν ζητηθεί από τα ανωτέρω κράτη - μέλη».
Με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε., και ιδιαίτερα η Γερμανία, διαμηνύει στην Αθήνα ότι εύκολα χρήματα δεν θα έρθουν χωρίς περαιτέρω οδυνηρές παραχωρήσεις, άλλες από αυτές που θα κάνουμε για να πάρουμε το νέο δάνειο.
Μάλιστα η Κομισιόν, βλέποντας ότι η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ήταν μόλις 17% το 2010, παρά τη
σοβαρή κρίση της οικονομίας, αποφάσισε ότι τα εναπομείναντα κονδύλια θα τα διαχειρίζεται η Ομάδα Κρούσης, υπό τον Γερμανό επίτροπο που θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ θα είναι ο νέος υπερ-υπουργός, που μαζί με τους Τόμσεν, Μαζούχ, Τράα, Μορς θα αναλάβει την ουσιαστική διαχείριση της ελληνικής οικονομίας. Ο Γερμανός θα έχει την εξουσιοδότηση να τρέξει το ΕΣΠΑ παρακάμπτοντας την κυβέρνηση.
Και ενώ το Μαξίμου αναμένει νέα κονδύλια για την ανάπτυξη, η Γερμανία διαμηνύει ότι όχι μόνο δεν θα τα πάρουμε, αλλά υπάρχει κίνδυνος και να τα χάσουμε εάν δεν συμμορφωθούμε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η Γερμανία ετοιμάζει σκληρούς όρους διακυβέρνησης για τις υπερχρεωμένες χώρες, που περιλαμβάνουν πάγωμα κοινοτικών πόρων, εάν δεν ακολουθήσουμε κατά γράμμα τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης.
Και διερωτώμαστε: Αφού η κυβέρνηση επιμένει να συμφωνεί και να θέτει όρους που δεν είναι ρεαλιστικοί και που δύσκολα θα επιτευχθούν και άρα θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση όλων των κυρώσεων που θα καταγράφονται στο δάνειο, πού ακριβώς βαδίζει η Ελλάδα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου