Ουσιαστικά η στρατηγική του Γιώργου Παπανδρέου εδράζεται πάντα σε ένα διπλό «εκβιασμό» προς το εσωτερικό μέτωπο και προς τους Ευρωπαίους δανειστές μας. Προς το εσωτερικό λέει «σας εξασφαλίζω δάνεια για να μη χρεοκοπήσουμε». Προς τους Ευρωπαίους διαμηνύει «δώστε μας δάνεια για να μη χρεοκοπήσουμε και σας παρασύρουμε στον όλεθρο της καταστροφής». Με αυτά κι αυτά η κυβέρνηση πορεύεται... Αλλά...
Για το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας προετοιμάζεται η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), δήλωσε ο διοικητής της Μέρβιν Κινγκ, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας και όχι πρόβλημα ρευστότητας. «Αυτό που κάνουμε είναι να δηλώσουμε ότι υπάρχει τόση ανησυχία στις αγορές για την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας, ώστε να συζητούμε και εμείς την κατάρτιση έκτακτου σχεδιασμού και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης», ανέφερε ο κ. Κινγκ Και συμπλήρωσε:
«Με βεβαιότητα πιστεύω ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα βοηθούσε η μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς την έκθεση σε κρατικούς τίτλους», ώστε να μην υπάρξει ευρεία δυσπιστία στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. «Δεν έχουμε ιδέα για το ποια ευρωπαϊκή τράπεζα είναι πραγματικά εκτεθειμένη σε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα και κατά συνέπεια απλώς σταματήσαμε να χρηματοδοτούμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες», δήλωσε.
Ο κ. King αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά ανέφερε ότι στην έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ΒοΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του τρέχοντος μήνα, καταγράφεται πως οι αγορές δίνουν πιθανότητα 80% σε κάποιας μορφής χρεοκοπία του ελληνικού χρέους.
Πάντως, εκ του πονηρού κορυφώνουν και οι ξένοι τραπεζίτες τη συζήτηση γύρω από τις διάφορες εκδοχές χρεοκοπίας του ελληνικού χρέους υποστηρίζει ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες αποβλέπουν σε υψηλά κέρδη από τους ευνοϊκούς όρους που θα τη συνοδεύουν. Οπως καταγγέλλει ο αξιωματούχος σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναγνωρίζουν πως θα έχουν μεν ζημίες, κρίνουν όμως πως τα οφέλη που θα αποκομίσουν «υπόσχονται πολύ περισσότερα». Πιστεύουν, επίσης, πως οι όποιες ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι περιορισμένες.
Μελετώντας τους όρους που συνόδευαν τις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας στις δύο προηγούμενες δεκαετίες, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, τα τραπεζικά ιδρύματα διαπιστώνουν πως αυτές έγιναν μαζί με «υψηλές εγγυήσεις» τις οποίες πολύ ευχάριστα θα έβλεπαν να επαναλαμβάνονται στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, λέει ο Ρέγκλινγκ, οι τράπεζες βάζουν συνεχώς «φωτιά στη συζήτηση» περί επιλεκτικής χρεοκοπίας και άλλων σχετικών...
Από την πλευρά του ο Τζορτζ Σόρος, σε άρθρο του στους Financial Times, προειδοποιεί την πολιτική ελίτ της Ευρώπης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να διατηρηθεί το υπάρχον status quo. Η Ελλάδα οδηγείται χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα σε άτακτη χρεοκοπία και/ή νομισματική υποτίμηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Για να σταματήσει και να αντιστραφεί αυτή η φαινομενικά αμείλικτη διαδικασία, πρέπει επειγόντως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να υιοθετήσουν ένα «Σχέδιο Β», επισημαίνει ο Τζορτζ Σόρος.
Η ελληνική χρεοκοπία ίσως είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει άτακτα! Και, αν και ορισμένα «ντόμινο» συνεπειών θα είναι αναπόφευκτα -οτιδήποτε συμβεί στην Ελλάδα είναι πιθανό να επεκταθεί στην Πορτογαλία, ενώ και η χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ιρλανδίας μπορεί να καταστεί μη διαχειρίσιμη- η υπόλοιπη Ευρωζώνη πρέπει να προστατευτεί. Χωρίς εξωτερική βοήθεια, η Ελλάδα προφανώς θα πτωχεύσει, επισημαίνουν και οι New York Times. Περί το 30% του ελληνικού χρέους ανήκει σε Ελληνες, μεταξύ των οποίων τράπεζες και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέχει περί το 18% του χρέους. Μια στάση πληρωμών στο χρέος θα σήμαινε πως η ελληνική κυβέρνηση θα κήρυσσε στάση πληρωμών στον εαυτό της. Θα έπρεπε και πάλι να βρει αντίστοιχα κεφάλαια για να μην αντιμετωπίσει πλήρη πολιτική και οικονομική κατάρρευση.
Τα πιο εύρωστα κράτη της Ε. Ε. θα μπορούσαν να μεταφέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα και την κεντρική τράπεζα ως διαρκή οικονομική βοήθεια, αντί να συνεχίζουν με μετακυλίσεις χρέους που ίσως έχουν ομοιότητες με τα σχήματα πυραμίδας. Ακόμα και αν μια στάση πληρωμών δεν πυροδοτούσε κατάρρευση στις αγορές, δεν θα θεράπευε τα προβλήματα της Ελλάδας. Οι Ελληνες συνεχίζουν να δανείζονται, επομένως μια στάση πληρωμών θα εξαντλούσε μέρος των κεφαλαίων τους και θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές δαπανών.
Αν εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα μπορούσε να δρέψει τα σημαντικά οφέλη μιας υποτίμησης, όμως θα πυροδοτούσε και μαζική φυγή κεφαλαίων. Αλλωστε, δεν έχει έτοιμο κάποιο εναλλακτικό νόμισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου