Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πολιτική και αγορές.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

«Υπάρχει κίνδυνος να γίνει στην Ελλάδα ό,τι και στη Ρωσία την περίοδο Γέλτσιν. Δεν μπορούμε να ζητάμε την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας σε τιμές ευκαιρίας. Η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες εξορθολογισμού των οικονομικών της. Η αλλεπάλληλη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων δεν βοηθά μακροπρόθεσμα».

Τα λόγια αυτά δεν ανήκουν σε Ελληνα, αλλά σε Γερμανό πολιτικό, τουρκικής καταγωγής μάλιστα. Πρόκειται για τον Τζεμ Οζντεμίρ, συμπρόεδρο του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων.
Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του -στο Spiegel- λέει περίπου τ' αυτονόητα, τα οποία ωστόσο δεν ακούγονται ιδιαίτερα στους διαδρόμους των Βρυξελλών και των άλλων κέντρων που συνεχώς επιβάλλουν νέα σκληρά προγράμματα και ιδιωτικοποιήσεις έναντι χαμηλών τιμημάτων. Η πιο σωστή επισήμανση του κ. Οζντεμίρ ωστόσο είναι αυτή που απευθύνει στη Γερμανίδα καγκελάριο ζητώντας της να «επαναφέρει τους πολιτικούς στο προσκήνιο».
Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης γενικότερα. Η κυριαρχία των περίφημων αγορών στα κέντρα αποφάσεων. Η πολιτική έχει υποχωρήσει χάριν των μεγάλων κεφαλαίων που κερδοσκοπούν και παράλληλα επιβάλλουν τις αποφάσεις τους.
Αναμφισβήτητα, η χώρα έχει οδηγηθεί στη χρεοκοπία, κατά κύριο λόγο εξαιτίας επιλογών που οι ίδιοι κάναμε. Η διαφθορά, ο κομματισμός, η ρουσφετολογία, τα οικονομικά δεν είναι προϊόντα μια πολιτικής που επιβλήθηκε από κάποιους. Αλλά οι λύσεις δεν βρίσκονται περιορίζοντας δραστικά το επίπεδο διαβίωσης ενός λαού ή πουλώντας φθηνά δημόσια περιουσιακά στοιχεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: