Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Και νέα βάρη επί θύραις.

Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

Δεν θα είναι, ασφαλώς, ούτε η πρώτη ανακολουθία της κυβέρνησης ούτε το πρώτο δείγμα ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργών. Απλώς, καλλιεργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, οι υπουργοί θα... ξαπόσταιναν για λίγο καιρό!
Ακριβέστερα, θα απέφευγαν τις αντικρουόμενες δηλώσεις και τον ιδιότυπο αγώνα αυτοδιαψεύσεων, στον οποίο μας έχουν συνηθίσει.
Αλλη άποψη όμως είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου. Και χθες έσπευσε να πει δημοσίως ό,τι εξ αρχής έλεγε στις κατ' ιδίαν συζητήσεις για τα προβλεπόμενα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Το νομοσχέδιο που λίγο έλειψε να οδηγήσει στην απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Ενδεχόμενο που αποφεύχθηκε έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και πιέσεις κυβερνητικών βουλευτών υπέρ της θετικής ψήφου. Δεν είπε βέβαια κάτι πρωτάκουστο ο κ. Οικονόμου. Δύο αλήθειες είπε. Τις οποίες απλώς, η κυβέρνηση είτε αρνείται να παραδεχθεί είτε μας λέει με μισόλογα. Είπε, για παράδειγμα: α) «Στο τέλος θα πουληθούν πολύ λιγότερα» από τη δημόσια περιουσία που οι δανειστές μας υποχρεώνουν να βγάλουμε στο σφυρί με διαδικασίες-εξπρές. β) Θα ληφθούν μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος για ό,τι δεν πουληθεί.
Στην πραγματικότητα, ο Π. Οικονόμου είπε αυτό που μοιάζει λογικό και υπαινίχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος όταν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωνε «δεν θα δεσμευτώ ποτέ πως δεν θα πάρω νέα μέτρα». Τι είχε στο μυαλό του; Προφανώς αυτό που είπε χθες ο αναπληρωτής του. Οτι είναι πολύ δύσκολο να πουληθούν τα προβλεπόμενα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ και, κατά συνέπεια, τα αντίστοιχα μέτρα εις βάρος των γνωστών υποζυγίων είναι επί θύραις.
Τα υπόλοιπα, περί πάταξης της φοροδιαφυγής, που είπε ο Π. Οικονόμου, ακούγονται ως αναισθητικό, πριν από τη νέα αιματηρή επιδρομή. Και μακάρι να διαψευστούμε.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: