Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Πόσο θα αδειάσουν τις τσέπες μας τα βαριά χαράτσια που έρχονται.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΜΗΝΑΣ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΠΕΣΕΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ
Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ
ΗΡΘΕ Η ΔΟΣΗ για τον φόρο εισοδήματος του 2010 και το ειδοποιητήριο για το πολυεκκαθαριστικό με την εισφορά αλληλεγγύης. Περιμένω τον φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ πρέπει να κρατήσω χρήματα και για τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Λες να προλάβουν μέχρι το τέλος του έτους να στείλουν και το εκκαθαριστικό για το ΕΤΑΚ του 2009 και του 2010;
«Παιδιά να οργανωθούμε...» λέει το γνωστό ανέκδοτο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση χιούμορ δεν χωράει. Δεν φτάνει που το κράτος επιβάλλει το ένα χαράτσι μετά το άλλο, ταλαιπωρεί και τους πολίτες του κατά τη διαδικασία της πληρωμής.
Οποιος έχει ήδη αδειάσει τον τραπεζικό του λογαριασμό στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις, καλείται να διαχειριστεί το αδιανόητο: να πληρώνει έως και πέντε διαφορετικούς φόρους ανά μήνα. Χειρότερος μήνας; Ο Δεκέμβριος, οπότε και θα συμπέσουν χρονικά τέσσερα ή πέντε διαφορετικά χαράτσια. Τα φετινά Χριστούγεννα θα μας μείνουν αξέχαστα.
1 Πάνω από 1,4 εκατομμύρια Ελληνες δεν έχουν παραλάβει ακόμη το εκκαθαριστικό της εφορίας για τα εισοδήματα του 2010. Στην καλύτερη περίπτωση που είναι το εκκαθαριστικό να παραληφθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ο φορολογούμενος έχει υποχρέωση να αποπληρώσει όλο το ποσό σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η δεύτερη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Προσαυξήσεις
Αν το εκκαθαριστικό έρθει μετά τον Οκτώβριο, το σύνολο του φόρου πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Και αν δεν πληρώσετε; Θα αρχίσουν να τρέχουν προσαυξήσεις επί του συνολικού ποσού της οφειλής, οι οποίες θα υπολογίζονται με συντελεστή 1,5% ανά μήνα


2 Πολυεκκαθαριστικό (εισφορά αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά στα Ι.Χ., τέλος επιτηδεύματος) μπορεί να εξοφληθεί το πολύ σε έξι μηνιαίες δόσεις υπό μία προϋπόθεση: ότι το συνολικό ποσό της οφειλής θα υπερβαίνει τα 1.501 ευρώ.

*Για οφειλές έως 300 ευρώ η δόση είναι μία.
*Για οφειλές από 300 έως 600 ευρώ οι δόσεις είναι δύο.
*Για οφειλές από 600 έως 900 ευρώ οι δόσεις είναι τρεις.
*Για οφειλές από 900 έως 1.200 ευρώ τέσσερις.
*Σε πέντε δόσεις πρέπει να αποπληρωθεί φόρος έως 1.500 ευρώ.
Και αν δεν πληρώσω; Και πάλι θα αρχίσουν να τρέχουν προσαυξήσεις με συντελεστή 1,5% τον μήνα.
3 Το 50% του τέλους της ΔΕΗ πρέπει να εξοφληθεί με τον λογαριασμό του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου (ή τον Ιανουάριο για όσους παραλάβουν λογαριασμό τον Νοέμβριο). Και αν δεν πληρώσω; Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, υποχρεώνει τη ΔΕΗ να διακόπτει τη σύνδεση του ηλεκτρικού σε όποιον δεν πληρώσει. Αν μετά τη διακοπή υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην επανασύνδεση, τότε η οφειλή αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών και ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Ο φορολογούμενος χάνει τη δυνατότητα να αποκτήσει φορολογική ενημερότητα, αρχίζουν να επιβάλλονται προσαυξήσεις κ.λπ.
4 Τα τέλη κυκλοφορίας εξοφλούνται υποχρεωτικά μέχρι το τέλος του έτους. Φέτος θα είναι αυξημένα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για όσους δεν εξοφλήσουν εγκαίρως πρέπει να πληρώσουν τα διπλάσια προκειμένου να προμηθευτούν το σήμα.
5 Το ΕΤΑΚ του 2009 έχει «κολλήσει» εδώ και δύο χρόνια λόγω της ανικανότητας του υπουργείου Οικονομικών να φτιάξει το περιουσιολόγιο. Καταβάλλονται προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας. Αν πράγματι υπάρξει λύση, είναι πολύ πιθανό έως το τέλος του έτους να πρέπει να πληρωθεί και πέμπτος φόρος, ο οποίος συναρτάται με την αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας του καθενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: