Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Οι φόβοι για έναν νέο κύκλο ύφεσης εντείνονται.


Του Γιώργου Καισάριου 

Για τέταρτο μήνα στη σειρά, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρώπη συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Ναι μεν η Γερμανία πάει καλά, αλλά όχι αρκετά για να μπαλώσει την κατάσταση με την Ιταλία και τη Γαλλία. Μάλιστα η γενική πτώση σε όλη τη ζώνη είναι η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2010.


Ο δείκτηςEconomic Sentiment Indicator  της ΕΕ (ένας δείκτης που προσμετρά επιχειρηματική εμπιστοσύνη σε συνδυασμό με καταναλωτική εμπιστοσύνη) συνέχισε την πτώση τον Αύγουστο, καταγράφοντας την πέμπτη κατά σειρά μηνιαία υποχώρηση. Ο δείκτης έκλεισε στο 98,3, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για οριακά πάνω από το 100. Κάτω από 100 είναι ο μακροχρόνιος μέσος όρος.

Ο αντίστοιχος δείχτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης  είχε  τη μεγαλύτερο μηνιαία πτώση από το 1990 σύμφωνα με τον Chris Williamson, chief economist της Markit.


Στην Ισπανία διαβάζουμε ότι ο τουρισμός, όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις είναι μεν πάνω, αλλά η μέση τιμή ενός δωματίου είναι σε τιμές του 1995. Δεν ξέρω πόσο πίσω έχουν πάει οι τιμές των δωματίων στην Ελλάδα, αλλά πηγαίνοντας πίσω 16 ολόκληρα χρόνια είναι ένα κατόρθωμα, ισάξιο μόνο των άθλων του Ηρακλή αγαπητέ αναγνώστη. Και ναι μεν η Ισπανία είναι τουριστική ευκαιρία ακόμα και για τους Έλληνες πλέον, αλλά όσο φτηνό και να είναι κάτι, τι να το κάνεις όταν δεν έχεις λεφτά.


Για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει, η διατραπεζική αγορά στην Ευρώπη αρχίζει και κάνει ρωγμές. Μικρές προς το παρόν, αλλά  όλα δείχνουν ότι οι ρωγμές θα μεγαλώσουν και σε λίγο καιρό θα κάνουν κόλαση τη ζωή του κυρίου Trichet. Οι 90 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη έχουν 5,4 τρισ. ευρώ σε χρέος που θα πρέπει να μετακληθεί τους επόμενους 24 μήνες. Ναι μεν προς το παρόν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν ανέβει μόνο οριακά, αλλά να είστε σίγουροι ότι όταν θα έρθει η στιγμή να γίνει αυτή η μετακύληση, το κόστος θα είναι αυξημένο.


Πολλές από τις λήξεις, διαβάζουμε ότι, πάνε προς κατάθεση στην ΕΚΤ (αντί στη διατραπεζική) και τα υπόλοιπα επαναπατρίζονται στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί διαβάζουμε ότι κάνουν μαζική υποχώρηση από την Ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, φοβούμενοι τι άλλο, το πρόβλημα χρέους και τις παρενέργειες που θα έχει μελλοντικά. Η μεγάλη πτώση που έκανε τον τελευταία καιρό ο DAX δεν ήταν τυχαίος.  Η αγορά μυρίζει από πολύ μακριά το αίμα, όπως οι καρχαρίες μέσα στη θάλασσα.


Στο μεταξύ, στην Ευρώπη συνεχίζουν να κάνουν τα πράγματα ανάποδα. Ο κύριος Trichet επιμένει να θέλει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ενώ έχουμε νομισματικό αποπληθωρισμό (τουλάχιστον όπως καταγράφεται στο Μ3). Και βέβαια όταν ακολουθείς μια τέτοια πολιτική, πας γυρεύοντας μιας ύφεσης πρώτης τάξεως, που η μισή θα πάει χαμένη. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα είναι περίπου 0,1% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μηδέν ανάπτυξη.


Αλλά ακόμα και αν η ανάπτυξη στην Ευρώπη δεν γυρίσει αρνητική, μια οριακή ανάπτυξη είναι σαν να έχεις ύφεση. Τούτο διότι απλά οι τόκοι  τρέχουν και το χρέος αυξάνεται και οι πόροι που θα χρειαστεί να πάνε προς εξυπηρέτηση αυτού του χρέους θα μεγαλώνουν. Και όλες οι προβλέψεις είναι ότι το χρέος στην Ευρώπη, ακόμα και στις μεγάλες χώρες του σκληρού πυρήνα (Γαλλία, Γερμανία) θα συνεχίσει να ανεβαίνει.


Και ενώ μόνο και μόνο η ραγδαία ανάπτυξη είναι δυνατόν να λύσει το πρόβλημα του χρέους  (ή ο πληθωρισμός η οι διαγραφές), η ανάπτυξη που θέλουν οι της Ευρώπης δεν είναι καθόλου εύκολο να πραγματοποιηθεί, ειδικά δε όταν φορολογείς μέχρι θανάτου την αγορά.


Και ενώ θεωρητικά το πάθημα της Ελλάδος θα έπρεπε να ήδη γίνει μάθημα στην Ευρώπη (συσσωρευτική μείωση -15% του ΑΕΠ και συνεχίζουμε), όλοι επιμένουν με φορολογικές τακτικές για να καταπολεμηθεί το χρέος.


Μην ανησυχείτε όμως, ο κύριος Barroso έχει ένα καινούργιο σχέδιο για την Ελλάδα, όπως μετέδωσε χτες σε video. Δεν έχει σημασία αν το σχέδιο δεν έχει καμία ουσία, διότι δεν ξέρουμε καν ποια είναι το σχέδιο. Για ένα όμως είμαι σίγουρος, όσα έκαναν τα υπόλοιπα πρόχειρα, κακοσχεδιασμένα και αναποτελεσματικά σχέδια που έχουν φτιάξει στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, άλλο τόσο θα λύσει το πρόβλημα το καινούργιο σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: