Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Θερμοηλεκτρικό σταθμό υψηλής όχλησης ετοιμάζουν οι “εθνικοί εργολάβοι” στην Βόρεια Εύβοια.

Όπως μας ενημερώνουν οι κάτοικοι του Μαντουδίου και ο «Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός Δήμου Κηρέως», η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ανακοίνωσε την πρόθεση της να ιδρύσει Βιομηχανική Περιοχή στην Βόρεια Εύβοια, περιοχή Μαντουδίου, την «ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ» με πρώτη εγκατάσταση θερμοηλεκτρικό σταθμό υψηλής όχλησης καύσης υδρογονανθράκων με φυσικό αέριο 1.160 MWe μεγαλύτερο κι αυτό της Μεγαλόπολης που είναι 850 MWe!

Και η πράσινη ανάπτυξη με τις ΑΠΕ πάει περίπατο στον καιάδα. Τώρα επιταχύνουμε την καύση υδρογονανθράκων, για να βοηθήσουμε τη κλιματική αλλαγή. Στις 15 Ιουλίου 2011 η ΤΕΡΝΑ μέσω της υπό σύσταση «ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ» υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ζητάει δε από το δημόσιο την χωροθέτηση 783 στρεμμάτων! Δημιουργώντας επί της ουσίας ένα δούρειο ίππο για να περάσει το εργοστάσιο καύσης υδρογονανθράκων και ένα άλλο απορριμμάτων.

Σε μια ΒΙ.ΠΕ. μπορούν νόμιμα να εγκατασταθούν: διυλιστήρια πετρελαίου, θερμοηλεκτρικοί (λιθάνθρακας, φυσικό αέριο κλπ) , πυρηνικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων, χαλυβουργίες, εγκαταστάσεις διάθεσης τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών, αερίων και υγρών καυσίμων (υγροποιημένο αέριο) και μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών και αστικού τύπου αποβλήτων (καύση σκουπιδιών). Με την χωροθέτηση της περιοχής σαν ΒΙΠΕ ρυπογόνες μονάδες σαν τις παραπάνω θα μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα χωρίς να χρειάζονται άδειες χωροθέτησης και εγκατάστασης και Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.). Θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία να παρεμποδίσει την εγκατάσταση ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων. Η ΒΙΠΕ θα γίνει ένας νέος ρυπογόνος πόλος (όπως η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη) και θα αποτελέσει πόλο έλξης τέτοιου είδους ρυπογόνου δραστηριότητας.

Κι απ΄ ότι λέει η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Σπανούδη «Στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν περιγράφεται καμία επίπτωση από τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου, αν και η κατανάλωση καθαρού νερού, οι αέριοι ρύποι και τα υγρά απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον αφορούν τεράστια μεγέθη». Δηλαδή μια μονάδα υψηλής όχλησης καύσης υδρογονανθράκων, δεν καμία επίπτωση στο περιβάλλον! Η πράσινη ανάπτυξη στο μεγαλείο της.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση της συμβούλου Δέσποινας Σπανούδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας:
Όχι άλλες εν λευκώ επιταγές στους εθνικούς εργολάβους
«Στην επόμενη Επιτροπή Περιβάλλοντος την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, συζητείται ένα πολύ σοβαρό θέμα: η ίδρυση ιδιωτικής ΒΙΠΕ της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι Ευβοίας. Όπως δηλώνεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η ΒΙΠΕ δημιουργείται για να φιλοξενήσει αρχικά ένα ιδιωτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 1150 ΜW με φυσικό αέριο, το μεγαλύτερο στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Με αυτή και μόνο την εγκατάσταση το Μαντούδι θα γίνει το δεύτερο μετά την Πτολεμαΐδα ενεργειακό κέντρο της χώρας, αν και χωρίς τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας, αφού τα εργοστάσια αυτού του τύπου είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και απομονωμένα από τις περιοχές εγκατάστασης. Ωστόσο ολόκληρη η περιοχή θα δεχθεί τις συνέπειες, αφού η ΒΙΠΕ είναι σε άμεση γειτονία με χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος. 

Στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν περιγράφεται καμία επίπτωση από τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου, αν και η κατανάλωση καθαρού νερού, οι αέριοι ρύποι και τα υγρά απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον αφορούν τεράστια μεγέθη. Αντίθετα στη μελέτη προβλέπεται η εγκατάσταση και οποιασδήποτε άλλης μονάδας υψηλής όχλησης χωρίς να εξαιρείται καμιά απολύτως κατηγορία. Στην πραγματικότητα ζητείται η  εν λευκώ εγκατάσταση μιας ΒΙΠΕ, σε αντίθεση και με τα 4 ισχύοντα χωροταξικά (Εθνικό, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Περιφερειακό) και μάλιστα χωρίς να περιγράφονται βασικές υποδομές αντιρρύπανσης και ελέγχου που αποτελούν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα χώρο ως ΒΙΠΕ. Ήδη η υπόθεση ξεσήκωσε αντιδράσεις στην περιοχή και στον Αθηναϊκό Τύπο, όπως φαίνεται από το άρθρο του Γ. Βότση στην Ελευθεροτυπία με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Νέο Σοβέζο απειλεί τη Βόρεια Εύβοια».

Επειδή πρόκειται για απαράδεκτα ελλιπή μελέτη, ζητάμε από τα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος να επιστραφεί για να συμπληρωθεί από τους αιτούντες επενδυτές, ώστε να μπορεί να κριθεί η πρόταση. Επιπλέον θεωρούμε ότι επειδή πρόκειται για θέμα τεράστιας σημασίας, που θα μεταβάλει τη φυσιογνωμία της περιοχής και σε σχέση με τον χωροταξικό σχεδιασμό πρέπει να κριθεί από το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο και ρωτάμε τον κ. Περιφερειάρχη αν προτίθεται να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο, όπως δεσμεύτηκε όταν συστήθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος.»
Ο περιφερειάρχης απάντησε ότι επειδή το θέμα είναι σοβαρό δεν έχει αντίρρηση, εφόσον το αποφασίσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος να συζητηθεί στο Συμβούλιο.
 Από την πλευρά μας, θα διεκδικήσουμε να ενημερωθεί πλήρως η τοπική κοινωνία και θα στηρίξουμε τις κινήσεις και τους πολίτες που διεκδικούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον τους.»


Υπολογίζουν όμως χωρίς το ξενοδόχο, τους ενεργούς πολίτες της Βόρειας Εύβοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: