Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Το μαρτύριο της σταγόνας.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Εργασιακή εφεδρεία. Παραδοσιακά λεγόταν απόλυση, αλλά μπήκε αυτός ο κομψός όρος για ν' ακούγεται λιγότερο βάρβαρη η λέξη. Για απόλυση ωστόσο πρόκειται, ίσως και χειρότερη από αυτή.


Ένας απολυμένος θα παίρνει για κάποιο διάστημα ένα επίδομα ανεργίας, ο... έφεδρος ένα επίδομα μικρότερο και από αυτό. Όπως και να 'χει, η εργασιακή εφεδρεία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τους όρους με τους οποίους θα μπαίνει κάποιος στην εφεδρεία, τις προοπτικές που θα έχει αυτός, ποιες κατηγορίες εργαζομένων αφορά. Ακόμα και ο αριθμός εκείνων που θα τεθούν σε αυτό το καθεστώς, παραμένει μετέωρος. Αρχικά είπαν για 30.000, φρόντισε όμως ο κ. Πάγκαλος να πει πως μπορεί να φτάσουν τους 70.000, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανεβάζουν πολύ υψηλότερα τον αριθμό.
Διαβάζουμε καθημερινά για εγκυκλίους που ετοιμάζονται, για προϋποθέσεις που δεν ξεκαθαρίζονται, για τις επιχειρήσεις που αφορά ή δεν αφορά το θέμα. Τίποτε ωστόσο σαφές και συγκεκριμένο. Χιλιάδες άνθρωποι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα ζουν καθημερινά το μαρτύριο της σταγόνας αναζητώντας μάταια να πληροφορηθούν αν η ιστορία τούς αφορά.
Ηδη, το θέμα έχει γίνει και αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων και απειλών. Και δεν εννοούμε την κοινοβουλευτική Αριστερά που τάχθηκε κατηγορηματικά αρνητικά στην εφεδρεία. Αλλά την ίδια τη Ν.Δ., ο πρόεδρος της οποίας προειδοποίησε για ενδεχόμενες απολύσεις με κομματικά κριτήρια. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα συμβεί. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση, δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: