Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ο βιασμός της Βόρειας Εύβοιας.

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Η Βόρεια Εύβοια διαθέτει ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο έχει τη δυνατότητα να επουλώνει γρήγορα τις πληγές που κατά καιρούς του προξενούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. Δυστυχώς αυτή η δυνατότητα θα εξουδετερωθεί αν γίνει αποδεκτό το αίτημα εγκατάστασης μιας ΒΙΠΕ στο Μαντούδι, που όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι πρόκειται να συγκεντρώσει πολλές ρυπογόνες μονάδες και μάλιστα αυτές της επεξεργασίας αποβλήτων που δεν γίνονται αποδεκτές σ' άλλες περιοχές.


Στη συζήτηση του συγκεκριμένου αιτήματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κυριάρχησαν άλλες προτεραιότητες. Η Επιτροπή δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις πιέσεις, κυρίως της κυβέρνησης, και υιοθέτησε τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας, αφού έφτασε μέχρι του σημείου να της δώσει τη δυνατότητα να χωροθετεί, δηλαδή να χαράξει την αναπτυξιακή πορεία μιας περιοχής, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική νομοθεσία που ρητά προβλέπει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην πολιτεία.

Επιπλέον, με την απόφασή της αυτή, συμφώνησε στην ίδρυση μιας ΒΙΠΕ σε μια περιοχή όπου τόσο η ισχύουσα χωροθέτηση όσο και ο προσανατολισμός της έχει αποδεχθεί ως μοναδικές προοπτικές ανάπτυξής της τον τουρισμό, τη γεωργία και δευτερευόντως τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Προκαλεί επίσης κατάπληξη γιατί η Επιτροπή προχώρησε στη σχετική απόφαση παρ' ότι δεν είχε στα χέρια της σχετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής, αλλά και γιατί, παρά τη σπουδαιότητα του θέματος και τις αντιδράσεις που υπάρχουν, δεν το παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ούτε βέβαια και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, ο κ. Περγαντάς, στον οποίο έγινε σχετική παράσταση, έκανε την παραμικρή προσπάθεια, αποποιούμενος ουσιαστικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου στην άσκηση της περιφερειακής πολιτικής, όταν μάλιστα αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκπόνησης του περιφερειακού σχεδιασμού της περιφέρειάς του.

Ευτυχώς που υπάρχουν πολλοί πολίτες που αντιστέκονται και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με όλα τα μέσα, τόσο δικαστικά όσο και κινηματικά.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: