Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

«Σχεδόν σίγουρη» ή «αναπόφευκτη» θεωρεί την πτώχευση ο ξένος Τύπος.


«Σχεδόν σίγουρο» ή και «αναπόφευκτο» χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος του διεθνούς Τύπου το σενάριο πτώχευσης της Ελλάδας.

Μόνη διαφοροποίηση, οι απόψεις για τον τρόπο που θα γίνει αυτό και -όπως διερωτάται ο αρθρογράφος του CNN- το τι θα ακολουθήσει. «Βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη και ίσως και στις ΗΠΑ. Τεράστιες ζημίες για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Πτώση των χρηματιστηρίων διεθνώς. Περιορισμός των πιστώσεων, που δυσχεραίνει τη λήψη δανείων για πολλούς» είναι η κατάσταση που περιγράφουν οι New York Times, θεωρώντας «δεδομένο πως οι οικονομικές κρίσεις έχουν πάντα απρόσμενες συνέπειες και πολλοί προβλέπουν ότι θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες». Η εφημερίδα τονίζει ότι μια πτώχευση ίσως να είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και ενδεχομένως και για την Ευρώπη, «παρά το βραχυπρόθεσμο σοκ του συστήματος». Ίσως δηλαδή οι επιπτώσεις μιας πτώχευσης ή μιας δραστικότερης αναδιάρθρωσης του χρέους «να μην είναι χειρότερες για την Ελλάδα από τον μίζερο δρόμο που ακολουθεί σήμερα».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι μια πτώχευση θα απαλλάξει την Ελλάδα από την υποχρέωση να εξοφλήσει ένα χρέος που δεν μπορεί να επωμισθεί. Παραδέχεται ωστόσο ότι, την ίδια στιγμή, το σοκ που θα υποστεί η Ευρώπη, παρότι όχι τόσο ισχυρό όσο το 2008, θα επιφέρει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2012.

Καταλήγει πάντως ότι αυτό που θα συμβεί μετά την πτώχευση θα εξαρτηθεί από το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια «αντιπυρική ζώνη» για να ελέγξουν την εξάπλωση της ζημιάς.

«Να μείνει ή να φύγει;», διερωτάται η Wall Street Journal σε άρθρο της, όπου παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη «σχεδόν» πτωχεύσει και το ζήτημα είναι πότε αυτό θα συμβεί και επισήμως και αν θα συνεχίσει ή όχι να είναι μέλος της Ευρωζώνης. Οπως επισημαίνει, «μια άμεση πτώχευση δεν ωφελεί κανέναν, καθώς η κυβέρνηση παρουσιάζει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα και δεν μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών ενόσω αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες με φορολογικά έσοδα. Επίσης, δεν έχει εγγυήσεις πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να της δανείζει και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματός της».

Η εφημερίδα επικαλείται την άποψη του Νουριέλ Ρουμπινί και άλλων, βάσει της οποίας η έξοδος από το ευρώ και η εκ νέου υιοθέτηση της δραχμής «δεν είναι ο σωστός τρόπος», καθώς «απουσία νομικού πλαισίου, μια Ελλάδα που έχει κηρύξει πτώχευση, έχει υποτιμήσει και έχει εξέλθει με δική της πρωτοβουλία, δεν θα διαπιστώσει πως απελευθερώθηκε εν μια νυκτί».

Ευρύτερη ματιά επιχειρεί το CNN, σημειώνοντας ότι μια ελληνική πτώχευση θα πυροδοτήσει φυγή των επενδυτών από τα ομόλογα των υπολοίπων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ ένα κύμα πτωχεύσεων θα βυθίσει την Ευρώπη στην ύφεση, απειλώντας και τις ΗΠΑ, όπου η πιθανότητα διπλής ύφεσης φαίνεται όλο και πιο πραγματική. Το αμερικανικό δίκτυο υπενθυμίζει, τέλος, ότι «η πτώχευση της Lehman Brothers απέδειξε πως κανείς δεν ξέρει τις επιπτώσεις μιας πτώχευσης», επικαλείται δε την άποψη οικονομολόγου ότι η έκφραση «ελεγχόμενη πτώχευση» είναι πιθανόν οξύμωρη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: