Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ανεξέλεγκτη η δυναμική του χρέους.

Πρόσθετες περικοπές θα ζητήσει η τρόικα

Στο 8,8% του ΑΕΠ εκτιμά η τρόικα ότι θα διαμορφωθεί το έλλειμμα, έναντι στόχου 7,6%, ακόμη κι αν τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί εφαρμοσθούν πλήρως.


Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που υπογραμμίζει ότι η δυναμική του χρέους είναι ανεξέλεγκτη. Κατά την εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων της τρόικας, το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης δεν οφείλεται στην ύφεση, αλλά σε αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στην καθυστέρηση εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών. Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό πλέον να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα περικοπής δαπανών, ακόμη κι αν δεχθούν κάποια αναθεώρηση του δημοσιονομικού στόχου του 2011.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή της 6ης δόσης, οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, καθώς οι ξένοι εμπειρογνώμονες δυσκολεύονται να κάνουν μια θετική αξιολόγηση. Ο ταμειακός στόχος για τον Ιούλιο επιτυγχάνεται έστω και οριακά, αλλά οι ελεγκτές διαπιστώνουν καθυστερήσεις σε όλες σχεδόν τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ - Μανουέλ Μπαρόζο έστειλε χθες σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα ότι είναι υψίστης σημασίας να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, δίνοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση ότι η Ε.Ε. θα ολοκληρώσει έγκαιρα το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: