Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μεταξύ πυρρείου αναδιαρθρώσεως και χρεοκοπίας η χώρα...

Της Ζέζας Ζήκου
Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δρομολόγησε την πρώτη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, όπως έχει ήδη επισημάνει η στήλη στην ανάλυση της Κυριακής» στις 24 Ιουλίου. Ομως, παράλληλα, άνοιξε και τον ασκό του Αιόλου. Τώρα υποστηρίζουν οι εταίροι μας ότι η Ελλάδα χρειάζεται πλήρη αναδιάρθρωση και διαγραφή του χρέους της. Χωρίς αυτή τη μαζική διαγραφή οδηγείται στην άτακτη χρεοκοπία και την καταστροφή.


Το ελληνικό πρόβλημα χρέους διαβρώνει το κλίμα εμπιστοσύνης για τη δυνατότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων και οργάνων να διαχειριστούν την ευρύτερη κρίση, θεωρούν οι εταίροι μας. Το ενδεχόμενο διαγραφής ελληνικού χρέους συνιστά την έσχατη λύση για να βοηθηθεί η υπερχρεωμένη Ελλάδα στη μείωση του χρέους της, τόνισε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, επισημαίνοντας πως πέραν αυτού, η Ευρωζώνη δεν διαθέτει προς το παρόν κάποια διαδικασία για μια τέτοια διεκπεραίωση, κάτι που θα υπάρξει μόνον από το 2013. Το εάν αυτή η διαγραφή χρέους θα αφορά το 50%, όπως διαδίδεται, θα εξεταστεί και θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, από την ανταπόκριση της ελληνικής οικονομίας στους όρους που έχουν τεθεί, από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και από το αν η χώρα μπορεί να «σταθεί στα πόδια της» με τις δικές της δυνάμεις.
 Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών απέρριψε το ενδεχόμενο για μια νέα επέκταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τουλάχιστον στο μέρος που αφορά χρήματα των φορολογουμένων, σημειώνοντας πως οι αγορές θα πρέπει να συμβάλουν και οι ίδιες στη σταθερότητα, ώστε να μπορέσει να σταθεροποιηθεί το συνολικό σύστημα και παρέπεμψε στην εκδοχή επιβολής ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Η κ. Φέκτερ εμφανίστηκε βέβαιη πως η αυστριακή Βουλή θα επικυρώσει τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, κατά την προγραμματιζόμενη για τις 30 Σεπτεμβρίου ψηφοφορία στην Ολομέλειά της.

Ενώ οι δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Γιεργκ Ασμουσεν ότι η έγκριση της έκτης δόσης του δανείου στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν θα είναι δυνατό να εγκριθεί από το Συμβούλιο Eurogroup στις 3 Οκτωβρίου καθώς και δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που αναφερόταν στην προοπτική διαγραφής μεγαλύτερου ποσοστού ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές, δείχνουν πολλά.

«Δεδομένης της καθυστέρησης της αποστολής της τρόικας, δεν θεωρώ ότι το ερχόμενο συμβούλιο Eurogroup στις 3 Οκτωβρίου θα αποφασίσει για την έκτη δόση», δήλωσε ο κ. Ασμουσεν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες (σ. σ.: στις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ) αναμένουν την επικύρωση του σχεδίου δράσης που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου, πριν αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για την αύξηση της δύναμης πυρός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή της επιδίωξης μεγαλύτερης διαγραφής του χρέους που έχουν οι ιδιώτες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Όμως, «μπορεί να μην αντέξουν οι πολίτες στην Ελλάδα» προειδοποιεί το SPD. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξαρτά την από εδώ και πέρα βοήθεια στη χώρα μας από τη στάση που θα κρατήσουμε και τονίζει την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού αναπτυξιακού προγράμματος για την Ελλάδα. «Δεν μπορούμε ούτε θα υπογράψουμε λευκή επιταγή. Η συγκατάθεσή μας σε νέες εγγυήσεις πιστώσεων για την Αθήνα εξαρτάται εντέλει από τη στάση της Ελλάδας», λέει ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Bild am Sonntag. Ταυτόχρονα ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης επισημαίνει τον κίνδυνο «οι πολίτες να μην αντέξουν αιώνια τον συνδυασμό δραστικών μέτρων λιτότητας και κατάρρευσης της οικονομίας». Πρέπει να δοθεί προοπτική στους ανθρώπους, τονίζει ο κ. Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα».

Ο κ. Γκάμπριελ διαπιστώνει ότι «προς το παρόν υποχρεώνουμε τους Ελληνες με τη λιτότητα να διαλύσουν την οικονομία τους. Όποιος μειώνει μισθούς και συντάξεις και κάνει απολύσεις καταστρέφει τη δική του ανάπτυξη. Στη διάρκεια της κρίσης στη Γερμανία κάναμε ακριβώς το αντίθετο και γι’ αυτό βγήκαμε από την κρίση καλύτερα απ’ όλους τους άλλους», σημειώνει ο κ. Γκάμπριελ. Ο πρόεδρος του SPD υποστηρίζει ότι μελλοντικά θα πρέπει να διενεργούνται δημοψηφίσματα για θεμελιώδη ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό «δεν ισχύει για τους τωρινούς μηχανισμούς στήριξης», εξηγεί ο κ. Γκάμπριελ. Ωστόσο τονίζει ότι «πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την Ε. Ε. σε βάθος και στη συνέχεια να αποφασίσουν οι πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: