Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Κρυμμένοι θησαυροί για την ανάπτυξη.

Διπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης στο 3% έναντι 1,5% που προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί, 520.000 νέες θέσεις εργασίας και δημιουργία Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας 49 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, προβλέπει η μελέτη «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά» της McKinsey η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση


Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι να υιοθετηθεί το νέο Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας που προτείνεται, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει όλο αυτό τον πλούτο και την ανάπτυξη σε πέντε ισχυρούς κλάδους αλλά και οκτώ επιμέρους αναδυόμενους τομείς. 

Οι πέντε κλάδοι που επικεντρώνεται η μελέτη είναι ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η ενέργεια, η βιομηχανία και η γεωργία. Επελέγησαν από τους μελετητές διότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσουν σημαντικά τη μελλοντική προοπτική ανάπτυξης της χώρας. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι οι κλάδοι αυτοί (με προεξέχουσα τη βιομηχανία) πληρώνουν τους περισσότερους φόρους, απασχολούν τους περισσότερους ανθρώπους και θα ωφεληθούν το περισσότερο από τις ευρύτερες επιπτώσεις που έχουν οι διακλαδικές επενδύσεις. Επίσης υπογράμμισε ότι η βιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς βασισμένη στη ζήτηση των άλλων κλάδων παραγωγής. Ενδεικτικά αναφέρεται στη μελέτη ότι από τα 18 δισ. ευρώ που είναι η πρόσθετη παραγωγή που μπορεί να προκύψει από τον τουριστικό τομέα, σχεδόν τα 3 δισ. ευρώ αφορούν στη βιομηχανία.


Οι προτάσεις 


Η μελέτη, αυτή καταλήγει σε 100 συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων και δράσεων. Μεταξύ αυτών: 

• Η άμεση εφαρμογή μίας συστηματικής και καθολικής προσπάθειας που καλύπτει το σύνολο της οικονομίας και αποβλέπει στην υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων,στη μείωση του μεγέθους και του παρεμβατισμού του κράτους, στην απελευθέρωση της οικονομίας και την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης – ιδιαίτερα δε της εξωστρέφειας. 

• Η υιοθέτηση της διαδικασίας «fast track» όπως εφαρμόσθηκε για τα έργα υποδομής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ώστε να επιταχυνθεί η έγκριση της επένδυσης και να περιορισθεί η γραφειοκρατία, η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, καθώς και η επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων σχετικών με επενδυτικά σχέδια που εκκρεμούν στα δικαστήρια. 

• Η εισαγωγή στο δημόσιο τομέα τεχνογνωσίας και εξειδικευμένων ανθρώπινων πόρωναπό τον ιδιωτικό τομέα, η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους και τις γυναίκες και η καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της φοροδιαφυγής μέσω προηγμένων μεθόδων διάγνωσης, βεβαίωσης και είσπραξης οφειλών. 

• Η ίδρυση ενός θεσμικού οργάνου Οικονομικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης(Economic Development and Reform Unit) που θα αναφερόταν απευθείας στον Πρωθυπουργό και θα αναλάμβανε το συντονισμό και την παρακολούθηση των αναπτυξιακών δράσεων και μεταρρυθμίσεων σε όλα τα μέτωπα, αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. 

Επίσης προτείνεται ο επιχειρηματικός κόσμος να επιδιώξει τη δημιουργία μεγαλύτερων μονάδων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και την υιοθέτηση πιο αποδοτικών μεθόδων παραγωγής. 

Στροφή στις ευκαιρίες 
Στην μελέτη τονίζεται: 

• Η σημασία να υπάρξει στρατηγική στροφή του τουρισμού προς μεγαλύτερες και ανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα αγορές και η ενθάρρυνση των επενδύσεων σε μεγάλες Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). 

• Η ανάγκη η αγροτική παραγωγή και ειδικά η μεταποίηση τροφίμων να προσανατολιστεί προς τις αγορές του εξωτερικού, όπου συγκεκριμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ελαιόλαδο, επιλεγμένα φρούτα και λαχανικά και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας με διεθνή ανταγωνιστικότητα. 

• Στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για πιο αποδοτική ενεργειακή χρήση των υπαρχόντων και νέων εμπορικών ακινήτων και κατοικιών, όπως σημειώνεται. Αυτό θα είχε ευνοϊκά παράπλευρα αποτελέσματα στις κατασκευές, στην ανάπτυξη της αγοράς ακίνητης περιουσίας και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενώ θα δημιουργούσε περιθώρια για εξαγωγές και θα προσέλκυε άμεσες ξένες επενδύσεις. 

Οι αναδυόμενοι κλάδοι 
Όπως σημειώνεται σε πολλά υποσχόμενους αναδυόμενους κλάδους, όπως η ιχθυοκαλλιέργεια και τα γενόσημα φάρμακα, θα μπορούσε να προχωρήσει η σταδιακή απελευθέρωση των αγορών με στόχο την ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε τομείς όπου υπάρχει είτε η τεχνογνωσία είτε η δυνατότητα να δημιουργηθούν μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες. 

Σύμφωνα με την έρευνα οι οκτώ τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν πέρα από τα γενόσημα και την ιχθυοκαλλιέργεια είναι ο ιατρικός τουρισμός, η φροντίδα της τρίτης ηλικίας, η δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων, η διαχείριση αποβλήτων, οι εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων και η δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων κλασσικών σπουδών. 

Στη μελέτη υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παραγωγής και χαμηλής συμμετοχής του εργατικού δυναμικού καθώς δύο στους τρεις Ελληνες επιλέγουν να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό, όσοι έχουν εργασία, δουλεύουν περισσότερες ώρες από τον μέσο όρο της ΕΕ ή και των χωρών του ΟΟΣΑ και στο πλαίσιο αυτό η McKinsey προτείνει τη χορήγηση ελκυστικών επιλογών μερικής απασχόλησης και κίνητρα ώστε μητέρες και νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι να μετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. 

Σημειώνει δε ότι ο δημόσιος τομέα στη χώρα μας δεν είναι ακριβότερος από το δημόσιο τομέα άλλων χωρών αλλά είναι περισσότερο γραφειοκρατικός και αντιπαραγωγικός και ως λύση προκρίνει τη μείωσή του και την αναμόρφωσή του σε περισσότερο λειτουργικό. 

Επισημαίνεται ότι τα "πραγματικά διαρθρωτικά ελλείμματα" της χώρας είναι οι χαμηλές αποδόσεις και η χαμηλή παραγωγή σε σχέση με τη συνεισφορά των εργαζομένων, ενώ τονίζεται ότι κατά την περίοδο συλλογής των στοιχείων που διήρκησε δύο χρόνια κανένα υπουργείο δεν είχε να επιδείξει αναπτυξιακό σχέδιο σε ορίζοντα τριετίας ή πενταετίας. 

Η ομιλία Δασκαλόπουλου 

«Η Ελλάδα παραμένει μετέωρη, με το ένα πόδι στον γκρεμό αλλά μπορούμε να σωθούμε και να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, υποστήριξε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε σημερινή του ομιλία με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης που διεξήγαγε η McKinsey με τίτλο«Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά». 

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ σημείωσε ότι «επιβιώνουμε, πλέον, μόνο με δανεικά. Αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό έδαφος αποδεικνύεται σεισμογενές. Η κρίση χρέους εξαπλώνεται ταχύτατα απειλώντας το ευρώ και δοκιμάζοντας τη συνοχή της ευρωζώνης. Αποκαλύπτεται τώρα, ότι οι ελληνικές παθογένειες είναι η βαρύτερη και πιο δύσκολα ιάσιμη μορφή της ίδιας ασθένειας που πλήττει πολύ πιο ώριμες ευρωπαϊκές κοινωνίες και πολύ πιο παραγωγικές οικονομίες». 

Επεσήμανε ότι «μεσοπρόθεσμα, η εγκαθίδρυση μιας πανευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης είναι αναγκαία συνθήκη για να θωρακιστεί η ευρωζώνη, να κερδηθεί το στοίχημα του ευρώ και να ξαναβρεθεί η δυναμική της κοινής ευρωπαϊκής πορείας». 

Σύμφωνα με τον ίδιο «η πορεία αυτή αναπόφευκτα περνά από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία (…). Αυτός είναι ο μόνος δρόμος σωτηρίας και για τη χώρα μας. Αν εμείς δεν μπορέσουμε ή δεν αντέξουμε να συμπορευθούμε με τον σκληρό Ευρωπαϊκό πυρήνα, νομοτελειακά θα εξωθηθούμε εκτός ευρώ. Κι αυτό σημαίνει ότι, από τη μία ημέρα στην άλλη, η χώρα μας θα ξανακυλήσει στη δεκαετία του 1950, η ανέχεια θα γίνει καθεστώς, ο λαός μας θα καταδικαστεί στο περιθώριο των φτωχών κρατών». 

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ υποστήριξε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές οι οποίες «διασφαλίζουν πρώτιστα το μέλλον των Ελλήνων πολιτών και όχι τα συμφέροντα των δανειστών μας». 

Επεσήμανε ότι πρέπει να «βγούμε μπροστά, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα μιας νέας εθνικής ανάπτυξης σε στερεή βάση –να ανακατασκευάσουμε μια εθνική οικονομία εξωστρεφή και ανταγωνιστική, να ξανακάνουμε την κοινωνία μας δυναμική και παραγωγική. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναθέσει στον διεθνούς κύρους μελετητικό οργανισμό McKinsey να εκπονήσει μία κρίσιμη μελέτη, στόχος της οποίας είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή διέξοδο στην Ελλάδα». 

«Στο χέρι μας είναι να διαψεύσουμε τις εγχώριες και διεθνείς Κασσάνδρες –να βγούμε μπροστά ανατρέποντας τα προγνωστικά», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: