Το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νέο εκλογικό νόμο τον οποίο φέρεται να επεξεργάζεται με ταχείς ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του express.gr και της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", προωθεί δέκα αλλαγές τις οποίες βιάζεται να κάνει, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι στην ουσία αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου με κάποιες ελάχιστες παραλλαγές.
Ο νέος εκλογικός νόμος θα προωθεί δύο ειδών εκλογικές περιφέρειες, τις μείζονες και τις μονοεδρικές.
Στις μείζονες περιφέρειες οι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα και χωρίς σταυρό προτίμησης, την οποία θα καταρτίζει ο αρχηγός του κάθε κόμματος, ενδυναμώνοντας έτσι τα αρχηγοκεντρικά, αυταρχικά χαρακτηριστικά κηδεμόνευσης του πολιτικού συστήματος.
Στις μονοεδρικές περιφέρειες οι βουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό και σε αυτές το εκλογικό σύστημα θα είναι προφανώς ακραία πλειοψηφικό, αποκλείοντας στην πράξη τη δυνατότητα εκλογής βουλευτών από τα κόμματα της Αριστεράς.
Στις μείζονες περιφέρειες, θα εκλέγονται 120 βουλευτές με σχετικά αναλογικό ποσοστό για κάθε κόμμα. Ενώ θα συσταθούν και 180 μονοερδικές περιφέρειες σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα τα 3/5 των βουλευτών να είναι αποτέλεσμα επιλογής από ένα ακραία αντιδημοκρατικό, υπερπλειοψηφικό σύστημα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το express.gr και την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", προβλέπει επίσης την κατάργηση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε Αττική, Πειραιά και Θεσσαλλονίκη, όπως επίσης και την κατάργηση των 42 εδρών στη Β΄ Αθηνών, που θα αντικατασταθούν από 26 μονοεδρικές που θα καλύπτουν αναλογικά τους 35 δήμους του Καλλικράτη στην περιοχή. Επίσης σε κάθε νομό ο αριθμός των μονοεδρικών που θα συσταθούν θα είναι από μία μέχρι πέντε το πολύ.
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες έχουν ευρεία διάδοση ανάμεσα στους υπουργικούς κύκλους, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει άμεσα ως το τέλος Αυγούστου ή το πολύ μέχρι την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ευρύ ανασχηματισμό, τον οποίο πιθανόν να αξιοποιήσει για προσφυγή στις κάλπες πριν την οριστικοποίηση του Προϋπολογισμού του 2011. Σύμφωνα με έγκυρους κυβερνητικούς κύκλους οι κινήσεις αυτές γίνονται απόλυτα αναγκαίες από το Σεπτέμβρη μπροστά στην πλήρη και παταγώδη αποτυχία των επιλογών κυβέρνησης - "τρόικας", οι οποίες έχουν επιφέρει μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Πιο συγκεκριμένα τα αδιέξοδα αυτά αφορούν στην πέραν των προβλέψεων ύφεση στην οικονομία. Στην πρωτοφανή εκτόξευση τηςανεργίας, η οποία αναμένεται από το Σεπτέμβριο να γνωρίσει κατακλυσμιαία άνοδο. Στην πρωτόγνωρη εκτίναξη τουπληθωρισμού, ο οποίος μπορεί να λάβει ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις από την μετάταξη βασικών προϊόντων στο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 11% που είναι σήμερα. Στο ναυάγιο που σημειώνει ο Προϋπολογισμός του 2010, ιδιαίτερα στον τομέα των εσόδων, τα οποία, παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών και την αναμενόμενη επιτάχυνση των απαράδεκτων ιδιωτικοποιήσεων, οδηγούνται στην κατάρρευση.
Στις συνθήκες αυτές, η κυβέρνηση πάντοτε κατά τους ίδιους κύκλους, δεν υπολογίζει μόνο το τεράστιο λαϊκό κόστος αλλά διακατέχεται απο έντονους φόβους μιας επικείμενης λαϊκής εξέγερσης μέσα στο Φθινόπωρο, την οποία θα ήθελε να ανακόψει. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναλογίζεται την πλήρη αδυναμία της να συντάξει ένα νέο αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2011 που θα είναι προσαρμοσμένος, στις προδιαγραφές του Μνημονίου.
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση "οφείλει" να προχωρήσει, μποροστά στο ναυάγιο της πολιτικής της, σε νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, το οποίο είναι αδύνατο να αναλάβει παρά μόνο αφού θα έχουν προηγηθεί εκλογές, τις οποίες ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει καθησυχάζοντας τον ελλληνικό λαό, για να επακολουθήσει η "θύελλα" μετά τη λαϊκή ετυμηγορία.
Η κυβέρνηση προσβλέπει με τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό να εξωραϊσει το φθαρμένο πρόσωπο της, να δημιουργήσει κλίμα προσδοκιών, έστω και ψεύτικων, και να διαμορφώσει το προσφορότερο έδαφος για γρήγορη προσφυγή στις κάλπες.
Το κωμικοτραγικό είναι ότι αυτά τα σενάρια έχουν ξαναπαιχτεί! Αυτό το σενάριο, περίπου, ακολούθησε ο κ. Κ. Καραμανλής στις εκλογές του 2009 και γνώρισε ένα πραγματικό "Βατερλώ"!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου