Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Τι κρύβει το ράλι για… χαζούς στο ΧΑ

Την ώρα που γίνονται ορατές δια γυμνού οφθαλμού οι… χειρότερες ημέρες που έρχονται για τις ελληνικές τράπεζες, στο Χρηματιστήριο κάποιοι ισχυροί παίκτες επιμένουν να δημιουργούν μια αυγουστιάτικη εικονική πραγματικότητα, «διορθώνοντας» ανοδικά τις κεφαλαιοποιήσεις των ισχυρότερων και «τραβώντας» σε υψηλότερα επίπεδα το Γενικό Δείκτη.
Οι θερινές μεθοδεύσεις εξόφθαλμης ανοδικής χειραγώγησης των τραπεζικών μετοχών παραπέμπουν πολλούς επενδυτές στη γνωστή αμερικανική έκφραση «fool’s rally» («ράλι για χαζούς», σε ελεύθερη ελληνική απόδοση). Με ισχνό τζίρο της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 43 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, ο τραπεζικός δείκτης FTSE των «βαρύτερων» τραπεζικών χαρτιών έκλεισε με κέρδη άνω του 5%, συμπαρασύροντας το Γενικό Δείκτη του ΧΑ σε άνοδο πολύ ισχυρότερη από την αντίστοιχη στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Καθώς ο επόμενος γύρος κινήσεων αναδιάρθρωσης και σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος προετοιμάζεται από την κυβέρνηση, την ΤτΕ και την τρόικα, με την επικείμενη, εντός της εβδομάδας, ανακοίνωση των συμβούλων που θα επιλέξει το υπουργείο Οικονομικών και την παράλληλη προετοιμασία των επόμενων τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η αγωνιώδης προσπάθεια των τραπεζιτών και ορισμένων οίκων του Λονδίνου να διατηρήσουν στα υψηλά επίπεδα που κατακτήθηκαν τον Ιούλιο τις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Οι «μαγικές» κινήσεις ανοδικής χειραγώγησης συνοδεύονται από άκρατη φημολογία και παραφιλολογία στο παρασκήνιο για σπουδαίες επικείμενες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, που υποτίθεται ότι προεξοφλούνται αυτή την περίοδο θερινής ραστώνης από τους επενδυτές του ΧΑ: τώρα που εξαντλούνται τα όρια αντοχής σε λογική επεξεργασία των σεναρίων για μεγάλες συγχωνεύσεις στον ελληνικό χώρο, το επόμενο «στόρι» που επιχειρείται να αξιοποιηθεί κατάλληλα από τους θιασώτες της ανόδου έχει στο επίκεντρο τις πιθανές διεθνείς συμμαχίες των ελληνικών τραπεζών.
Αίφνης, τα μεγαλύτερα τραπεζικά ονόματα της Ευρώπης ψιθυρίζεται ότι βρίσκονται σε επαφές με Έλληνες τραπεζίτες. Έτσι, όσοι έχουν πάψει να πείθονται από τα σενάρια ανακάλυψης… χρυσού στις συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών, τώρα γίνεται προσπάθεια να πιστέψουν, ότι το τραπεζικό σύστημα της μισοχρεοκοπημένης Ελλάδας θα γίνει σε λίγους μήνες το νέο επενδυτικό Ελντοράντο των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το μέλλον θα δείξει αν αυτά τα σενάρια έχουν οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα. Προς το παρόν, όμως, όσοι μπαίνουν στον πειρασμό να… καβαλήσουν πάλι το κύμα της χρηματιστηριακής, έντεχνα καλλιεργούμενης, αισιοδοξίας για τις τράπεζες καλό θα είναι διατηρήσουν μια επαφή με τα εξαιρετικά δυσμενή δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας, όπως αυτά περιγράφονται από πραγματικούς –και αμείλικτους…- αριθμούς και όχι από σενάρια και εικασίες:
Το spread των ελληνικών ομολόγων αντί να κλείνει με την εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης διευρύνεται απελπιστικά και βρίσκεται πάλι στα ίδια υψηλά επίπεδα, όπου βρισκόταν πριν τη συμφωνία για το «πακέτο» των 110 δις. ευρώ. Η ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για το ΑΕΠ, αλλά και οι σαφείς ενδείξεις ακόμη βαθύτερης ύφεσης τα επόμενα τρίμηνα, πείθουν τις αγορές, ότι η Ελλάδα θα δυσκολευθεί πολύ να κατακτήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται για να είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους και αναζωπυρώνουν τα σενάρια αναδιάρθρωσης. Πολύ περισσότερο, αν επαληθευθούν τα σενάρια επίσπευσης νέας φορολογικής επιδρομής από την κυβέρνηση, λόγω της υστέρησης των εσόδων.
Το τραπεζικό σύστημα πιέζεται αφόρητα από την ύφεση και όλα δείχνουν ότι η «έκρηξη» επισφαλειών θα είναι πολύ ισχυρότερη από όσο παραδέχονται οι τραπεζίτες.  εδφδφα Τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για τις ακάλυπτες επιταγές, οι «βίαιες» αναδιαρθρώσεις χρέους μεγάλων ομίλων (όπως η Wind και, πιο πρόσφατα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Regency), οι τεράστιες δυσκολίες αναχρηματοδότησης υποχρεώσεων ακόμη και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, η «έκρηξη» της ανεργίας, που δυσκολεύει την εξυπηρέτηση οφειλών των νοικοκυριών, είναι μερικές μόνο από τις ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι τους επόμενους μήνες ο σχηματισμός προβλέψεων από τις τράπεζες θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Οι συνθήκες ρευστότητας για τις τράπεζες είναι πλέον ασφυκτικότερες από όσο φοβούνταν και οι πλέον απαισιόδοξοι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο δανεισμός τους από την ΕΚΤ τον Ιούλιο ξεπέρασε τα 96 δις. ευρώ, ενώ για να αντληθεί αυτό το αμύθητο ποσό δέσμευσαν καλύμματα ονομαστικής αξίας άνω των 135 δις. ευρώ, καθώς ακόμη και με τους χαλαρούς κανόνες που εφαρμόζει η ΕΚΤ είναι αδύνατο να γίνουν δεκτά χωρίς «κούρεμα» τα… σκουπίδια που τοποθετούν στο χρηματοδοτικό παράθυρο της κεντρικής τράπεζας οι Έλληνες τραπεζίτες. Η κυβέρνηση σπεύδει να προσφέρει νέες εγγυήσεις δανεισμού στις τράπεζες, ύψους 25 δις. ευρώ, ενώ οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι όλο το 2011 οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά. Στο μεταξύ, ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης υποχωρεί γρήγορα προς το… απόλυτο μηδέν, καθώς οι τράπεζες αδυνατούν να προσφέρουν ρευστότητα στην οικονομία και αυτό δημιουργεί νέο φαύλο κύκλο ύφεσης, ασφυξίας και αυξημένων καθυστερήσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σε αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ποια αισιόδοξη προοπτική μπορεί σήμερα να προεξοφλεί το Χρηματιστήριο, για να δικαιολογούνται οι βελτιωμένες αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών. Άλλη μια φορά όλα δείχνουν, ότι το καλοστημένο «μανατζάρισμα» των «χαρτιών» δεν αποσκοπεί παρά στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την επόμενη «αφαίμαξη» των μετόχων, με τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα επιχειρήσουν αρκετές τράπεζες να προωθήσουν μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να αποφύγουν τα δεσμά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: