Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Άδικες αλλά και... χαμένες θυσίες!

Προχθές η βουτιά στον τουρισμό, χθες η εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο 137% του ΑΕΠ, σήμερα η κατάρρευση των εσόδων. Ακόμη κι αν δεν βλέπει κανείς τα λουκέτα στα μαγαζιά και την απόγνωση στα πρόσωπα των απολυμένων και των ανέργων, ακόμη κι αν δεν αντιλαμβάνεται την απελπισία των χαμηλοσυνταξιούχων και την αβεβαιότητα των μεσαίων στρωμάτων, τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών επιβεβαιώνουν ότι έχουμε μπει σε κατηφορική πορεία αδιεξόδου.
Η πολιτική του Μνημονίου δεν αντιστρέφει τις τάσεις που υποτίθεται ότι καταπολεμά. Βυθίζει την οικονομία στην ύφεση, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού να αυξάνονται μόλις με 4,1% έναντι στόχου 13,7%. Παρότι ο ΣΔΟΕ βγαίνει παγανιά, ακομη κι αν κατορθώσουν να συλλάβουν ένα μέρος της φοροδιαφυγής και κυρίως να εισπράξουν τον κατακρατούμενο ΦΠΑ, δεν πρόκειται να αντιστραφεί η αρνητική πορεία.
Στα αρνητικά νέα προστίθενται οι πληροφορίες για επικείμενο ακρωτηριασμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που θα μπορούσε να είναι μοχλός μιας κάποιας ανάσχεσης της κατακόρυφης ύφεσης.
Τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία ζητεί να βρεθούν η Κομισιόν ως αντίβαρο στην υστέρηση των εσόδων, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση την οικονομία. Ήδη ο διεθνής Τύπος παρατηρεί ότι "η ελληνική κρίση αρνείται να φύγει" και προβλέπει κοινωνική έκρηξη. Διεθνείς παρατηρητές επαναφέρουν τη συζήτηση για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, κάτι που αρνείται να διερευνήσει η κυβέρνηση.
Είμαστε ακόμη στην αρχή της τριετούς κηδεμονίας του Μνημονίου, αλλά οι στόχοι και οι προβλέψεις του σ' όλους τους τομείς έχουν πέσει έξω. Κραυγαλέο παράδειγμα ο πληθωρισμός, για τον οποίο η τρόικα προέβλεπε περίπου μηδενισμό (ο περιβόητος αποπληθωρισμός), την ώρα που επέβαλε τεράστιους φόρους στην κατανάλωση.
Η πολιτική του Μνημονίου δεν είναι μόνο άδικη και ταξικά προσδιορισμένη. Είναι και επικίνδυνη γιατί επιβάλλει, και μάλιστα στα πιο αδύναμα στρώματα, χαμένες θυσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: