Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Οι εντολοδότες και οι εντολοδόχοι

Του Χρήστου Δημήτρη

Νέοι ράμπο εξορμούν σε σαφάρι για να μαζέψουν 26,4 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο. Περιμένοντας τους ράμπο να επιστρέψουν από το σαφάρι, ο υπουργός Οικονομικών κατέβασε νέα ιδέα και έτσι στον προϋπολογισμό για το 2011 βάζει στόχο (λες και έπιασε τον στόχο του 2010) για πρόσθετα έσοδα 6,6 δισ. ευρώ! Και μετά; Μετά αρχίζει ο τέταρτος δρόμος προς τον σοσιαλισμό, όπως μας ανακοίνωσε ο κύριος πρωθυπουργός. Από τις πρώτες μέρες, από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης, γράφαμε πως τα έσοδα που προσδοκούν δεν υπάρχουν και για τον λόγο αυτό δεν θα τα βρουν. Μια κοινωνία σε οικονομική κρίση και αποσάθρωση των παραγωγικών της δομών δεν μπορεί να παράξει έσοδα και κατά συνέπεια να καταβάλει τους φόρους που υπολογίζει ή μάλλον επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο. Η ζωή απέδειξε του λόγου το αληθές.
Η ΕΛΛΑΣ και οι πολίτες της είναι πλέον όμηροι των χρεών τους. Αυτός είναι ο ισόβιος τρόπος υποδούλωσης στο κεφάλαιο. Επειδή όμως οι δανειστές κινδυνεύουν όσο και οι δανειζόμενοι, το σύστημα φροντίζει να ενισχύει τις τράπεζες ώστε να μην κινδυνεύουν όπως οι δανειζόμενοι και να είναι σε θέση να κυνηγούν και να εισπράττουν τα δανεικά πριν αρχίσουν τις κατασχέσεις. Για τον λόγο αυτό δάνεισαν την κυβέρνηση Παπανδρέου με 110 δισ. ευρώ, για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση Παπανδρέου δανείζει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα που κινδυνεύουν από την αδυναμία των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών να εκπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα καθυστερούμενα για πάνω από 90 ημέρες δάνεια εκτοξεύτηκαν στα 20 δισ. έναντι 7,7 δισ. το 2009. Στο κόκκινο, δηλαδή δάνεια που δεν καταβάλλονται, το ποσό φτάνει τα 12 δισεκατομμύρια και από αυτά τα 7,7 είναι στεγαστικά. Την ίδια στιγμή οι οφειλές των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουτρουμάνος, τα 12 δισ. ευρώ.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ λοιπόν; Μια οικονομία που στηριζόταν στην κατανάλωση με εισοδήματα και αγοραστική δύναμη ντοπαρισμένη από τον εύκολο δανεισμό μπορεί σε συνθήκες κρίσης να αντέξει τα βάρη που έχει αναλάβει, αν δουλέψει περισσότερο και καλύτερα. Αν δεν αυξηθούν τα ανελαστικά έξοδά της, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις της, οι χρεωκοπίες είναι νομοτελειακό επακόλουθο. Πως θα δουλέψει όμως περισσότερο και καλύτερα όταν δεν υπάρχουν δουλειές για το περισσότερο και τεχνολογίες - τεχνογνωσίες για το καλύτερα; Όταν, πολύ περισσότερο, οι δόσεις αποπληρωμής, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούν το συρρικνωμένο μηνιαίο εισόδημα όπως έχει διαμορφωθεί σε συνθήκες κρίσης;
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τα 24,6 δισ. που αναζητούν οι ράμπο όλα φυλαγμένα σε κάποια σεντούκια. Είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων χρήματα που δεν περίσσεψαν για να ικανοποιηθούν οι λειτουργικές ανάγκες των οφειλετών, όποια μορφή και αν έχει η δραστηριότητά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει καμιά ελπίδα ανάκαμψης, η μοναδική λύση είναι οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, όσων δεν έχουν καμουφλαριστεί. Σε άλλες, θα απαιτηθεί αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ όμως όλα αυτά και πολλά άλλα, χρειαζόμαστε κυβέρνηση που να είναι σε θέση να εφαρμόσει τολμηρές πολιτικές δράσεων ικανών να αντιμετωπίσουν την κρίση. Με πολιτικές για τα μάτια του κόσμου, δημιουργείς ίσως πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά δεν επιλύεις κανένα πρόβλημα. Πράσινη ανάπτυξη είναι, για παράδειγμα, η απελευθέρωση του επαγγέλματος του νταλικιέρη και του ταξιτζή; Με αυτά που κάνουν και για όσα δεν κάνουν, απλώς αγοράζουν πολιτικό χρόνο σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας. Είναι πλέον σαφές πως η κυβέρνηση αυτή έχει αποδεχτεί τον ρόλο του εκπροσώπου των δανειστών μας. Οι υπουργοί είναι κάτι σαν γραφεία Τύπου που δημοσιοποιούν τις εντολές της τρόικας. Το ομολόγησε δημοσίως και ο κ. Ρέππας όταν οι τροϊκανοί δεν του επέτρεψαν ούτε τον χρόνο της ρήξης με τους μεταφορείς να επιλέξει.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: