Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Κατάρρευση των δημοσίων εσόδων τον Ιούλιο. Σε αδιέξοδο ο προϋπολογισμός κυβέρνησης-«τρόϊκα».

Κίνημα ανατροπής τώρα.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από τις μεγάλες εφορίες, οι οποίες συγκεντρώνουν το 80%, περίπου, των εσόδων, τα δημόσια έσοδα τον μήνα Ιούλιο έχουν, κυριολεκτικά, καταρρεύσει. Συνολικά, η μείωση των εσόδων τον Ιούλιο είναι της τάξης του 10%-11%!



Πιο συγκεκριμένα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων εμφανίζει μείωση 15% και ο ΦΠΑ 5%, παρ’ όλη την εκτίναξη του υψηλού συντελεστή τον Ιούλιο από το 21% στο 23%. Μόνο ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων παρουσιάζει αύξηση 10%. Η συνολική βέβαια μείωση των δημοσίων εσόδων είναι γύρω στο 10%, όπως προαναφέραμε.
Η απάντηση εκ μέρους της ακραία νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την προαναγγελθείσα κατάρρευση των εσόδων φαίνεται ότι θα είναι – πέρα από κάθε οικονομική λογική- μία νέα φορολαίλαπα και το πλήρες ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων. Πλέον, το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, θα εστιαστεί σχεδόν αποκλειστικά στις δαπάνες, μειώνοντας ακόμα περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων και περικόπτοντας σε βαθμό ασφυξίας τις δαπάνες των ΔΕΚΟ, καθιστώντας δυσχερέστατη ακόμα και την στοιχειώδη λειτουργία τους.
Όμως η αλήθεια δεν μπορεί πια να κρυφτεί: το οικονομικό πρόγραμμα του κουαρτέτου κυβέρνησης-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ έχει αποτύχει παταγωδώς. Τα πρωτοφανή μέτρα λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων μέσω της μείωσης των μισθών και της υπερφορολόγησης, αντί να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα τα έχουν μειώσει δραστικά. Και αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό, μια και η μείωση των εισοδημάτων οδηγεί αυτόματα στη μείωση της ζήτησης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί την οικονομία σε ύφεση, σε υψηλότατη ανεργία και σε έναν φαύλο κύκλο διαρκούς συρρίκνωσης των εισοδημάτων και των λοιπών οικονομικών μεγεθών. Όσο δε για την σχεδιαζόμενη περαιτέρω μείωση των δαπανών του ΠΔΕ, αυτή θα δώσει νέα ώθηση στην ύφεση, καθώς το όφελος από τις δαπάνες του ΠΔΕ λειτουργείπολλαπλασιαστικά για το σύνολο της οικονομίας.
Τέλος οι ιδιωτικοποιήσεις, οι συγχωνεύσεις και η μείωση του προσωπικού των ΔΕΚΟ, οι οποίες σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν άμεσα, θα οδηγήσουν στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, αφαιρώντας από την χώρα ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης και δίκαιης κατανομής των εισοδημάτων. Αυτή η πολιτική των εκποιήσεων θα ισοπεδώσει, το ήδη ισχνό, κοινωνικό κράτος, αφήνοντας τους πολίτες έρμαια της «ελεύθερης αγοράς»
Η λύση συνεπώς είναι μία: να απαλλαγεί τώρα ο ελληνικός λαός από τη μέγγενη του μνημονίου, το οποίο τείνει να γίνει το «μνημόσυνο» του παρόντος και του μέλλοντος της χώρας και να ακολουθήσει ο τόπος μια τελείως διαφορετική,αναπτυξιακή και σοσιαλιστική πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: