Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Μυρίζει νέους... φόρους!

Του Θανάση Μαυρίδη
Τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα φορολογώντας τους πλούσιους. Ο σώφρον άνθρωπος θα αποδεχτεί την αναγκαιότητα φορολόγησης και των πλουσίων, αλλά  την ίδια ώρα θα διακρίνει,  ανάμεσα στο βομβαρδισμό των σχετικών ειδήσεων, μία καλοστημένη επιχείρηση δημοσίων σχέσεων. Με άλλα λόγια, ετοιμαστείτε το Φθινόπωρο για νέα πιο σκληρά μέτρα.


Ουδέποτε στο παρελθόν απέδωσαν ανάλογες κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ράμπο της εφορίας εξορμούν στα νησιά ή αναζητούν τη διαδρομή του μαύρου χρήματος μεταξύ των εξωτικών φορολογικών παραδείσων και των μαρίνων των ελληνικών νησιών. Δεν απέδωσαν, ακριβώς επειδή επρόκειτο για κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας.  Εκτός και αν τα Μέσα Ενημέρωσης δεν έχουν τι να γράψουν και ασχολούνται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες με μία επιχείρηση ρουτίνας των φορολογικών αρχών και της δίνουν έτσι (λόγω έλλειψης άλλων ειδήσεων) μυθικές διαστάσεις.

Είναι αναγκαίο να περάσει ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι η εποχή της ανοχής στην φοροδιαφυγή έχει παρέλθει, αλλά το μήνυμα αυτό από μόνο του δεν λύνει προβλήματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά από τόσους μήνες στο τιμόνι του... Τιτανικού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει πράξει ελάχιστα στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ανεξάρτητα από το αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Ο χαρτοπόλεμος των αποδείξεων δεν σηματοδοτεί κάποια «επανάσταση», ούτε οι επιχειρήσεις των «αδιάφθορων» στα θερινά θέρετρα. 

Το μόνιμο επιχείρημα στην κριτική που ασκείται για ολιγωρία, η οποία και φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού,   είναι ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και  ότι δεν προλαβαίνουν να τα αντιμετωπίσουν όλα μαζί. Είναι ένα πολύ βολικό επιχείρημα για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Το αστείο είναι ότι οι ίδιοι μας έλεγαν προεκλογικά ότι είχαν λύσεις. Μετά από τόσο καιρό, όμως, αποδεικνύεται ότι ούτε λύσεις είχαν ετοιμάσει, ούτε και είχαν επίγνωση της πραγματικότητας. Αυτό το τελευταίο είναι που δημιουργεί και τους περισσότερους φόβους για το μέλλον...

Ας  μας πουν, λοιπόν, αν υπάρχει φοροδιαφυγή  ή φοροκλοπή στα καύσιμα ή όχι και τι έχουν κάνει γι΄ αυτό. Αν υπάρχει φοροδιαφυγή στη μεγάλη μάζα των  ελεύθερων επαγγελματιών και τι έχουν κάνει γι΄ αυτό. Αν υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους ή όχι και τι έχουν κάνει γι΄ αυτό. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά που όλοι μας γνωρίζουμε.

Τι προσφέρει λοιπόν το σαφάρι των... πλουσίων πέρα από θέαμα; Τι νόημα έχει, πέρα από το να αποδείξουν ότι η πολιτική τους δεν είναι μονοσήμαντη; Κυνηγούν 10 – 20 ονόματα, επειδή αυτό εξιτάρει τις λαϊκές μάζες. Ίσως και να φέρνει και ψήφους. Αντίθετα, η ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα διώξει ψηφοφόρους της λεγόμενης μεσαίας τάξης... 

Είναι βέβαιο ότι το Φθινόπωρο θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα σε βάρος των γνωστών κορόιδων, των μισθωτών και των επιχειρήσεων. Όσων, δηλαδή, δεν μπορούν να αποφύγουν τον ανηλεή ξυλοδαρμό τους από τις φορομπηχτικές πρακτικές των κυβερνήσεων. Η ένταση των πληροφοριών για το κυνήγι των πλουσίων μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν έχουν προηγούμενο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: