Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

«Όχι» στο μηχανισμό στήριξης και από την Τσεχία


Ακόμα ένα «όχι» όσον αφορά τη συμμετοχή στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας εισέπραξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή τη φορά από την νέα δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού στην Τσεχία. Συγκεκριμένα, ο  πρωθυπουργός Πετρ Νέτσιας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδα "Κουρίρ” τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει ανάλογη στάση με αυτή της Σλοβακίας.
Συγκεκριμένα,  ο νέος Τσέχος πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η χώρα του λαμβάνει υπόψη το Σχέδιο Σωτηρίας για την Ελλάδα, δεν προτίθεται, όμως, να συμμετάσχει σε αυτό και συμπληρώνει πως για την Τσεχία η τωρινή μεταβίβαση δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων από εθνικό επίπεδο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί ένα μη υπερβάσιμο όριο.

Σε αντίθεση με τη Σλοβακία, η Τσεχία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, σχεδιάζει, όμως, την ένταξή της σε αυτή και ο κ. Νέτσιας θέτει στη συνέντευξή του το ερώτημα εάν η Ευρωζώνη, μετά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα, είναι σε θέση να δεχθεί νέα μέλη, ακόμη κι αν αυτά εκπληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ.
Αυτός είναι κι ο λόγος, όπως σημειώνει ο ίδιος, που δεν θέλει να προσδιορίσει κάποια ημερομηνία ένταξης της Τσεχίας στο Ευρώ, πάντως η κυβέρνησή του υποστηρίζει την πειθαρχία στον προϋπολογισμό και τη συνεπή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η αρνητική τοποθέτηση του Τσέχου πρωθυπουργού απέναντι στη βοήθεια προς την Ελλάδα, φέρεται να έχει προκαλέσει, ήδη, δυσαρέσκεια στους κοινοτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι είχαν αντιδράσει επίσημα και ιδιαίτερα έντονα στην πρόσφατη απόφαση της κοινουβουλευτικής πλειοψηφίας της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας.
Μάλιστα, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής, είχε καταγγείλει την Μπρατισλάβα για έλλειψη αλληλεγγύης και παραβίαση της δέσμευσης που είχε αυτή αναλάβει απέναντι στην Ομάδα του Ευρώ για τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε προειδοποιήσει τη Σλοβακία πως "παίζει με τη φωτιά".
Παράλληλα, ο κ Ρεν έχει διαβεβαιώσει πως αυτή η απόρριψη της σλοβακικής συμμετοχής (ύψους 800 εκατομμυρίων Ευρώ) δεν θέτει σε κίνδυνο το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα και στην καταβολή των τμημάτων του δανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: