Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Αδάπανη ρητορεία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Η Ελλάδα «αγόρασε χρόνο» με το «πακέτο σωτηρίας», λέει εδώ παρακάτω ένας Γερμανός οικονομολόγος, αριστερός της αδέσμευτης κινηματικής Αριστεράς.
Το πακέτο στήριξης ουσιαστικά θα εξυπηρετήσει τα χρέη προς όφελος των δανειστών, λέει ο Χίκελ. «Μετά τη λήξη του πακέτου σωτηρίας, το κρατικό χρέος και η επιβάρυνση από τους τόκους θα είναι αμετάβλητα. Αυτό αποτρέπει τις αγορές από νέες επενδύσεις»... Και η λύση; Το «κούρεμα» του χρέους. «Και αυτό θα έπρεπε να το υποστούν όλοι ανεξαιρέτως οι δανειστές -ξένοι και Ελληνες»... Ο Γερμανός οικονομολόγος υπενθυμίζει μια σημαντική παράμετρο: το 79% του χρέους εντοπίζεται στην Ευρώπη, με επικεφαλής των δανειστών τις γαλλικές τράπεζες (52,6 δισ. ευρώ) και τις γερμανικές (31,4 δισ. ευρώ). Το υπόλοιπο το μοιράζονται Ελληνες επενδυτές, οι οποίοι τις περασμένες δεκαετίες είχαν εισπράξει υπερκέρδη από τις τοποθετήσεις τους... Και το αυτονόητο: ούτε η αναδιάρθρωση του χρέους θα αποδειχθεί λυσιτελής, αν δεν συνδυαστεί με «αλλαγή στρατηγικής». Αν δεν συνοδευτεί από αναπτυξιακή πολιτική. Διότι η σημερινή πολιτική του Γ. Παπανδρέου «είναι καταστροφική» 
*** Ακατάβλητος ο Ελληνας πρωθυπουργός, μεγαλύνει το εγχείρημά του με συνεντεύξεις επαναληπτικής κοινοτοπίας και ενέσεις αισιοδοξίας από ρητορείες του Σαββατοκύριακου, σε ζώνες επιλεγμένης προπαγάνδας και αυτοπροβολής, όπως είναι το «Συνέδριο της Σύμης». Ομως τα μαντάτα δεν είναι ευχάριστα για τον ίδιο. Το δείχνει η δημοσκόπηση της V-PRC στην «Αξία» και η ανάλογη της «Rass» προ εβδομάδος στο «Παρόν» (όλως τυχαίως, αμφότερες αγνοήθηκαν από τα ΜΜΕ). Προ πάντων το δείχνει η οργισμένη κοινωνία: ελάχιστοι πια αναγνωρίζουν στον πρωθυπουργό ρόλο μάρτυρα, που θυσιάζεται για το καλό της πατρίδος, αίρων τις αμαρτίες των άλλων. Όσο για το «γενναίο» επιχείρημα (ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό του μέλλον), έχει ελάχιστη -έως μηδενική- αξία. Οχι επειδή ακριβώς τα ίδια έλεγε και ο Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, αλλά διότι η γενναιότης του είδους αυτού είναι αδάπανη. Πραγματική αξία θα είχαν οι δηλώσεις αυτές αν διατυπώνονταν προεκλογικά: «Θα πάρω τα αναγκαία σκληρά μέτρα. Και είναι τα εξής... Προσωπικά αδιαφορώ για το πολιτικό κόστος και το πολιτικό μου μέλλον»... Αντ' αυτού ο κ. Παπανδρέου έταζε αυξήσεις και διαβεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: