Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Εκατομμύρια ευρώ στις χωματερές

Την ώρα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, θα κληθεί να καταβάλει έως και 34χιλ. ευρώ ημερησίωςως πρόστιμο, για την κάθε μία από τις 254 παράνομες χωματερές που συνεχίζουν να λειτουργούν σε όλη την επικράτεια.
-Ήδη από τον Οκτώβριο του 2005, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει καταδικάσει τη χώρα μας για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Η δέσμευση της Ελλάδας από το 2008 να κλείσει όλους τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), δεν έχει γίνει πράξη.

-Ένας πιθανός έλεγχος από κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα σημάνει την εκ νέου εμπλοκή του ΔΕΚ, που θα κληθεί να επιβάλει ένα εφάπαξ πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων και υψηλά πρόστιμα αναδρομικής ισχύς για κάθε ημέρα λειτουργίας των μη αποκατεστημένων ΧΑΔΑ.
Τα αίτια
-Η απροθυμία των δημάρχων να συγκρουστούν με τα τοπικά συμφέροντα και να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες είναι το βασικότερο εμπόδιο στη χωροθέτηση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής.
-Ακόμα και οι αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία τουυφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου, τους τελευταίους έξι μήνες, με τη συμμετοχή γ.γ. Περιφερειών, δημάρχων και οι εκπροσώπων των οικείων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δεν φαίνεται να αποδίδουν ακόμα καρπούς.
-Εξάλλου η διορία που είχε δώσει η κυβέρνηση προς τις Περιφέρειες για να προχωρήσουν στο κλείσιμο των ΧΑΔΑ, έληξε στις 16 Ιουλίου χωρίς αποτέλεσμα.

Για να διαβάσετε προηγούμενα άρθρα σχετικά με την λειτουργία των παράνομων χωματερών, κάντε κλικ : ΕΔΩ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: