Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η Siemens έπαιζε μόνη της μπάλα στα νοσοκομεία!!!


Στοιχεία που σοκάρουν έφερε στο φως της δημοσίοτητας το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας για τον τρόπο ανάθεσης έργων από τα νοσοκομεία στη Siemens.
Τα στοιχεία φωτιά προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε , οποίος ζήτησε να διενεργηθεί έλεγχος στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας καθώς και να ερευνηθεί εάν τα τελευταία χρόνια διαπράττονται οικονομικά σκάνδαλα, που ζημιώνουν με τεράστια ποσά το ελληνικό δημόσιο.
Οι αποκαλύψεις από το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, που έχουν στα χέρια τους τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις συμβάσεις της Siemens με δημόσια νοσοκομεία μιλούν για καθεστώς απευθείας αναθέσεων,ιδίως για τη συντήρηση και την προμήθεια ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στη Siemens,
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας μετά τον έλεγχο 164 ισάριθμων συμβάσεων νοσοκομείων με τη Siemens κατά την τελευταία 15ετία και τα οποία κατέθεσαν στην εξεταστική επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση.
Σύμφωνα με τους επιθεωρητές η επιλογή της απευθείας ανάθεσης συνεπάγεται έλλειμμα ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό της τιμής από τον ανάδοχο, έλλειμμα διαπραγμάτευσης των διοικήσεων των νοσοκομείων και ασαφή εικόνα ως προς την επίτευξη, ή μη, του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.
Όλοι οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή εκτιμούν ότι η Siemens " "έπαιζε" μόνη της και κατά το δοκούν αύξανε, ή μείωνε, τις τιμές, χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, κυρίως στα ανταλλακτικά και στο σέρβις". Αποτέλεσμα ήταν, σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος συντήρησης να ξεπερνά εντέλει κατά πολύ το κόστος της ίδιας της σύμβασης για μηχανήματα, όπως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, μηχανήματα εντατικής θεραπείας, αναισθησιολογικά μηχανήματα, αγγειογράφους, υπερηχοτομογράφους.
Ευθύνες για αυτή την κατάσταση ρίχνουν οι Επιθεωρητές και στις διοικήσεις μεγάλων νοσοκομείων, τα οποία επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως το Ωνάσειο, το «Παπαγεωργίου» και το Ντυνάν, καθώς όπως τονίζουν "ούτε αξιολογούσαν, ούτε συνέκριναν, ούτε διαπραγματεύονταν καλύτερες τιμές με τη γερμανική εταιρεία, αλλά ούτε και έψαχναν αν υπήρχαν στην αγορά εταιρείες, που θα κάλυπταν απλές συντηρήσεις φθηνότερα, ούτε, εντέλει, ενδιαφέρονταν να εκπαιδευτεί προσωπικό για μείωση του κόστους συντήρησης".
Στην πλειονότητα τους, οι Επιθεωρητές Υγείας καταλήγουν πως οι διοικητές των νοσοκομείων αξιοποιούσαν τις διατάξεις και τις εξαιρέσεις του νόμου 2286/95 περί προμηθειών του δημοσίου και ανέθεταν απευθείας, ίσως και χωρίς την επιβολή όρων, διαπραγματεύσεις, που προβλέπει ο νόμος. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν φρόντιζαν να συμπεριλάβουν και δεσμευτικούς όρους για τον ανάδοχο, σε σχέση με το κόστος συντήρησης και το κόστος των ανταλλακτικών.
Έτσι ενδεικτικά -όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος- στο Θριάσειο Νοσοκομείο, μόνον για την αποκατάσταση λυχνιών των αξονικών τομογράφων την πενταετία 2004-2009, δόθηκαν 511.991 ευρώ, ενώ στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, η διαπίστωση είναι ότι "από τα απολογιστικά στοιχεία ετήσιας δαπάνης για τη συντήρηση αναπνευστήρων και αναισθησιολογικών μηχανημάτων, αυτή προκύπτει υψηλότερη από την αξία της σύμβασης αγοράς". Αλλά και για το Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο, το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων που -κατά την έκθεση- ήταν για μεγάλα διαστήματα εκτός λειτουργίας, ήταν ενδεικτικά για τον ψηφιακό αγγειογράφο το 2008, 44.030 ευρώ, το 2009, 45.770 ευρώ και το 2010, 46.710 ευρώ.
Ίδια ανοδική τάση παρατηρείται και στη συντήρηση των αξονικών τομογράφωντου ίδιου νοσοκομείου, ενώ στον διαγωνισμό για την προμήθεια αναισθησιολογικού μηχανήματος δεν βρέθηκε απόφαση του ΔΣ για έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών.
Ενδεικτικά, πάντα, για το Γενικό Νοσοκομείο "Ελπίς" και σε σχέση με τη σύμβαση συντήρησης του αξονικού τομογράφου απουσιάζει η διαπραγμάτευση από την πλευρά του νοσοκομείου κι έτσι προκύπτει "υψηλό κόστος συντήρησης, ασάφεια για τις αναβαθμίσεις των προγραμμάτων και επιπλέον χρέωση για την προληπτική συντήρηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: