Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

«Βασιλικότερος του Μνημονίου» ο Υπουργός Εργασίας

Στον Υπουργό Εργασίας επιτέθηκε από τα Χανιά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε η τοπική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.
Ο Ν.Χουντής κατηγόρησε τον Α.Λοβέρδο ότι είναι «βασιλικότερος του Μνημονίου»αφού το ερμηνεύει με τον χειρότερο τρόπο και καταργεί ουσιαστικά με την τροπολογία
που κατέθεσε το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Το γεγονός αυτό έρχεται», τόνισε, «σε πλήρη αντίθεση όχι μόνο με το Σύνταγμα αλλά και με τις Συνθήκες της Ευρ. Ένωσης». Όπως δήλωσε έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση προς την Ευρ. Επιτροπή.
 Ο Ν.Χουντής έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αγροτικά θέματα σημειώνοντας ότι οι προτάσεις του κ. Όλι Ρεν για παρακράτηση των αγροτικών επιδοτήσεων όταν κράτη–μέλη δεν «υπακούουν» είναι απολύτως απαράδεκτες τονίζοντας ότι «η Ευρ. Ένωση έχει εξελιχθεί σε υπερεθνική ένωση καταστροφής για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους».
Τέλος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι στο τελευταίο ECOFIN δέχθηκε ως βάση συζήτησης την «εξωφρενική» πρόταση Μέρκελ για την ελεγχόμενη χρεοκοπία με την οποία εγκαθίστανται στα χρεοκοπημένα κράτη –μέλη ειδικοί εκκαθαριστές, όπως συμβαίνει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με δικαιώματα ρευστοποίησης εθνικών πόρων και δημόσιας περιουσίας.» «Ενώ η Ελλάδα», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «θα είναι το πρώτο θύμα αυτών των ρυθμίσεων αν υπάρξουν, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει απαθής κι ενδιαφέρεται μόνο για την ακριβή και συνεπή εκτέλεση των αντιλαϊκών διατάξεων του Μνημονίου».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΟΥΝΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Όχι μόνο παραβιάζει το Σύνταγμα η αναγγελία του Υπουργείου Εργασίας για ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά παραβιάζει επίσης τις Συνθήκες και τον Χάρτη των Θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και Συμβάσεις της ΔΟΕ. Αυτό τονίζει σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής καλώντας την Ευρ. Επιτροπή να υπερασπιστεί το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως έχει υποχρέωση από τις Συνθήκες αλλιώς θα αποδείξει ακόμη μια φορά ότι «κλείνει τα μάτια» στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων προκειμένου να προωθήσει ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Ν.Χουντής μνημονεύει:
Πρώτον, τα άρθρα 151,152,153,154 και 155 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ιδιαιτέρως το άρθρο 156 της εν λόγω Συνθήκης, όπως και το άρθρο 28 «Δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συλλογικών δράσεων» του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ορίζει ότι: «Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ή οι αντίστοιχες οργανώσεις τους, έχουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στα ενδεδειγμένα επίπεδα….».
Δεύτερο, τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με τις οποίες αναγνωρίζεται το δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και ανάληψης συλλογικής δράσης ως θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των γενικών αρχών του κοινοτικού δικαίου
Τρίτο, τις ακόλουθες συμβάσεις της ΔΟΕ: Σύμβαση αριθ.87 σχετικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι & την προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος σύμβαση, Σύμβαση αριθ.98 περί του δικαιώματος οργανώσεως & συλλογικών διαπραγματεύσεων, Σύμβαση αριθ. 117 σχετικά με τους βασικούς στόχους και τα πρότυπα της κοινωνικής πολιτικής -ιδίως το τμήμα IV-, Σύμβαση αριθ. 154 περί συλλογικών διαπραγματεύσεων
Στην συνέχεια της ερώτησή του, ο Ν.Χουντής αφού τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση για την αυθαίρετη και παράνομη παρέμβασή της επικαλείται αποκλειστικά τις δεσμεύσεις του «Μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ελλάδας – ΔΝΤ – ΕΕ» καλεί την Κομισιόν να αποφανθεί κατά πόσο είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα καταργείται το προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και ιδίως του ιδιωτικού τομέα και ζητά, επίσης, να μην επιτρέψει την νέα παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλιώς θα κατηγορηθεί για άλλη μια φορά ότι«κλείνει τα μάτια» όταν παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα κι όταν προωθούνται συγκεκριμένα αντιλαϊκά συμφέροντα.»
Πηγή iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: