Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Σε σφιχτότερη φορολογική μέγκενη οι οικογένειες με παιδιά.

Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

Η σημερινή κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενη σε αναλγησία απέναντι σε οικογένειες με παιδιά.
Χωρίς να λάβει υπόψη την οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων, περιέκοψε οριζόντια τους 13ο και 14ο μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους και τις 13η και 14η συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους και επέβαλε τις έκτακτες εισφορές. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κατάρτισε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, μειώνει δραστικά το αφορολόγητο και αλλάζει τη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2011, με αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του 2011 σε σύγκριση με εκείνη του 2010. Μια αύξηση που επιβαρύνει περισσότερο τις οικογένειες με παιδιά.
Με βάση τους πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα (βλέπε «Ελευθεροτυπία» και άλλες εφημερίδες στις 10.10.11) καταρτίσαμε τον πίνακα που ακολουθεί. Στο πρώτο μέρος του πίνακα δίνεται η αύξηση σε ευρώ της φορολογικής αφαίμαξης του εισοδήματος των φορολογουμένων του 2011 από τη νέα φορολογία σε σχέση με την αφαίμαξη του εισοδήματός τους του 2010 κατά οικογενειακή κατάσταση και κατά ύψος του ετήσιου εισοδήματός τους, και στο δεύτερο μέρος το ποσοστό κατά το οποίο αυξάνει το 2011 ο φόρος του 2010.
Από τις στήλες του πίνακα αυτού φαίνεται ότι η αύξηση από τη νέα φορολογία της φορολογικής αφαίμαξης το 2011 σε σχέση με το 2010, τόσο σε ευρώ όσο και ως ποσοστό του φόρου του 2010, είναι μεγαλύτερη για τις οικογένειες με 1 παιδί απ' ό,τι για εκείνες χωρίς παιδιά και για τις οικογένειες με 2 παιδιά περισσότερη απ' ό,τι γι' αυτές με 1 παιδί (!). Ανάλογη είναι η κατάσταση για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες όταν στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσής τους προστεθούν οι περικοπές των επιδομάτων τους. Επιπλέον, όπως φαίνεται από τις γραμμές του δεύτερου μέρους του πίνακα, σε όλες τις περιπτώσεις, η αύξηση των ποσοστών αφαίμαξης είναι υψηλότερη όσο χαμηλότερο είναι το ύψος του εισοδήματος (!).
Τα ποσά και τα ποσοστά που δείχνει ο πίνακας αυξάνουν όταν προστεθεί σ' αυτά η έκτακτη εισφορά του 2010. Δυστυχώς η κατάσταση για τις οικογένειες με παιδιά θα χειροτερέψει το 2012, δεδομένου ότι, εκτός από την αυξημένη φορολογική επιβάρυνση που δείχνει ο πίνακας, κατά το έτος αυτό -όπως όλοι οι φορολογούμενοι- θα υποστούν τις νέες περικοπές στους μισθούς (οι δημόσιοι υπάλληλοι με το νέο μισθολόγιο) και στις συντάξεις (όλοι οι συνταξιούχοι) και θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στο 2012 την έκτακτη εισφορά τόσο του 2011 όσο και του 2012 (του έτους αυτού με αύξηση της παρακράτησης φόρου κάθε μήνα).
Τα νοικοκυριά με παιδιά, περισσότερο από όλους τους άλλους φορολογουμένους, βιώνουν μια χωρίς προηγούμενο αύξηση της φορολογικής αφαίμαξης του εισοδήματός τους, γεγονός που επιδεινώνει τα σοβαρά προβλήματα που τους έχει ήδη προκαλέσει η οικονομική πολιτική που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση. Φτάσαμε στον παραλογισμό, όπως είπε κάποιος, τα παιδιά να θεωρούνται τεκμήρια! Ολα αυτά τα μέτρα δυσκολεύουν τη ζωή των παιδιών και αποθαρρύνουν τους νέους να παντρευτούν, τα ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά, να κάνουν, και εκείνα που έχουν, να αποκτήσουν περισσότερα, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της χώρας (τα 10 τελευταία χρόνια οι θάνατοι των Ελλήνων είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις από τις Ελληνίδες).
Η συνολική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' εντολήν της τρόικας, αντί να μειώσει, αύξησε το δημόσιο χρέος, έχει οδηγήσει τη χώρα σε πλήρες αδιέξοδο και τους κατοίκους της, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν παιδιά, σε απόγνωση. Η πολιτική αυτή είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ριζικά, αρχίζοντας από την απόσυρση και κατάργηση των μέτρων υπερφορολόγησης των οικογενειών με παιδιά.
Σε ό,τι αφορά το υπέρογκο δημόσιο χρέος, η ριζική αντιμετώπισή του απαιτεί το «κούρεμα» του συνόλου του (και όχι μόνο εκείνου που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών) σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση από το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας της ευρωζώνης των προβλημάτων που θα προκύψουν σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Αν αυτή η αλλαγή δεν γίνει εδώ και τώρα, τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στους δρόμους μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις με δραματικές συνέπειες για τη χώρα μας.
* Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής,
υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: