Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Παπανδρέου: Θέλω την τρόικα συνέχεια στην Ελλάδα.

Ικανοποιημένος από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, εμφανίστηκε με δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός. Άλλωστε ο κ. Παπανδρέου με αυτή τη συμφωνία για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, κερδίζει και πολιτικό χρόνο για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται.


«Επίτευγμα όλων των Ελλήνων» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, σχετικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους.
   
«Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις».

Για το ζήτημα της εποπτείας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Αυτό που είπε η κ. Μέρκελ και αυτό που λέμε εμείς δεν είναι σε αντιδιαστολή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ώστε να είναι καλύτερη η λειτουργία του κράτους, να πάμε σε μια αναπτυξιακή πορεία. Είναι ένα πρόγραμμα κάποιων ετών. Οι δανειστές θέλουν την επιτυχία του και εμείς το θέλουμε αυτό. Ζητήσαμε τη βοήθεια. Δεν θέλω κάθε τρεις μήνες να γίνεται ένα σόου. Θέλω να είναι εκεί επί τόπου και να λύνονται τα όποια προβλήματα. Τα συμπεράσματα λένε ότι η τελική ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος είναι της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Βουλής, του ελληνικού δημοσίου. Εμείς θα φτιάξουμε τη χώρα».

Όσον αφορά στο θέμα των 180 ψήφων για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από την Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κόσμος θέλει αλλαγές κι όχι εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νέα σύμβαση θα περάσει με την κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, ο οποίος επισήμανε: «Αδυνατώ να πιστέψω ότι έστω και μία πολιτική δύναμη, έστω και ένας υπεύθυνος πολιτικός αρχηγός δεν θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι αυτήν την έννοια είχε η τοποθέτησή του περί 180 ψήφων και η σχετική ενημέρωση που έκανε στους πολιτικούς αρχηγούς «σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον εκείνων που όλες τις προηγούμενες ημέρες λασπολόγησαν και καλλιεργούσαν κλίμα ηττοπάθειας. «Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας», τόνισε. «Καταφέραμε το στόχο μας παρά τις αντιξοότητες» υπογράμμισε.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής έκανε λόγο για «επίτευγμα όλων των Ελλήνων» και τόνισε: «Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως μία νέα καλύτερη συμφωνία 21ης Ιουλίου. «Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεοινεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματα της».

«Αίρονται τα βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες, οι οποίες εξυγιαίνονται» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι διασφαλισμένα, σημειώνοντας ότι «οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι μπορούν να είναι ήσυχοι».

ΝΔ: Δεν ψηφίζουμε την ίδια συνταγή

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της ΝΔ για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα. Ερωτηθείς για το τι θα πράξει η ΝΔ σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση, ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι «αν η συνταγή είναι η ίδια δεν θα την ψηφίσουμε».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το «κούρεμα» έγινε αναπόφευκτο εξαιτίας της αποτυχίας της ασκούμενης πολιτικής.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα θα υποστεί όλες αυτές τις θυσίες προκειμένου να φτάσει το 2020 εκεί που ήταν το χρέος το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: