Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η υγεία των Ελλήνων θύμα της κρίσης χρέους, δείχνει βρετανική έρευνα.

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων έχει η κρίση χρέους που πλήττει την χώρα, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών, ενώ όλο και περισσότεροι στρέφονται στα ναρκωτικά και στην πορνεία και ραγδαία αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό HIV, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση βρετανών ερευνητών.


Τα σκληρά οικονομικά μέτρα λιτότητας και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας προκαλούν κατάθλιψη σε ολοένα και περισσότερους πολίτες και ωθούν στην εξάρτηση από ουσίες, ενώ η συρρίκνωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών του δημοσίου περιορίζει τις δυνατότητες των ανθρώπων να έχουν ιατρική βοήθεια.
"Η εικόνα της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική," τονίζει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Βρετανίας, ο οποίος δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στην ιατρική επιθεώρηση Lancet. "Διαπιστώνουμε... ανησυχητικές τάσεις--διπλασιασμό των αυτοκτονιών, αύξηση των ανθρωποκτονιών, αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων μόλυνσης με HIV και οι πολίτες αναφέρουν ότι η υγεία τους επιδεινώνεται, αλλά δεν επισκέπτονται γιατρό παρότι νιώθουν ότι θα έπρεπε," υπογραμμίζει.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε 17% αύξηση των αυτοκτονιών από το 2007 ως το 2009, ενώ από επίσημα στοιχεία που προβλήθηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, από 25% ως 40%.
Σημειώνεται πως το πόρισμα της μελέτης προτείνεται, από τον Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και συνεργάτη του Στάκλερ, να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους. "Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μία προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί αν πραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας της ύφεσης," τόνισε σε τηλεφωνική του συνέντευξη.
Προηγούμενη έρευνα του Μακί, του Στόκερ και άλλων επιστημόνων, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά τη διετία 2008-2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας. Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο.
Στην τελευταία έρευνα διαπιστώνεται επίσης μία σημαντική αύξηση στα κρούσματα μόλυνσης με HIV στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 2010 και εκτιμάται πως τα κρούσματα του ιού του AIDS θα αυξηθούν κατά 52% φέτος.
Επίσης, αυξήθηκαν κατά 20% τα ποσοστά χρηστών ηρωίνης το 2009 ενώ συγχρόνως οι περικοπές στον προϋπολογισμό το 2009 και το 2010 οδήγησαν στην κατά 30% μείωση των κρατικών προγραμμάτων βοήθειας των τοξικομανών και παροχής υπηρεσιών πρόληψης κατά του HIV. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι τοξικομανείς μολύνονται σκοπίμως με τον HIV, προκειμένου να λάβουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ και συντομότερη ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης για τους χρήστες.
Τέλος, λόγω της κρίσης, εντάθηκαν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρίες καθώς επιβλήθηκαν μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και με απλήρωτους λογαριασμούς να επιβαρύνουν περαιτέρω τις φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πχ η ελβετική εταιρία Roche να διακόψει την προμήθεια φαρμάκων για τον καρκίνο σε ορισμένα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας καθώς δεν τα έχουν πληρώσει και οι ασθενείς να κληθούν να τα προμηθευτούν από φαρμακεία.
Αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεώνονται να δεχτούν, αντί μετρητών χρημάτων, ελληνικά κρατικά ομόλογα για την αποπληρωμή ορισμένων υπέρογκων χρεών. Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει η μελέτη οι περικοπές της τάξης του 40% στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, με άμεσο αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού και φαρμάκων και το "λάδωμα" του υπάρχοντος προσωπικού προκειμένου να γλιτώσουν από τις μεγάλες  ουρές και την αναμονή στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία.
Νοσοκομεία στα οποία την ίδια στιγμή οι ασθενείς αυξάνονται κατά 24% καθώς η κρίση τους στρέφει από τα ιδιωτικά νοσοκομεία στα δημόσια. Ταυτόχρονα ένα 15% των ασθενών αποφεύγουν να πάνε στον γιατρό ή τον οδοντίατρο λόγω των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία.
Αυτό όμως που είναι ανησυχητικό είναι ότι αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όπως δήλωσε ο δόκτωρ Αλέξανδρος Κεντικελένις του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στο ΒΒC "πολλές από τις επιπλοκές θα αργήσουν  να εκδηλωθούν. Στην μεγάλη ύφεση (του 1928) χρειάστηκαν πέντε χρόνια προκειμένου να δούμε τα συμπτώματα της κρίσης στην υγεία των Αμερικανών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: