Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κούρεψέ με ...Φύρερ μου να αγιάσω.


Του Δημήτρη Μυ
Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν επικεφαλής του επενδυτικού fund PIMCO έγινε ευρύτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό το Γενάρη του 2010, από την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση  γιατί οι αγορές  εκμεταλλεύονται τα αυξημένα Σπρεντ και κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας: «Δουλειά μας, είχε πει  επικεφαλής του PIMCO,  είναι να βγάζουμε λεφτά. Εξάλλου δεν υπάρχει νόμος που να σου απαγορεύει να εκμεταλλευτείς το μαλάκα».

Ο κύριος Εριάν έκτοτε κάνει μια χαρά τη δουλειά του εκμεταλλευόμενος—για να το πούμε κομψά—την.. πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την ηγετική του θέση σε αυτό που αποκαλούμε αγορές, αλλά και τον απροκάλυπτο κυνισμό του καλό είναι να προσέχουμε ιδιαίτερα αυτά που λέει, όταν μας αφορούν.
Με σαφή, αλλά  κομψό αυτή τη φορά τρόπο ο Εριάν σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ξεκαθαρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται άμεσα 'κούρεμα" ίσως και άνω του 50%. Θεωρεί δεδομένο ότι το κούρεμα θα γίνει, εκτιμά ότι θα πρόκειται για "πιστωτικό γεγονός" με σημαντικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα και επισημαίνει ότι  "όσο καθυστερεί, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας".
Γερμανός μπαρμέρης
Τι σημαίνει στο οικονομικό επίπεδο αυτό το επερχόμενο κούρεμα, ίσως η εμπειρία (και η φαντασία) μας αδυνατεί να το περιγράψει. Ευκολότερα, ίσως είναι να δούμε που πάνε τα πράγματα –μετά το κούρεμα—σε πολιτικό επίπεδο. Μας …διεύρυνε την οπτική μας γωνία ο κύριος  Φούκς, Γερμανός κοινοβουλευτικός αξιωματούχος με τη συνέντευξη που έδωσε χτες στη Real. Τι μας είπε;
«Κάποιος πρέπει να σας ελέγχει», δηλαδή να μας διοικεί…Για το "κούρεμα" του χρέους αναφέρει πως "Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κούρεμα χωρίς κανόνες και όρους, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι, όπως μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, τουλάχιστον προσωρινά".
Ο Γερμανός κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, υποστήριξε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και υπογράμμισε πως "κάποιος θα πρέπει να σας ελέγχει πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ξανά αυτά τα προβλήματα στο μέλλον"..
Ο Μίκαελ Φούκς, είπε επίσης ότι αν και δεν προβλέπεται αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνει πως δεν είναι προσωπικά πεπεισμένος αν η παραμονή στο ευρώ θα είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει και πάλι ευημερία. "Είστε πολύ κοντά σε μια χρεωκοπία. Δεν είμαι πεπεισμένος αν η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα είναι να μείνει στο ευρώ". Τέλος, αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν ως επικρατέστερο για τη θέση του "υπερπρωθυπουργού" τον Χορστ Ράιχενμπαχ.
Κατοχή
Πολλοί, απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα και την κατάσταση που διαμόρφωσε στη χώρα, ίσως σπεύσουν να αναστενάξουν με ανακούφιση και να πουν ευτυχώς που θα έρθουν οι ξένοι για να βάλλουν σε μια τάξη αυτόν τον τόπο. Σαν αυτή την τάξη που επιχείρησαν οι Ναζί στην κατεχόμενη Ευρώπη στο β' παγκόσμιο πόλεμο και οι Αμερικανοί στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και όπου αλλού φανερά ή κρυφά (Λιβύη) ανακετεύονται…
Υ.Γ. φαντάζομαι ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για ποιον μαλάκα μιλούσε ο Εριάν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: