Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Deutsche Bank: Εάν η περίπτωση της Ελλάδας δεν συνιστά χρεοκοπία, τότε ποια κατάσταση στο μέλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία; Για να δούμε τι θα αποφανθούν οι οίκοι αξιολόγησης...


"Εάν η περίπτωση της Ελλάδας δεν συνιστά χρεοκοπία, τότε ποια κατάσταση στο μέλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία;" διερωτώνται οι αναλυτές της Deutsche Bank, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.
Στην έκθεσή του με τίτλο "First thoughts on EU Summit decisions" (Πρώτες σκέψεις για τις αποφάσεις της Συνόδου) ο οίκος, αναφερόμενος στην απόφαση των Βρυξελλών για haircut 50% στο ελληνικό χρέος, με στόχο τη μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επισημαίνει ότι για να καμφθούν τελικά οι ενστάσεις των τραπεζιτών έπρεπε να τεθεί επί τάπητος η απειλή για την ολοκληρωτική χρεοκοπία της Ελλάδος.


"Ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Sarkozy ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη απέφυγε τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Για να περιμένουμε όμως να δούμε τι θα αποφανθούν οι οίκοι αξιολόγησης", σχολιάζει μεταξύ άλλων η Deutsche Bank.

Αναφερόμενος στο σκέλος της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο οίκος προειδοποιεί, πως παρά τα μεγαλεπίβολα σχέδια των Ευρωπαίων, ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί. "Πως η υπερβολική απομόχλευση μπορεί να ποσοτικοποιηθεί, καθοριστεί και εντέλει αποφευχθεί παραμένει ένα μείζον ερώτημα", αναρωτάται η Deutsche. 


Εστιάζοντας στις αποφάσεις για την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) περί το 1 τρις, μέσω δύο επιλογών (πιστωτική αναβάθμιση και όχημα ειδικού σκοπού), ο οίκος κάνει λόγο για κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση που ενισχύουν την αισιοδοξία, αλλά ζητά ταυτόχρονα περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερη σαφήνεια. 


"Εάν το συνολικό πακέτο που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Τετάρτης είναι η τελευταία λύση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αυτό θα εξαρτηθεί από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα εφαρμοστούν από τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από το εάν η ανάπτυξη των κρατών είναι επαρκής για να πείσει τις αγορές ότι τα προβλήματα χρέους θα ξεπεραστούν", επισημαίνει η Deutsche Bank. 


Σύμφωνα με τον οίκο, υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη, ωστόσο πλέον έγινε σαφές ότι οι ηγέτες επιχείρησαν να δώσουν ορισμένες ενδείξεις σαφήνειας σε αυτό που αποκάλεσαν το "Μεγάλο Σχέδιο"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: