Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Με γεια το "κούρεμα"...

Της Ξανθής Μακρή
Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση, οι ηγέτες των 17 κρατών της ευρωζώνης το πρωί της Πέμπτης κατέληξαν σε συμφωνία με τις τράπεζες για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους. Στόχος είναι να μειωθεί κατά 100 δις. ευρώ και να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Η Κομισιόν και η τρόικα θα στείλουν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, ενώ εκτός αγορών για άλλα δέκα χρόνια θα μείνει η Ελλάδα. Φυσικά, η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με ρυθμούς Ευρωπαϊκής Ένωσης... Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2012.

Το δημόσιο θα διαλυθεί και θα παραδοθεί στους πιστωτές, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων θα τιναχτούν στον αέρα, το τραπεζικό σύστημα θα περάσει σε ξένα χέρια και ο ιδιωτικός τομέας θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο στην ύφεση… Και όλα αυτά για να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Το «κούρεμα» έχει ως στόχο να φέρει σε δέκα χρόνια την Ελλάδα σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν όταν ΔΝΤ και ΕΕ ανέλαβαν να τη «σώσουν»... Τότε το χρέος ήταν στο 115% του ΑΕΠ και τότε η οικονομία είχε χαρακτηριστεί «Τιτανικός» από τον υπουργό Οικονομικών. Πώς γίνεται τώρα να θεωρείται βιώσιμο στο 120%;

Ένα και μοναδικό κούρεμα δεν φτάνει. Όπως αναφερόταν και σε έκθεση της καγκελαρίας που δόθηκε πριν μερικές ημέρες στους γερμανούς βουλευτές, για να ξαναγίνει ευπρόσωπη μια υπερχρεωμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, πρέπει να κάνει τακτική απομείωση του χρέους της.

Τη στιγμή όμως που η χώρα μας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση, μία άλλη χώρα, που έχει ζήσει επίσης τον εφιάλτη του ΔΝΤ, καταφέρνει να την ξεπεράσει. «Υπάρχει ζωή μετά την παύση πληρωμών», έγραφαν οι Financial Times αναφερόμενοι στη σαρωτική νίκη της Cristina Kirchner στις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή. «Η αξιοσημείωτη επιρροή της οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας που ξεκίνησε μετά την υποτίμηση και την παύση πληρωμών που επέβαλε η Αργεντινή σε χρέος ύψους 100 δις. δολ. το 2001», έγραφε η εφημερίδα.

Υπάρχει, λοιπόν, ζωή μετά την παύση πληρωμών, αρκεί να υπάρχουν πολιτικοί που να μπορούν να πουν «όχι». Το τελευταίο «όχι» της Ελλάδας ήταν το 1940. Μετά την ξέχασε αυτή τη λέξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: