Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Σπασμένα όνειρα.

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι επιθυμεί την εθνική συναίνεση για να δώσει «τη μάχη στην Ευρώπη».

ΟΠΩΣ και τον περασμένο Ιούνιο (πριν από τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου για κούρεμα 21%), έτσι και τώρα (για ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα) ο κ. Παπανδρέου δεν έπεισε κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς για την ανάγκη συστράτευσής τους μαζί του.
Ο ΑΣΑΦΗΣ και ασύνταχτος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε και προχθές να «πείσει» κυρίως τον πρόεδρο της Ν.Δ. για την «κοινή μάχη», δημιουργεί πολλές αμφιβολίες αν πράγματι επιθυμεί μια τέτοια συστράτευση. Αντιθέτως, δείχνει ότι η κυβέρνηση «ανόρεχτα» προσπαθεί να εφαρμόσει την προτροπή της Ε.Ε. για το σχηματισμό ενιαίου εσωτερικού μετώπου για την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου.
ΚΑΙ για τους «καχύποπτους», η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει την άρνηση αυτή, ώστε να ρίξει την ευθύνη στους «άλλους» αν εξαναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ δεν παρουσίασε στις προχθεσινές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς κανένα πλαίσιο κοινής πορείας προς τις Βρυξέλλες.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, έκανε την κίνησή του αυτή δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου. Αν είχε εξασφαλίσει τη «συναίνεση» των πολιτικών κομμάτων προηγουμένως, η σημερινή ψηφοφορία ίσως ήταν «ένα παιχνίδι» για την κυβέρνηση. Αλλά δεν είναι.
ΟΛΕΣ αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση δύσκολα πείθει ότι έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο «διαπραγμάτευσης» με τους εταίρους για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Κυριακής. Μέχρι στιγμής δεν έχει πει σε κανέναν, ούτε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τι ακριβώς θέλει να πετύχει στη σύνοδο και εν πάση περιπτώσει πού τοποθετεί «τις κόκκινες γραμμές της» απέναντι στους εταίρους.
ΤΟ ΜΟΝΟ που γνωρίζουν όλοι θολά είναι ότι η Αθήνα περιμένει ασμένως ένα «βαθύ κούρεμα» στα ομόλογά της, αλλά το πόσο, το πώς και από ποιους, παραμένει άγνωστο ακόμα. Και για να μην υπάρχει παρεξήγηση, το κούρεμα αυτό δεν αφορά το συνολικό χρέος της χώρας. Αφορά μόνον τους ιδιώτες (π.χ. τράπεζες και ιδρύματα) που έχουν ήδη δεχθεί οικειοθελώς να συμμετάσχουν στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.
ΜΕ ΑΚΑΡΠΕΣ ακόμα τις συνεννοήσεις Μέρκελ - Σαρκοζί για τον τρόπο επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους, ώστε να απορροφήσουν το ελληνικό κούρεμα χωρίς μεγάλες ζημιές, είναι άγνωστο αν το «ελληνικό δράμα» θα κορυφωθεί αυτή την Κυριακή, ή κάποια άλλη.
ΜΕΧΡΙ τότε η κυβέρνηση θα βαδίζει μόνη της στις «λεωφόρους με τα σπασμένα όνειρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: