Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Σε δύο στρατόπεδα οι γονείς για τις καταλήψεις.

Οι κηδεμόνες ερίζουν για τα κατειλημμένα σχολεία, που έχουν φτάσει τα 800.
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των ενώσεων γονέων και κηδεμόνων, με αφορμή τις καταλήψεις σχολείων, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς και ανέρχονται πλέον σε 800.

Καθώς οι μαθητές φέρονται αποφασισμένοι να μην μπουν στις αίθουσες πριν πάρουν βιβλία, οι γονείς μοιράζονται σε δύο «στρατόπεδα»:
Στο ένα βρίσκονται όσοι τάσσονται στο πλευρό των παιδιών και υποστηρίζουν τα «λουκέτα» ως μέσο πίεσης. Απέναντί τους έχουν όσους επιθυμούν να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά γιατί υπάρχουν, όπως λένε, «κι άλλοι τρόποι διεκδίκησης των αιτημάτων».
Την περασμένη Τετάρτη η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, Διονυσία Αθανασοπούλου, θέλοντας να καταγγείλει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να μετατρέψει τους μαθητές σε «χαφιέδες» και να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την εμπλοκή δικαστικών και αστυνομικών αρχών στις καταλήψεις, σήκωσε πανό το οποίο έγραφε «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας».
«Δεν μιλήσαμε τυχαία για χαφιεδισμό» σημειώνει ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας. «Στο Μαρούσι όπως και σε πολλές άλλες περιοχές έχουν κληθεί οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων να υποδείξουν τους υπεύθυνους των καταλήψεων. Ποτέ δεν έχουμε στραφεί ενάντια στα παιδιά μας, πόσω μάλλον όταν διεκδικούν το μέλλον τους. Τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα τα επηρεάζουν για τα επόμενα 50 χρόνια. Καθήκον μας είναι να σταθούμε πλάι τους. Τα παιδιά δεν έχουν άλλο τρόπο διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους, παρά μόνο την κατάληψη. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, τα παιδιά αντιμετωπίζονται σαν δολοφόνοι».
Αναφέρει μάλιστα περιστατικό σε λύκειο του Γαλατσίου κατά το οποίο διευθυντής και υποδιευθυντής φέρονται να έσπρωξαν βίαια μαθήτρια η οποία έκλεινε την πόρτα του σχολείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι. Παρεμφερές συγκρουσιακό σκηνικό περιγράφεται σε αρκετές σχολικές μονάδες, όπου καταγγελίες κάνουν λόγο για έκτροπα με πρωταγωνιστές γονείς και διευθυντές.
Αρκετοί είναι αυτοί, πάντως, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι οι μαθητές έχουν συμμάχους στο πλευρό τους. Υστερα από απόφαση της Συνομοσπονδίας οι σύλλογοι οι οποίοι καλούνται να υποδείξουν τους υπεύθυνους των καταλήψεων θα επιδίδουν κοινό υπόμνημα στήριξης στο οποίο θα αναγράφεται: «Ο αγώνας είναι κοινός. Δεν θα γίνουμε χαφιέδες των παιδιών μας».
Την ίδια στιγμή αυξάνονται από μερίδα διευθυντών και γονέων οι πιέσεις στους μαθητές για ονομαστικές ψηφοφορίες κατά τις γενικές συνελεύσεις όπου λαμβάνονται αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Πρακτική που οδηγεί, όπως τονίζουν μέλη της Συνομοσπονδίας, σε απευθείας φακέλωμα όσων υπερψηφίσουν την κατάληψη. «Ως γνωστόν, οι διευθυντές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν για την ταυτότητα των καταληψιών τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Σίγουρα τέτοιες πρακτικές επιχειρούνται ως μέσο εκφοβισμού» σημειώνουν.
Η ΟΛΜΕ καταδικάζει τους διευθυντές «που καταδίδουν τους μαθητές τους στα αστυνομικά τμήματα» και κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας σε κάθε σχολείο που ανοίγει με την επέμβαση της αστυνομίας.
Στις 5 Οκτωβρίου, ημέρα απεργίας στο Δημόσιο, ενώσεις γονέων αλλά και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης καταγγέλλουν ότι αστυνομικοί παρουσιάστηκαν στο 2ο και 3ο ΓΕΛ και στην «Εστία» ζητώντας από διευθυντές και γονείς να δώσουν αναφορά για τις κινητοποιήσεις.
«Κάποτε ήμουν αντίθετος με τις καταλήψεις. Εγώ ο ίδιος ως πρόεδρος είχα σπάσει κατάληψη. Ομως τα αιτήματα ήταν ήσσονος σημασίας. Τώρα, χωρίς βιβλία και καθηγητές, δεν πρέπει να αντιδράσουν; Ενα παιδί που βλέπει το γονιό να χάνει τη δουλειά του είναι ευνόητο ότι θα αντιδράσει. Είμαι υπέρ των καταλήψεων. Θεωρώ βλακώδες να μην συμπαραστέκομαστε στα παιδιά μας» τονίζει ο Νίκος Κοκκινάς, τέως πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μοσχάτου.
Ο Σπύρος Σακελλαρίου τάσσεται κατά των καταλήψεων. Θεωρεί ότι αυτή η μορφή αγώνα έχει εκφυλιστεί. «Στο παρελθόν έχουν κλείσει σχολεία για το σχήμα της τυρόπιτας. Φέτος, βέβαια, υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Είναι εγκληματικό λάθος να μην έχει στείλει το υπουργείο βιβλία, πρώτη φορά μετά την Κατοχή. Ομως στα υπό κατάληψη σχολεία μπαίνουν εξωσχολικοί και προκαλούν φθορές. Δεν θέλουμε να χάσουν τα παιδιά ούτε μία μέρα μάθημα, γιατί θα χρειαστούν φροντιστήρια και χρήματα δεν υπάρχουν. Θα τους έλεγα να ανοίξουν τα σχολεία και να κάνουν κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας» υποστηρίζει.
«Οι μαθητές πρέπει να διεκδικούν τα αιτήματά τους μαζί με τους γονείς και με ανοιχτά σχολεία. Συνήθως τα σχολεία κλείνουν από μειοψηφίες. Στο Ιλιον καλύφθηκαν τα κενά των βιβλίων με έξοδα του δήμου, όμως οι καταλήψεις συνεχίζονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανάμεσα στους μαθητές έχουν θέση εισαγγελείς και αστυνομικοί» τονίζει ο Γιώργος Κουτσιμπογιώργος, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Περιστερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: