Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Και... οικολογική μονάδα 1.160 MW!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ

Αντεπιτίθεται, με τρόπο τουλάχιστον ανοίκειο, ο κατασκευαστικός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. για όσα του καταλόγισα σε δύο άρθρα μου σ' αυτές τις στήλες (29-8-2011 και 10-10-2011).
Για τα σχέδιά του να εγκαταστήσει, κατά παράβαση του χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά με διαφαινόμενη υποστήριξη των δύο κομμάτων εξουσίας, ΒΙΠΕ (Βιομηχανική Περιοχή) με κατ' εξοχήν ρυπογόνες μονάδες υψηλής όχλησης, σε μια περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής ευαισθησίας, προσφερόμενη μόνο για ήπιες δραστηριότητες.
Σε επιστολή του προς τη διευθύντρια της «Ε», ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΤΕΡΝΑ, Αγγ. Ι. Μπενόπουλος, γράφει:
«Αγαπητή κ. Αδάμ,
Γνωρίζοντας ότι πάνω από όλα η εφημερίδα την οποία διευθύνετε ενδιαφέρεται για την αλήθεια, σας στέλνουμε προς ενημέρωση δική σας και των συνεργατών σας Δελτίο Τύπου και Παρουσίαση που αφορούν την επένδυση που προωθεί ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι Ευβοίας, με την πλήρη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της πόλης, του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και του Συλλόγου Επαγγελματιών Μαντουδίου. Στόχος μας είναι σε περίπτωση που η εφημερίδα σας ενδιαφερθεί για το θέμα, με τρόπο διαφορετικό από αυτόν με τον οποίο έχει ασχοληθεί για προσωπικούς του λόγους κατά καιρούς ο κ. Βότσης, να σας παρέχουμε κάθε δυνατή πληροφόρηση. Αν μελετήσετε το υλικό που σας στέλνουμε, θα δείτε ότι ουδεμία σχέση έχουν όσα γράφει για τους δικούς του λόγους σε πρόσφατα άρθρα του ο αρθρογράφος σας (29-6-2011 "Νέο Σοβέζο απειλεί τώρα τη Β. Εύβοια"!!! και 10-10-2011: "Στο στόχαστρο παραφρόνων η Βόρεια Εύβοια"!!!) με την πραγματικότητα, όσα δε "στοιχεία" αναφέρει είναι απολύτως λανθασμένα και εκτός θέματος συνολικά.
»Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας».
Στα επισυναπτόμενα κείμενα η ΤΕΡΝΑ:
* Ισχυρίζεται ότι δύο είναι οι βασικοί στόχοι της: Η προστασία του περιβάλλοντος (!) και η προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων, που «θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας και θα προσδώσουν οικονομική δύναμη κι έναν υπερτοπικό ρόλο στο Μαντούδι».
* Υποστηρίζει ότι για τη δημιουργία της ΒΙΠΕ, σε έκταση 780 στρεμμάτων στη θέση Φούρνοι, «θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων ένα οικοδομικό τετράγωνο 140 στρεμμάτων για τη μονάδα φυσικού αερίου».
* Τονίζει ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που ενέκρινε ήδη στις 5-9-2011 η δικομματική πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Περιφέρειας Στ. Ελλάδας) αφορά μόνο τα έργα υποδομής της ΒΙΠΕ. Για οποιαδήποτε μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα θα ακολουθηθεί «ξεχωριστή διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης».
* Διατείνεται, τέλος, ότι «η τοπική κοινωνία έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα της επένδυσης και αναγνωρίζει τις θετικές επιπτώσεις, που θα έχει η ανάπτυξη της ΒΙΠΕ». (Σ.σ. οι επιπτώσεις ποτέ δεν είναι θετικές, αλλά ας την πάρει το ποτάμι την κακοποίηση και της γλώσσας...)
Ας τα πάρουμε ένα-ένα με τη σειρά -για κάθε καλόπιστο αναγνώστη:
1. Αυταπόδεικτη τερατολογία αποτελεί ο ισχυρισμός ότι μία θηριώδης θερμοηλεκτρική μονάδα 1.160 MWe, με δεδομένη ρύπανση, καταστροφική για το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα τού γύρω χώρου και σε μεγάλη έκταση, καθώς και η λειτουργία άλλων μονάδων «υψηλής όχλησης» έχουν πρωτεύοντα στόχο την... προστασία του περιβάλλοντος! Αλλο τόσο παραπλανητική είναι η δελεαστική για μια περιοχή με θλιβερό ρεκόρ ανεργίας υπόσχεση για θέσεις εργασίας σε αυτοματοποιημένες μονάδες, με ελάχιστους και εξειδικευμένους απασχολούμενους. Με τη βέβαιη περιβαλλοντική καταστροφή και τον αναπότρεπτο μαρασμό, η ανεργία αντιθέτως θα αυξηθεί σε δυσθεώρητα ύψη.
2. Μας φώτισε η ΤΕΡΝΑ λέγοντας ότι στη ΒΙΠΕ ένα οικοδομικό τετράγωνο 140 στρεμμάτων θα διατεθεί για τη μονάδα φυσικού αερίου. Ούτε λέξη ότι η γιγαντιαία, σε διεθνή κλίμακα, μονάδα θα καταστήσει το Μαντούδι δεύτερο, μετά την Πτολεμαΐδα, ενεργειακό κέντρο της χώρας. Κι ούτε λέξη για το αν το φυσικό αέριο θα έρχεται με αγωγό και από πού, ώστε να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις συνολικά στο ευβοϊκό τοπίο ή θα το φέρνουν από τη θάλασσα υγροποιημένο και θα το αποθηκεύουν στο Μαντούδι- ως τρομακτικά επικίνδυνη βραδυφλεγή βόμβα...
3. Η μεγάλη πονηριά: θα χωροθετηθεί η ΒΙΠΕ με μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μόνο για τα... προπαρασκευαστικά έργα (περίφραξη, οδικό, ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο κ.ά.). Και όχι, όπως θα έπρεπε, για τη συμβατότητα ή μη της ρυπογόνου λειτουργίας της με τις άλλες δραστηριότητες της περιοχής (τουρισμός, αγροτικές καλλιέργειες κ.ά.). Και
4. Για το αν θέλει ή όχι η τοπική κοινωνία να αυτοκτονήσει, δεχόμενη την επένδυση της ΤΕΡΝΑ, είναι εύκολο να διαπιστωθεί με ένα τοπικό δημοψήφισμα. Τα ίδια έλεγε, προ τετραετίας, η ΤΕΡΝΑ και για τη μονάδα με λιθάνθρακα, που απέτρεψαν ακριβώς οι λαϊκές κινητοποιήσεις...
Οτι χρησιμοποιώ «απολύτως λανθασμένα στοιχεία» με κατηγορεί η ΤΕΡΝΑ. Γιατί δεν αναφέρει έστω ένα; Και λέει κουτοπόνηρα ότι αντιδρώ για προσωπικούς λόγους. Ασφαλώς όσοι αντιδρούμε είναι και για προσωπικούς λόγους: Σε έναν παράδεισο ειδυλλιακής φύσης ευτυχήσαμε να ζούμε! Και θα τον προασπίσουμε με νύχια και με δόντια από τους αδίστακτους κερδοσκόπους...
Και να τελειώνουμε με ένα απλό ερώτημα: Αν η ΤΕΡΝΑ, όπως ισχυρίζεται, διαθέτει περιβαλλοντική ευαισθησία και νοιάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής, γιατί δεν επενδύει σε εξορυκτικές δραστηριότητες και κυρίως σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.ά.) που έχει τόσο ανάγκη αυτός ο δύσμοιρος τόπος;
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: