Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τα «τοξικά» ομόλογα κατέστρεψαν τις ελληνικές τράπεζες...


Της ZEZAΣ ZHKOY
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά στο καταχρεωμένο ελληνικό κράτος και στις ρημαγμένες τράπεζες, που εμφανίζουν εικόνα και προοπτικές απόλυτης καταστροφής. Εξανεμίζονται οι κεφαλαιοποιήσεις, ενόψει haircut (κούρεμα) -πάνω από 40% ή κάτι ακόμη χειρότερο- και αναγκαστικών κρατικοποιήσεων.

Το μεγάλο «κούρεμα» που φοβούνταν τόσον καιρό οι πάντες, με εξαίρεση τους χειραγωγούμενους καθηγητές και αναλυτές, φαίνεται τώρα αναπόφευκτο και προεξοφλείται με τη δραματική απαξίωση των τραπεζών, οι οποίες θα υποστούν νέες τεράστιες απώλειες κεφαλαίων, οδηγούμενες σε αναγκαστική κρατικοποίηση ή σε άνευ όρων «εκποίηση» - αν βρεθούν ξένοι αγοραστές. Υπό την πίεση εσπευσμένων ρευστοποιήσεων, οι κεφαλαιοποιήσεις τους εξανεμίζονται, παρασύροντας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών τις τραπεζικές μετοχές στα Τάρταρα.

Σε περίπτωση haircut της τάξης του 50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν περαιτέρω απομείωση 27 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τον αφανισμό του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος. Σκέψεις απελπισίας κυριάρχησαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, που κατέρρεαν οι μετοχές στο τραπεζικό ταμπλό, ακόμη και στην Εθνική Τράπεζα για την πώληση ολόκληρης της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank, για να αποφύγει το ενδεχόμενο ένταξής της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν μόνον ένα «κούρεμα» έως 30% χρησιμοποιώντας δικές τους πηγές άντλησης κεφαλαίων, διαφορετικά αντιμετωπίζουν το φάσμα της κρατικοποίησης. Η πιθανότητα κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών στο πρώτο 6μηνο του 2012 μεγεθύνεται επικίνδυνα. Στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποδεχτεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε υψηλότερα επίπεδα από το 30%, σε συνδυασμό και με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη ραγδαία αύξηση των επισφαλών δανείων και εξ αιτίας της πολύ βαθιάς ύφεσης, όπως θα αναμένεται να δείξουν οι έλεγχοι που διενεργεί η εταιρεία BlackRock, τότε οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο είναι επικεφαλής ο κ. Π. Θωμόπουλος.

Ο Ευ. Βενιζέλος έκανε αρχικώς το μοιραίο λάθος να αποδεχθεί πρόθυμα στη σύνοδο των Βρυξελλών στις 21 Ιουλίου την «εθελοντική» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα» 21%, δηλαδή τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων, τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, παρότι το όφελος για την ελληνική οικονομία ήταν αμφίβολο και οι κίνδυνοι μεγάλοι επειδή άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Τώρα ετοιμάζεται το δεύτερο ολέθριο λάθος, καθώς ο πρωθυπουργός μοιάζει να έχει συγκατατεθεί σε μεγάλο «κούρεμα», κατ' ανάγκην όχι πια εθελοντικό, των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ακόμη και με την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο τέλος Οκτωβρίου, μοιάζει να χάνεται και το τελευταίο οχυρό αντίστασης για μας εντός της Ευρωζώνης.
Δυστυχώς, η γράφουσα δικαιώνεται...
Την Κυρακή 20 Δεκεμβρίου του 2009, η στήλη προειδοποιούσε για τα εξής: «Τώρα, η εφιαλτική διόγκωση των ελλειμμάτων και η κάλυψή τους με δανεικά φέρνει στο επίκεντρο διεθνώς το ζήτημα της φερεγγυότητας της χώρας μας. Είναι σε θέση η Ελλάδα να εγγυηθεί τα ομόλογα που εκδίδει; Ή θα σταματήσουν οι πιστωτές της να την εμπιστεύονται και θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία; Από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει επιδεινωθεί δραματικά. Και δυστυχώς, οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν φορτωθεί με τα ελληνικά ομόλογα, υποβαθμίζονται. Ο γόρδιος δεσμός τραπεζών-ομολόγων-κράτους έχει ημερομηνία λήξης και αναπόφευκτα θα οδηγήσει την πρόσκαιρα επωφελή αυτή σχέση σε δράμα για όλους. Η χώρα έχει το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, εφιαλτικό δημόσιο χρέος και επιπλέον καλπάζον δημοσιονομικό έλλειμμα. Η κατάσταση, δηλαδή, προσομοιάζει με εκείνη χωρών οι οποίες στο παρελθόν έχουν χρεοκοπήσει».

Η προειδοποίηση για τον «γόρδιο δεσμό τραπεζών-ομολόγων-κράτους» είχε επανειλημμένως αναφερθεί στη στήλη.

«Η διάγνωση της δεινής κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια για «φθηνές» ελπίδες. Οι ελληνικές τράπεζες μοιραίως έχουν φορτωθεί με τα ελληνικά ομόλογα και υποβαθμίζονται. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παγιδεύτηκε από την κρίση του χρέους που έχει οδηγήσει την οικονομία ουσιαστικά στη χρεοκοπία. Στα βιβλία τους έχει αυξηθεί η περιεκτικότητα σε «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Η φυγή των μεγάλων διεθνών μετόχων από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι ραγδαία. Την πίεση εντείνει και η εκροή καταθέσεων, καθώς για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά «καταναλώνουν» τα όποια αποθέματα καταθέσεων είχαν δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια. Παρά το ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα από κάθε άλλη πλούσια χώρα μετά το 1945, το χρέος της θα φθάσει το 165% του ΑΕΠ το 2014. Υπολογίζεται ότι το 90% των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν βρίσκεται θαμμένο στα βιβλία των τραπεζών. Μια απομείωση της αξίας των ομολόγων λόγω χρεοκοπίας θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία». Αυτές τις επισημάνσεις τις έγραφα την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: